4
Posted 22/02/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Mijn vriend… de seriemoordenaar

Cartoonist John Backderf, kortweg “Derf” (Trashed), haalde eind 2010 het nieuws doordat hij werd vrijgesteld van zijn juryplicht. Het is normaal dat men je in de VS vraagt of je kennissen/vrienden hebt die ooit eens een misdaad hebben begaan. Backderf antwoordde dat een oude schoolvriend van hem 17 mensen had omgebracht. De rechters en overige juryleden werden lijkbleek… Wie was dat dan? Jeffrey Dahmer, meneer!

Wanneer je na 1984 geboren bent dan kan je het jezelf niet voorstellen waarom dit bericht enige impact zou hebben. Maar toen deze man in 1991 werd opgepakt door de autoriteiten had hij er een carrière van 13 jaar opzetten. In die tijd pleegde hij zeker 17 moorden. Nu wordt zoiets online door een legioen van mensen doorgespit en staan alle details binnen de kortste keren op alle websites te lezen. In 1991 was je nog afhankelijk van de artikelen die de vaderlandse media voor je wilden vertalen. Er hing een zweem van mystiek rondom deze man en de perversiteiten waarmee hij zich zou hebben ingelaten. Jeffrey Dahmer gaf mij, als ventje van amper 12 jaar, een kijkje in de duistere krochten van de menselijke ziel. Enkele jaren later zou deze man de dood vinden in een gevangenis. Op de tv zag ik nadien een documentaire voorbij komen waarin hij samen met zijn vader werd geïnterviewd. De vader hield duidelijk van zijn zoon, die op zijn beurt niet ongevoelig was voor deze blijk van liefde. De vader vroeg hem te vertellen over dat ene moment waarop hij hem bijna had betrapt:

“Je wilde weten wat er in een doos zat en je dreigde om hem te openen. Ik ben blij dat ik je er toen van kon overtuigen om dit niet te doen. Anders had ik je moeten doden.”
“Wat zat er eigenlijk in, jongen?”
“Een penis en een hoofd.”

Zoals ik al zei was dit een misselijkmakend idee… Wie doet zoiets? Onze cartoonist doet een poging om dit te verklaren. Hij was een klasgenoot van Dahmer in de jaren zeventig en heeft hem van dichtbij meegemaakt. Hij heeft zijn ervaringen verwerkt in de comic My friend Dahmer. In deze comic probeert hij de menselijke kant van Dahmer te laten zien. Volgens Backderf zijn de volwassenen in het leven van de seriemoordenaar tekort geschoten. Ze hadden hem misschien geen beter mens gemaakt, maar ze hadden het kunnen zien aankomen.

Hoewel hij een poging doet om de menselijke kant van Dahmer te laten zien, moeten we als lezer niet denken dat Blackderf probeert om medelijden voor hem op te wekken. Dat recht heeft hij verspeeld toen hij zijn eerste leven nam. Niet toevallig op de dag dat hun wegen zouden scheiden na de middelbare school.

Deze comic beschrijft wat eraan vooraf ging.

Een preview van de graphic novel, die gepubliceerd wordt door Abrams ComicArts, vind je op de blog My friend Dahmer.

 

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar