0
Posted 06/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Geestelijke vader van Poison Ivy en Mr. Freeze overleden

Sheldon ‘Shelly’ Moldoff was een van de scheppers van Poison Ivy, Mr. Freeze en Clayface, personages die door de jaren heen belangrijke tegenstanders voor Batman gebleven zijn. Daarnaast creëerde hij ook de befaamde Bat-Mite, en de originele Batwoman en Batgirl (Kathy en Betty Kane). De tekenaar overleed vorige week woensdag aan de gevolgen van nierfalen. Hij werd 91 jaar.

All-American Comics #16

Shelly Moldoff was de laatst overgebleven artiest die pagina’s had getekend voor Action Comics #1. Wat veel mensen vergeten is dat het Superman­verhaal niet het enige was dat in dit nummer stond. Moldoff leverde in ieder geval tekeningen die ook werden geplaatst. Hij tekende ook de cover van Flash Comics #1 (de titel die het eerste optreden van de Golden Age Flash zou bevatten) en de cover van All-American Comics #16, de eerste comic waarin de Green Lantern opdook.

Zijn bekendste bijdrage zou hij echter in de jaren ’50 van de twintigste eeuw leveren. Van 1953 tot 1967 was hij in dienst als “ghost artist” voor Bob Kane, de schepper van Batman. Dat hield in dat Kane hem een habbekrats betaalde om zijn pagina’s voor hem te tekenen. Uiteraard hoefde Kane niet veel meer te doen dan zijn naam onder het werk te zetten en het geld incasseren.

Eind jaren ’60 was het comicsavontuur voor Shelly afgelopen. Er was niet veel interesse meer voor zijn cartooneske manier van tekenen. Maar Moldoff ging niet bij de pakken neerzitten. Hij zou nog een goede carrière tegemoet gaan bij diverse reclamebureaus en animatiestudio’s.

Bat-Mite

 

Poison Ivy en de Golden Age Flash

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar