0
Posted 15/02/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Stan Lee Media verliest rechtzaak om de rechten op Conan the Barbarian

Het bedrijf Stan Lee Media heeft een rechtszaak verloren die ze hadden aangespannen tegen Paradox Entertainment betreffende de rechten op Conan the Barbarian. Maar, ik hoor je al denken, Stan Lee (Uncanny X-Men, Daredevil) zelf heeft toch nog steeds banden met Marvel en is toch CEO van Pow! Entertainment??

Het is een lang en moeilijk verhaal. Kom eens gezellig rond de tafel zitten dan zal opa jullie vertellen over de jaren negentig. Het was 1998 en iedereen was in de ban van het internet. Marvel zat op dat moment midden in een bankroetprocedure. De uitgever moest alle zeilen bijzetten om te overleven. In deze periode werd Stan Lee, die één miljoen dollar per jaar verdiende aan royalties, gedumpt door de uitgever. Hij besloot om zijn geld te pakken en het te investeren in een eigen bedrijf samen met zijn vriend de zakenman Peter Paul. Ze gingen wat doen met dat internet waar iedereen het over had. Stan Lee Media werd geboren.

Stan Lee Media lanceerde een berg online tekenfilms die ze verspreidden via de site shockwave.com. Deze webisodes vormden het fundament van het bedrijf. De helden moesten via films en merchandising geld opleveren. Maar, net zoals vele internetbedrijfjes uit deze woelige periode, kregen ze te snel teveel geld. Toen er niet meer uit de eigen properties viel te persen besloten ze om bestaand werk te gaan zoeken. Men kocht de rechten van Conan the Barbarian met de bedoeling om hier een nieuwe film van te maken, maar inmiddels was de 21ste eeuw begonnen en was de dotcombubbel geknapt. Het bedrijf was verliesgevend en ging in 2001 ten onder. Stan Lee ontsnapte echter en ging zijn eigen weg. Zijn zakenpartner bleek er niet al te frisse ideetjes op na te houden en vluchtte naar Brazilië. Hij zou uiteindelijk worden veroordeeld voor fraude.

Halverwege de jaren ’00 wekten enkele zakenlieden het ter ziele gegane Stan Lee Media weer tot leven. Stan Lee had indertijd zijn portie van de auteursrechten van zijn Marvelpersonages ingebracht om de financiering rond te krijgen. In 1998 kraaide daar geen haan naar omdat toen bijvoorbeeld de eerste Spider-Man-film nog gemaakt moest worden. Maar in 2006 was Marvel weer uit de dood opgestaan en bleken de personages uit hun stal, na een serie succesvolle films hun geld meer dan waard te zijn. Ze zagen mogelijkheden om Lee’s deel van de copyrights te bemachtigen. En zo ontstond de kolderieke situatie dat het Marvelmanagement en Stan Lee zelf ineens werden aangeklaagd door een spookbedrijf dat nog steeds de man zijn naam droeg. De eerste claim handelend over Lee’s portie van de copyrights verloor SLM. Al gingen ze wel in beroep.

Vorig jaar klaagden ze het bedrijf Paradox Entertainment aan. Zij hadden de rechten op Conan opgepikt uit de failliete boedel van Stan Lee Media. Maar de zakenlieden claimde dat SLM indertijd niet de gelegenheid heeft gekregen om goede vertegenwoordiging te regelen. De rechter heeft dit inmiddels afgewezen omdat SLM deze claim niet kon onderbouwen. Al kun je, gezien de recent geflopte Conan the Barbarian 3D-film, jezelf afvragen of ze daar rouwig om moeten zijn. En het is maar goed ook dat ze dit hebben verloren. Anders zou ook de huidige Conanlicentie van Dark Horse ongeldig zijn geweest en had ik het vervolg van een prima comic moeten missen!

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar