0
Posted 24/02/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Comics uit oude kelderkast brengen 3,5 miljoen dollar op

Wanneer een bejaard familielid overlijdt dan volgt na het afscheid vaak de periode waarin je het huis uitruimt. Heel soms, als je geluk hebt, dan vind je ineens een erfstuk dat de pijn ietwat verzacht. Dit overkwam de 31-jarige Michael Rorrer uit Texas. Zijn oudtante was overleden en in de kelder van haar huis vond hij een stapel comics in een oude kast. Het was een verzameling die nog van zijn oudoom was geweest. Hij splitste de stapel en gaf de helft mee aan zijn moeder, die ze aan zijn broer zou geven. De andere stapel hield hij zelf.

Action Comics #1

Hij wist niet wat hij in handen had. Een collega merkte terloops op dat hij maar wat graag Action Comics #1 in bezit zou hebben. Deze eerste Supermancomic uit 1938 levert over het algemeen hoge bedragen op wanneer hij weer eens geveild wordt. Dat zei Michael verder niet veel, maar weer thuis doorzocht hij het stapeltje… en daar lag het historische kleinood. De raderen in zijn hoofd begonnen te draaien en hij belde zijn moeder op. Samen ploegden ze doorheen de rest van de collectie met een lijst van bijzondere en waardevolle comics in de hand. Nadat ze het aantal streepjes telden wisten ze voldoende: tijd om er een expert van de Certified Guaranty Company (CGC, de onafhankelijke controle-instantie voor waardevolle comics) bij te halen.

De oudoom van Michael had zijn collectie goed onderhouden. De experts die de collectie hebben gekeurd roemden zijn inzicht. De waarde van de collectie — bijna allemaal titels uit de jaren 1938 tot en met 1941 — werd geraamd op ruim 2 miljoen dollar. Woensdag ging de collectie voor de hamer. Alles tezamen brachten de comics reeds $ 3.466.264 op. Een aantal minder waardevolle titels worden dit weekend nog geveild. Verwacht wordt dat ze nog zo’n $ 100.000 zullen opbrengen.

De Billy Wright Collection (genoemd naar de oorspronkelijke eigenaar) bevatte onder andere:

  • Detective Comics #27 uit 1939,  met de eerste verschijning van Batman (CGC FN+ 6.5), verkocht voor ruim een half miljoen dollar
  • Action Comics #1 uit 1938 (CGC GD/VG 3.0), verkocht voor zo’n 300.000 dollar
  • Batman #1 uit 1940 (CGC VF+ 8.5), verkocht voor een kwart miljoen
  • Captain America #2 uit 1941, met Hitler op de cover (CGC NM 9.4), verkocht voor zo’n 115.000 dollar

Detective Comics #27, uit de Billy Wright Collection

Captain America #2, uit de Billy Wright Collection

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar