0
Posted 02/03/2012 by Brainfreeze in Tv/Film
 
 

Klassieke documentaire “Masters of Comic Book Art” op YouTube

Eind jaren ’80 verschenen er twee documentaires over comics kort na elkaar. Beide documentaires bereikten de status van klassieker. Eén bleef goed beschikbaar en werd ook uitgebracht op DVD, de andere was op weg om te vergaan op oude videobanden.

Comicbook confidential verscheen in 1988 en behandelde de geschiedenis van de comics van de jaren ’40 tot 1988. Er was een grote rol weggelegd voor de underground comic en EC Comics. De horrorcomics die deze uitgeverij uitgaf zouden de beruchte Dr. Wertham ertoe drijven om zijn Seduction of the Innocent te schrijven. Dit boek zou de weg vrijmaken voor de Comics Code Authority, een soort censuurcommissie die keek of de inhoud van de comics wel door de beugel kon. Uiteraard was er ook aandacht voor Marvel en DC maar dat was niet de hoofdmoot. Deze documentaire was één van de eerste films die op CD-ROM werden uitgebracht, en is ook verkrijgbaar op DVD. Maar daar gaat nu even de aandacht niet naar uit.

25 jaar geleden verscheen een andere klassieker: Masters of Comic Book Art. In deze documentaire worden enkele comicmakers geïnterviewd over hun carrière. Hoe dachten deze mensen in 1987 over het stripmedium? Makers die aan bod komen zijn o.a. Neal Adams (Batman), Dave Sim (Cerebus), Harvey Kurtzman (MAD), Art Spiegelman (Maus) en Frank Miller (The Dark Knight Returns). Steve Ditko, medebedenker van Spider-Man, liet ook zijn stem horen. Dit zou het laatste interview zijn dat hij zou geven. De presentator die de stukken aan elkaar praat is ook niet mis. Dat is niemand minder dan Harlan Ellison (een sciencefictionschrijver met een hele hoop prijzen op zijn naam).

Er zwerft nog een partij videobanden rond van deze documentaire, die via Amazon te koop zijn. Een fan heeft het daarom op zich genomen om de complete documentaire op YouTube te zetten.

Update: Helaas, de video is van YouTube verwijderd, wellicht op vraag van de houders van het auteursrecht op de documentaire. We kunnen nu alleen maar hopen dat de documentaire ooit opnieuw wordt uitgebracht op DVD.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar