8
Posted 09/03/2012 by Yann in Comics
 
 

Comicshop Special: Worlds’ End Comics in Gent


Dat het prettig toeven is in de wereld der comics, daar hoeven we je hopelijk niet meer van te overtuigen. En dankzij het internet hoef je er zelfs de deur niet meer voor uit. Met een paar muisklikken en een enkele drukken op het toetsenbord, heb je een gigantische catalogus aan de tippen van je vingers. Je leest ze digitaal of bestelt vanuit je luie zetel, en je comics worden aan de deur of in de brievenbus bezorgd. Maar dan mis je wel de charmes van de ouderwetse, uit hout en steen en (het geheime ingrediënt!) liefde opgetrokken comicshop, waar je omgeven wordt door de geur van papier en drukinkt. Je vindt er kasten vol trades en dozen vol back-issues waarin je kan snuisteren en bladeren. Je kan er terecht voor advies, of voor een praatje met de eigenaar of — trek je stoute schoenen eens aan! — met andere klanten.

En dus trekken de vliegende reporters van Brainfreeze de baan op voor een bezoekje aan de Vlaamse comicshops en brengen hier daarna verslag uit. Enige tijd geleden streken we neder in Gent, en hielden we halt bij Worlds’ End Comics.

Worlds’ End bevindt zich in de Overpoortstraat, het hart van de Gentse studentenbuurt. Achter een vrij bescheiden gevel bevindt zich wellicht het grootste aanbod aan comics en graphic novels in Oost-Vlaanderen. Maar ook lezers van manga en Europese strips komen er aan hun trekken, net zoals fans van tabletop-games.

Peter Claes, de eigenaar van Worlds’ End Comics

Bij het binnenkomen word je begroet door Peter, sinds jaren de eigenaar van deze gezellige winkel. Tegenover de kassa vindt je de kasten terug met de nieuwste trade paperbacks en hardcovers. Dring verder door, en je komt terecht in een klein paradijs voor comicbook-liefhebbers. Centraal in de winkel staat een rek waarop de nieuwe single issues van deze en vorige week worden uitgestald, en een lange tafel voor demonstraties van tabletop-games. Aan weerszijden staan bakken en laden die volgestouwd zijn met single issues (vanzelfsprekend netjes per uitgever en alfabetisch gerangschikt). Daarboven hangen de wandkasten vol trades en hardcovers van grote en kleine uitgevers. (Voor wie zoals ondergetekende wat te korte armpjes en beentjes heeft zijn er opstapjes voorzien.)

Geschiedenis

Tot 2010 heette de winkel nog Betty Boop, maar uit voorzorg (in verband met auteursrechtelijke reutemeteut), werd de naam veranderd naar Worlds’ End. De winkel bestond toen al een jaar of dertig. Op de oude locatie, iets verderop in de straat, bestond het aanbod vooral uit tweedehands. De volgende eigenaar bouwde de stripwinkel uit, en voegde ook comics aan het aanbod toe, maar legde zich hier niet echt op toe. Toen Peter in 1998 de winkel overnam, breidde hij het comic-gedeelte uit, en de laatste jaren voegde hij ook gezelschapspelen en miniature-games aan het aanbod toe.

De eerste maanden waren lastig, vertelt Peter: hij nam de winkel over in de zomer, en tijdens de vakantie vindt er minder volk zijn weg naar de Gentse studentenbuurt. Gelukkig steeg de verkoop daarna, en de laatste jaren ziet Worlds’ End een gestage toename van zowel klanten als aanbod. Dankzij een aantal goede vaste klanten heeft de crisis hier ook niet zo hard toegeslagen.

Aanbod

Worlds’ End heeft een ruim aanbod in trades, hardcovers en singles. De Grote Twee (Marvel en DC/Vertigo) zijn daarin natuurlijk het beste vertegenwoordigd, maar ook van Image, Dark Horse, Avatar, IDW en de kleinere uitgeverijen is er een pak te vinden in Worlds’ End. Trades die wat beschadiging hebben opgenomen zitten niet verstopt tussen de rest van het aanbod, maar komen in een soldendoos terecht.

Hoewel comics het hoofdaandeel zijn, is er ook een mooi aanbod aan manga en Europese strips ter beschikking. Naast al dat leesvoer zijn er ook posters en t-shirts te koop. Achteraan de winkel vind je ook nog een kleine collectie action figures. Vooraan in de winkel is het nodige materiaal te vinden voor card- en miniaturegames.

Nieuwe comics zijn wekelijks beschikbaar, meestal op vrijdagmorgen, soms donderdag al. Uitzonderlijk kan er wat vertraging opzitten.

De comics van vorige week…

… en van deze week

Service en klantvriendelijkheid

Als het niet te druk is, is Peter altijd te vinden voor een praatje, zowel met oude als nieuwe klanten. Als je op zoek bent naar een leestip of een cadeautje voor een bevriende comicbookgeek, helpt hij je met de glimlach verder. Als de comic die je zoekt niet in de kast staat, is hij misschien wel nog in stock, maar bestellen is geen enkel probleem: op een tweetal weken ligt je bestelling je op te wachten in een bakje dat voor jou voorzien wordt achter de kassa.

