4
Posted 07/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

De grote comic-films van 2012

De comicsindustrie heeft het niet gemakkelijk. Elke nieuwe lezer is mooi meegenomen, en tie-ins bij grote films kunnen soms helpen om die lezers aan te trekken. Want in Hollywood zijn superhelden hot. Ze leveren het perfecte materiaal voor stevige blockbusters. Wat minder bekende comics kunnen daarnaast als inspiratie dienen voor schrijvers die het even niet meer weten. En laten we het maar bekennen: comicbookverfilmingen zijn voor ons een win-win. Is de film goed, dan is het voor iedereen genieten, en wij zien onze favoriete personages vertaald naar het grote witte doek. Is de film slecht, dan kunnen we lekker zeggen dat de comic beter was! Voor alle filmfanaten en comic-lezers, zetten we even de grote comicbookverfilmingen van 2012 op een rijtje.

Door Yann en Malkavian

 

Ghost Rider: Spirit of Vengance

De eerste Ghost Rider-film was een gigantisch box-officesucces, ondanks de bordkartonnen personages, houterige acteerprestaties, een gebrek aan logica in de plot, en antagonisten die ongeveer evenveel dreiging uitstraalden als een dwergkonijn. Het haarstukje van Nicolas Cage overtuigde niemand, maar met de CGI zat het allemaal wel snor: de Rider zelf zag er prima uit. De demonische motorrijder krijgt nu een herkansing, met de makers van het hyperkinetische Crank in de regisseursstoel. Wie zich aan fijnzinnige cinema en diepgang verwacht, kan wellicht het beste thuisblijven. Maar als deze film wat meer vaart heeft en Cage lekker in overdrive schakelt, kan dit leuke superheldenactie opleveren.

Ghost Rider: Spirit of Vengeance speelt op dit moment in de Vlaamse bioscopen.


John Carter

John Carter of Mars is een creatie van Edgar Rice Burroughs, de geestelijke vader van Tarzan. John Carter was een veteraan van de Amerikaanse Burgeroorlog, die op mysterieuze wijze naar Mars (“Barsoom” voor de bewoners van de planeet) getransporteerd werd. Daar ontdekt hij dat de verminderde zwaartekracht hem in staat stelt tot bovenmenselijke krachttoeren en raakt hij verwikkeld in de conflicten tussen verschillende stammen onder de Marsbewoners. En vanzelfsprekend staat ook onze blauwe knikker weer op het spel.

Hoewel hij zijn debuut maakte in de boeken van Burroughs, dook John Carter reeds in de jaren ’30 en ’40 op in comics. Momenteel hebben zowel Marvel als Dark Horse een licentie op de titel, en ook Dynamite maakt dankbaar gebruik van Burroughs’ verhalen voor de reeks Warlord of Mars (tegen de zin van de erfgenamen van Burroughs). De hoofdrollen in de film worden vertolkt door Taylor Kitsch en Lynn Collins (die beiden een rolletje hadden in de comic-film X-Men Origins: Wolverine) en de regie was in handen van Andrew Stanton (Wall-E).

John Carter speelt vanaf vandaag in de Vlaamse bioscopen.


 

The Avengers

Als dit jaar niet ook het sluitstuk van de trilogie omtrent een zekere Dark Knight in de zalen kwam, was The Avengers wellicht de meest geanticipeerde comicbookverfilming van 2012 geweest. Onder regie van Joss Whedon (Buffy: The Vampire Slayer, Firefly, Astonishing X-Men) komen Nick Fury (Samuel L. Jackson), Thor (Chris Hemsworth), Black Widow (Scarlett Johansson), Iron Man (Robert Downey Jr.), Captain America (Chris Evans), de Hulk (Mark Ruffalo) en Hawkeye (Jeremy Renner) eindelijk samen. Een sterrencast voor het sterrenteam van Marvel. De individuele films over de Marvelhelden waren over het algemeen lang niet slecht, en de nieuwe trailer doet menig geekhartje sneller slaan.

The Avengers wordt op 25 april in de bioscoop verwacht.

 

Men in Black 3

Je wist niet dat MIB gebaseerd is op een comic? Dan heb je het artikel over de films met een verrassend comic-verleden wellicht gemist. Deze film is voor velen een stukje jeugdnostalgie. De eerste Men in Black was in alle opzichten een hit: zowel critici als gewone filmgangers genoten van de scifi-actiekomedie. Men in Black II deed het succes van zijn voorganger dunnetjes over aan de kassa, maar werd veel minder goed ontvangen. Het budget werd meer dan verdubbeld (voornamelijk omdat Will Smith en Tommy Lee Jones opslag eisten) maar het script leek een goedkoop afdankertje met een onderontwikkelde plot en flauwe grappen. Will Smith en Tommy Lee Jones kruipen nu voor de derde keer in de huid van agenten J en K, en ook regisseur Barry Sonnenfeld keert terug. Een nieuw team schrijvers heeft voor het scenario gezorgd, en hopelijk zijn zij erin geslaagd om wat nieuw leven in deze franchise te blazen. Deze keer moet J naar de jaren ’60 reizen om het leven van zijn partner te redden. Daarnaast zullen de mysteries van het universum alweer ontsluierd worden. We zijn benieuwd.

Men in Black 3 verschijnt op 25 mei in 3D.

 

The Amazing Spider-Man

Sam Raimi (Evil Dead) had stevige successen geboekt met Spider-Man 1 en 2. Bij het derde deel leek er wat sleet op de formule gekomen te zijn. Hoewel de film matig goed ontvangen werd en financieel zeer succesvol was, waren heel wat fans teleurgesteld. Sony en Columbia Pictures kozen eieren voor hun geld, en opteerden voor een reboot in plaats van Spider-Man 4. Regisseur Marc Webb (500 Days of Summer) gaf in interviews aan dat The Amazing Spider-Man — in tegenstelling tot wat de naam zou doen vermoeden — qua stijl en toon meer aansluit bij Ultimate Spider-Man (de gemoderniseerde stripreeks van Brian Michael Bendis). De eerste trailer leek nog nodeloos “dark ‘n’ gritty”, maar de nieuwe trailer ziet er al een stuk beter uit. Plus: The Lizard. De superschurk waar fans al drie films lang op zaten te wachten, zal nu eindelijk op het witte doek te zien zijn!

The Amazing Spider-Man wordt op 4 juli in de bioscoop verwacht.

 

The Dark Knight Rises

Heeft iemand hier nog uitleg bij nodig? The Dark Knight Rises vormt het sluitstuk van Christopher Nolans bijzonder succesvolle, door nagenoeg iedereen bejubelde Batmantrilogie met Christian Bale in de hoofdrol. Zijn tegenspelers zijn ditmaal Anne Hathaway als Catwoman en Tom Hardy als Bane, de man die in de comics Batman psychologisch kraakte en zijn rug brak. In de film duikt Bane op als een terroristenleider die Batman dwingt om weer boven water te komen, acht jaar na het einde van The Dark Knight. We kunnen nu al voorspellen dat een hoop mensen gaat zeuren dat de film niet zo goed was als de vorige, terwijl een even grote hoop The Dark Knight Rises zal bestempelen als de grootste cinematografische verwezenlijking sinds Citizen Kane. Maar dat het een goede film wordt, staat zo goed als vast. Christopher Nolan wilde immers niet aan een derde film beginnen zonder een scenario waar hij zich volledig in kon vinden. Als extra bonus komt The Dark Knight Rises niet uit in 3D. Nolan heeft een afkeer van 3D, en kon uiteindelijk zijn wil doordrukken bij de studio: hij mocht de film van Warner Bros. in IMAX filmen.

The Dark Knight Rises wordt op 25 juli in de bioscoop verwacht.

 

G.I. Joe: Retaliation

Nee, het is geen film over de heldhaftige duif G.I. Joe uit de Tweede Wereldoorlog. Ja, die bestaat ook, maar hoe kom je erop? Nee, het gaat hier natuurlijk over de tweede film gebaseerd op het speelgoed, de tekenfilms en de comics. Marvel bracht de comic uit in de jaren ’80 en de reeks hield het 155 nummers vol. De laatste jaren kregen we enkele opflakkeringen bij verschillende uitgeverijen, maar nu heeft IDW de rechten in handen. De draad werd terug opgepikt waar Marvel hem had laten liggen. Fans van het eerste uur kunnen nu gewoon gewoon verder lezen vanaf #156. Maar hoe zit het nu met de films? G.I. Joe: The Rise of Cobra was een matige maar amusante actiefilm waar we de opkomst van de militante terroristische organisatie COBRA in zagen. G.I. Joe: Retaliation volgt onmiddellijk op de vorige film. De vorige regisseur is vervangen door Jon M. Chu, de regisseur van onder meer Step Up 3D en Justin Bieber: Never Say Never. Als deze informatie je net als ons zorgen baart, kijk dan toch even naar de trailer. Misschien kan Chu zijn ervaring met danschoreo’s omzetten in een paar goeie actie- en martial arts-choreografieën.

In de bioscoop vanaf 15 augustus.

http://www.youtube.com/watch?v=hbIoR32i1og

 

Dredd

Judge Dredd (1995) was een vrij onnozele, maar ook zeer vermakelijke film, al was het maar omwille van Sylvester Stallone’s uitspraak van de slagzin “I am the Law!”. Het is een stukje popcultuur geworden waarvan men al eens pleegt te vergeten dat het gebaseerd is op de verhalen uit de Britse anthology-comic 2000 AD, die al loopt sinds midden jaren ’70.

De wereld van Judge Dredd is niet eenvoudig te vertalen naar het grote scherm. Het hoofdpersonage is een agent van een autoritaire politiestaat zonder scheiding der machten: de judges zijn zowel politieagent als rechter en voltrekker van de (dood)straf. In de film zullen de judges het moeten opnemen tegen een bende die een drug genaamd SLO-MO op de markt brengen, die de tijd voor de gebruiker lijkt te vertragen. (We kunnen ons dus ongetwijfeld verwachten aan bullet-time en overcranking in de stijl van Zack Snyder.) Het script werd geleverd door Alex Garland, die ook al het scenario schreef voor de zeer genietbare films 28 Days Later en Sunshine. Bij het maken van de film is er veel nauwer samengewerkt met de uitgevers van 2000 AD. Hopelijk betekent dat dat de rauwheid uit de comics dit keer beter behouden blijft.

Dredd wordt op 10 oktober in de bioscoop verwacht.

We hebben geen trailer voor Dredd, maar dit wordt het alvast dus niet:

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar