1
Posted 03/03/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review : Orc Stain #7

This orc is different. I want to know what makes him tick.

We hebben bijna een jaar moeten wachten op dit zevende nummer… Nu is Orc Stain nooit een maandelijkse titel geweest. Maker James Stokoe (Wonton Soup) moet daarvoor simpelweg te veel in zijn eentje doen. Hij schrijft, tekent, kleurt en lettert alles zelf. Maar dit keer duurde het wel heel erg lang. Stokoe lijkt er een Europese planning op na te houden.

Orc Stain is een soort liefdesverklaring aan de Orks. Deze brute, gewelddadige wezens maken heel wat fantasytitels onveilig, maar wat weten we nu echt over hen? Stokoe probeert deze vraag op zijn manier te beantwoorden met deze serie.

In de voorgaande delen maakten we kennis met de Ork One-Eye, een bijzonder exemplaar omdat hij intelligenter is dan zijn soortgenoten. Hij gaat samen met de Ork Pointyface op het dievenpad om buit te verzamelen voor een lokale warlord. Maar Pointyface verbrast zijn buit en moet vrezen voor zijn leven. Hij steelt echter de buit van One-Eye en maakt goede sier terwijl die laatste moet bloeden. One-Eye weet aan zijn dodelijke bestemming te ontkomen. Hij ontmant Pointyface en koopt met zijn gedroogde penis de schuld af bij de warlord.

Huh?

Ja, de wereld die James Stokoe schept voor zijn orken is niet zo’n cliché als je doorgaans bij het fantasygenre zou mogen verwachten. De gedroogde penis — ook wel gronch genoemd — is de kruipolie van deze wereld. De goud standaard. Deze comic bevat daardoor het grootste aantal gedroogde penissen per pagina dat je ooit zult zien.

Pointyface zweert wraak en roept een Poxagronka over One-eye af. Een bloedvete. Dat is nog het minste van zijn problemen. Want de Ork-Tsaar neemt hem gevangen en gooit hem in een monsterkerker waar andere orks zijn opgesloten. Ondertussen is de moerasvrouw Bowie ook naar hem op zoek voor haar eigen doeleinden.

Pfoe, eindelijk tijd voor issue 7. One-Eye weet te ontsnappen uit de kerker en vecht zijn eigen bloedvete uit met  een gemene baardmans die luistert naar de naam Beard. Maar moerasvrouw Bowie gooit roet in het eten. Ze is geboeid geraakt door One-Eye sinds hun eerste ontmoeting. Hij heeft iets wat andere orks niet hebben. Ze laat hem weer ontvoeren en aangezien de legers van de Tsaar uitrukken kan One-Eye ook niet meer terug. Hij kan niet anders dan met Bowie de bergen intrekken. Daar huist echter een wreed monsterachtig konijn.

Persoonlijk vond ik dit een heerlijke comic. Het nadeel is echter dat hij onleesbaar is voor de mensen die het niet vanaf het begin hebben gevolgd. Zelfs de recap-pagina zal je niet voldoende kunnen bijpraten om het verhaal optimaal te kunnen volgen. Op zich is dat niet erg, want dan heb je een excuus om de trade en het zesde deel op te pikken. Stokoe stopt veel werk in deze comics, en dat zie je. Dit is niet direct voor iedereen. Maar ik durf wel te zeggen dat iedereen dit gezien moet hebben .

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar