2
Posted 12/03/2012 by Killian in Comics
 
 

Braziliaanse politie recruteert real-life Batman

Dit weekend was hij nog op uw tv-scherm te zien, binnenkort zie je hem weer in de bioscoop, maar over enkele weken begeeft Batman zich op patrouille in Brazilië. Nee, echt!

Nu en dan duikt er wel eens een nieuwsberichtje op over mensen die zich verkleden als superheld en zich op pad begeven om het onrecht te bestrijden. Over dit fenomeen hadden we het kort naar aanleiding van de HBO-documentaire Superheroes. Maar daar ging het om burgers die het recht in eigen handen nemen, en de politiediensten staan daar over het algemeen niet echt voor te springen. In Taubaté (een gemeente in de Braziliaanse deelstaat São Paulo) gooien ze het over een andere boeg: Batman zal er de politie bijstaan om de straten wat veiliger te maken.

The Batman of Taubaté gaat zich niet bezighouden met tasjesdieven of foutparkeerders, maar zal zich in de gevaarlijkste wijken van de stad inzetten in de strijd tegen drugs en dodelijk geweld, bericht Jill Pantozzi via The Mary Sue. Deze Batman gaat niet op eigen houtje de strijd aan met de misdaad, maar doet het in samenwerking met de locale politie, als onderdeel van een programma dat integratie tussen de politiediensten en de inwoners van de gemeenschap moet bevorderen. Daarnaast zal zijn aanwezigheid hopelijk ook een baken zijn voor vermiste kinderen.

In tegenstelling tot de stripheld, is de identiteit van deze Batman geen geheim. Het gaat om de 50-jarige André Luiz Pinheiro, een gepensioneerde soldaat die nu en dan als superheld verscheen op verjaardagsfeestjes voor kinderen. Maar dit keer is het de Militaire Politie die naar zijn diensten informeerde. “Ik ben enthousiast om te zien hoe we samen kunnen werken,” vertelde Pinheiro aan de Braziliaanse nieuwssite O Vale. Volgens de website zijn de reacties van zowel de inwoners van de geviseerde wijken, als van zakenmensen bijzonder positief. En wie eraan twijfelt of een vijftigplusser wel kan opboksen tegen de misdaad, kent zijn klassiekers duidelijk niet.

Deze week zal Batman met de politie samenzitten om de details van hun samenwerking verder te bespreken, en op 17 maart zou het project daadwerkelijk van start gaan. Mogelijk verlicht een Bat-signaal binnenkort de hemel boven Taubaté.

(foto: Thiago Leon)

Comments

comments


Killian

 
avatar
Schrijft sneller dan zijn schaduw. Misschien ook beter. Maar zeker sneller.