0
Posted 08/03/2012 by Lav in Comics
 
 

Top 10 invloedrijkste vrouwen van DC Comics

Vandaag is de Internationale Vrouwendag, een dag die al verschillende decennia in het teken staat van de vrouwenemancipatie. Sinds de eerste stakingen door vrouwen tegen slechte arbeidsomstandigheden is er heel wat veranderd. Niet alleen is de positie van de vrouw in de westerse maatschappij sterk geëvolueerd, er zijn steeds meer herkenbare rolmodellen in de media te vinden. Ook de vrouwelijke personages in de comicsindustrie zijn meer dan stereotypen geworden en spelen vaak een grote rol in de wereld waarin ze zich bevinden. En ze mogen gerust wat vaker op die manier in de schijnwerpers gezet worden. Daarom richten we vandaag onze blik op enkele van de meest invloedrijke dames van DC Comics.

10. Barbara Gordon

Barbara Gordon lijkt al meer dan één leven achter de rug te hebben. Zonder dat haar vader, de respectabele politiecommissaris James Gordon, het ooit wist was zij de allereerste Batgirl… totdat de Joker onverwacht voor de deur stond. Dankzij hem moest Barbara haar leven als Batgirl vaarwel zeggen vanwege een verlamming aan haar benen. Toch bleef ze niet stil zitten, figuurlijk dan, want ondanks haar fysieke handicap bleef ze een zeer belangrijk lid van de superheldengemeenschap. Als Oracle was ze een zeer belangrijke informante en detective die contact had met alle belangrijke namen. Zelfs na haar recente wonderbaarlijke genezing en het terug oppikken van haar carrière als Batgirl wordt ze nog steeds benaderd door anderen om hulp te verlenen.

9. Lois Lane

Lois Lane heeft veel te danken aan Superman, maar dat geldt ook omgekeerd. Lois heeft een zeer respectabele carrière als topjournaliste bij de Daily Planet opgebouwd, waardoor ze met haar artikels de meningen van mensen sterk kan beïnvloeden en zelfs de massale opinie over Superman positief kan doen keren. Ze heeft ook geen schrik heeft om kritische vragen te stellen over bijvoorbeeld Lex Luthor. Lois is duidelijk een journaliste die je liever te vriend wil houden en ook al behoort ze niet tot een superclub, toch staat ze terecht in deze lijst.

8. Madame Xanadu

Xanadu, een heks die door de eeuwen heen vele grote heersers geadviseerd heeft, hoort uiteraard ook in deze lijst. Ze gebruikt magie — zo blijft ze onsterfelijk en eeuwig jong — en kan de toekomst van anderen voorspellen. Je kan haar sinds kort terugvinden in de reeks Demon Knights, meestal in het gezelschap van Etrigan/Jason Blood waar ze een allesbehalve conventionele liefdesverhouding mee heeft.

7. Soranik Natu

Als Green Lantern beschikt Soranik Natu over grote wilskracht en de mogelijkheid om grote angst te overwinnen. Ze maakt niet alleen deel uit van het grootste intergalactische politiekorps, ze heeft als neurochirurg ook vaak het leven van anderen in haar handen. Hoewel haar vader, Sinestro, door velen gehaat en gevreesd wordt, kan Soranik veel respect afdwingen van de mensen rondom haar. Haar volk op Korugar kijkt naar haar op.

6. Mera

Koningin van Atlantis en vrouw van Aquaman; ze heerst mee over een rijk dat meer dan 70% van de oppervlakte op Aarde beslaat. Niet mis dus. Zelf beschikt ze ook over superkrachten zoals hydrokinese, waarmee ze objecten vormt uit water en deze als wapens gebruikt. Als koningin zet ze haar bevolking op de eerste plaats. Maar ze is ook temperamentvol en laat zich niet zomaar doen. Mera zal vechten voor waar ze in gelooft en geeft de moed niet op in moeilijke tijden. Zelfs toen haar zoon, Arthur Curry Jr., door Black Manta vermoord werd, hield ze vol en kwam ze er sterker uit.

5. Talia Al Ghul

Samen met haar vader Ra’s Al Ghul, een van Batmans gevaarlijkste vijanden, leidt Talia de League of Assassins. Ze opereren over heel de wereld maar hebben het vaak op Gotham City en Batman gemunt. Hoewel Talia zelf geen superkrachten heeft is ze een grote macht in de onderwereld. Ze is slim en gevaarlijk, een dodelijke combinatie, maar bovendien is ze ook de moeder van Batmans zoon Damian Wayne. Ze kan een man gemakkelijk rond haar vinger draaien en haar League of Assassins voert iedere taak uit die ze hen oplegt.

4. Granny Goodness

Oorspronkelijk groeide Granny Goodness op om één van Darkseids elitevechters te worden. Darkseid was echter onder de indruk van haar training en haar trouw. Sindsdien verdiende ze de leiding van de trainingsfaciliteiten voor Darkseids elitevechters en werd ze de overste van de Female Furies. Ze stond ook mee aan de top van Apokolips en maakte regelmatig gebruik van martelingen en brainwashing in de “opleiding” van haar troepen.

3. Amanda Waller

Amanda Blake Waller, ook gekend als The Wall, vervult een zeer belangrijke functie in de Amerikaanse overheid, waar ze een plaats verwierf nadat ze een doctoraat in de politieke weten­schappen behaalde. Ondanks haar gebrek aan superkrachten is ze een zeer geduchte tegenstander voor alle superhelden: haar invloed is opmerkelijk groot dankzij de verschillende geheime organisaties die ze via de overheid in handen heeft, zoals de Suicide Squad en Checkmate. Ze leidt haar teams van misdadigers en spionnen met een ijzeren hand en duldt geen tegenspraak.

2. Wonder Woman

Wonder Woman is niet alleen een boegbeeld van belangrijke vrouwelijke helden voor ons, ook de mensen rondom haar kijken naar haar op. Haar invloed is voornamelijk te merken doordat ze één van de oorspronkelijke leden van de Justice League was. Verder is ze ook prinses en ambassadrice van de Amazones en krijgt ze opmerkelijk veel interesse van de Griekse goden. Hoewel het niet gemakkelijk was voor haar om aan de moderne wereld te acclimatiseren en ze vaak als een vreemde eend in de bijt beschouwd werd, is ze voor vele vrouwen een inspirerend rolmodel en voor vele vijanden zeer intimiderend.

1. Death

Het zusje van Dream is voornamelijk bekend uit de serie The Sandman van Neil Gaiman en is een verpersoonlijking van de dood. Ze leidt echter niet alleen zielen verder in het hiernamaals maar komt regelmatig ook in de wereld van de levenden en deelt met sommigen haar unieke kijk op de dingen. Zo is ze al in contact gekomen met verschillende DC-personages zoals Element Girl en Lex Luthor. In tegenstelling tot wat de meesten van de Dood zouden verwachten is ze heel vriendelijk en down to earth. Laat je hier echter niet door misleiden: ze heeft de controle over leven en dood, en haar woorden sla je niet zomaar in de wind.

Comments

comments


Lav

 
avatar