Van de populairste reeksen vind je sowieso een exemplaar terug in de winkel, maar als je zeker niet naast het volgende nummer van je lievelingsreeks wil grijpen, of wat obscuurdere series volgt, kun je het best een voorbestelling plaatsen.

Je kan ook je pull-list laten bijhouden door World’s End. Zeg eenvoudig welke reeksen je wil volgen, en Peter legt wekelijks je comics opzij. Als je er niet zeker van bent wanneer een nieuwe reeks juist begint, kan je het gerust even vragen, en als je er te laat bij was, is nabestellen ook geen probleem. Zorg er wel voor dat je op tijd verwittigt als je een voorbestelling wil annuleren of een reeks wil stopzetten, anders kan het gebeuren dat je er nog voor een paar nummers aan vastzit.

Prijzen

Prijsbewuste lezers vragen zich natuurlijk af hoe diep ze in de portefeuille zullen moeten tasten bij een bezoekje aan Worlds’ End. Dat valt behoorlijk mee. Bij de omzetting van de coverprijs in euro wordt er rekening gehouden met de wisselkoersen. De prijzen kunnen hier dus gevoeliger schommelen dan elders, afhankelijk van de koers van de dollar en de euro. Maar aangezien de meeste comicshops een euro per dollar aanrekenen, kom je bij World’s End goedkoper dan gemiddeld uit. Daarbovenop krijg je als trouwe klant ook een korting van tien procent na tien aankopen. Je aankopen worden automatisch bijgehouden door de computer (dus geen klantenkaart die je kwijt kunt geraken. Als je wil weten hoe ver je nog van je korting verwijderd bent, moet je het dus wel even vragen).

Licht beschadigde trades en hardcovers worden stevig afgeprijsd, en kun je voor de helft of twintig procent van de prijs meenemen.

Ter indicatie vind je in deze reeks comicshop-specials vanaf heden onze eigenste Brainfreeze-index: een steekproef van de boeken die elke zichzelf respecterende comicshop in huis zou moeten hebben.

  • Watchmen van Alan Moore en Dave Gibbons kost je in World’s End € 16,60
  • Batman: Year One van Frank Miller en David Mazzucchelli kost je € 10,70
  • Frank Miller’s Holy Terror kost je € 27,50
  • Het laatste nummer van Batman kost je € 2,70
  • Het laatste nummer van The Amazing Spider-Man kost je € 3,70

Goed om weten is wellicht ook dat Worlds’ End Comics jaarlijks deelneemt aan Free Comic Book Day. Het is, voor zover wij hebben kunnen achterhalen, de enige winkel in Vlaanderen waar de gratis comics die dag ook echt gratis zijn.

Bereikbaarheid

Worlds’ End bevindt zich in de Overpoortstraat, nabij het kruispunt met de Heuvelpoort en de Martelaarslaan. De winkel ligt daarmee op wandelafstand van het Sint-Pietersplein (met ondergrondse parking) en het Sint-Pietersstation (dan moet je even het Citadelpark door wandelen). Op een steenworp afstand (en de gemiddelde comicbookgeek kan niet zo ver werpen) vind je verschillende bushaltes.

Op de hoogte blijven

De website op http://www.worldsendcomics.com is momenteel nog onder constructie, maar zou in de komende maanden online moeten zijn. Naast nieuwsberichten zal de site ook de mogelijkheid bieden om je pull-list en bestellingen online te beheren. Er komt ook een webshop, waarbij je de keuze hebt om je comics gratis ter plekke af te halen, of ze thuis te laten bezorgen.

Voorlopig kun je voor nieuws van Worlds’ End Comics terecht op de Facebookpagina. Hier worden acties aangekondigd, verschijnt er regelmatig een leestip, en wordt er bericht wanneer de wekelijkse lading comics beschikbaar is in de winkel. De statusupdates worden daarnaast ook op Twitter geplaatst. De winkel is ook telefonisch of per e-mail bereikbaar.

Dus…

Worlds’ End Comics beschikt over een uitgebreid aanbod dat voordelig geprijsd is, een vriendelijke en behulpzame eigenaar, en biedt een goede service. Wie in Gent of omstreken woont, werkt of studeert, of een dagje komt shoppen, kunnen wij een bezoekje zeker aanraden.

De nieuwe banner voor de winkel

Openingsuren en contactinfo

Worlds’ End Comics
Overpoortstraat 110
9000 GentOpen van dinsdag tot vrijdag, van 10.30 tot 11.30 en van 12.15 tot 19.00
Op zaterdag van 12.15 tot 18.00
Zondag en maandag gesloten

Tel. 09/222.05.76

E-mail: info@worldsendcomics.com

www.worldsendcomics.com

Facebook: Worlds’ End Comicshop

Twitter: @wecshop

Foto met de oude banner

 

Aanraders van Worlds’ End Comics

Zoals Peter zelf zegt: “Ik heb van mijn hobby mijn beroep gemaakt.” Hij is dus zelf een grote comic-liefhebber. Door tijdsgebrek is zijn middagpauze vaak zijn leesmoment. Reeksen die hij warm aanbeveelt voor bij je boterham (of waar jij dan ook leest) zijn onder meer: Locke & Key, Chew, The Walking Dead en Sandman.

 Tekst: Yann, Foto’s: Lav

Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder