4
Posted 14/02/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Top 20 films met een comicverleden dat je niet wist (deel 2)


Top 10 – 6
Top 5 – 1

Iedereen weet wel dat de echt grote filmfranchises rond superhelden van DC en Marvel hun oorsprong vonden in het medium der comics. Toch bestaan er heel wat films waarvan veel mensen niet weten dat ze op een comic werden gebaseerd. Brainfreeze zet daarom 20 films op een rij met een comicverleden dat je misschien nog niet wist. Nummers 20-11 hebben we hier al besproken en vandaag is het de beurt aan de nummers 10-1!

10. Surrogates

The Surrogates was een vijfdelige comicreeks van Robert Venditti en Brett Weldele, uitgegeven door Top Shelf Productions, die het concept “van thuis uit werken” wel heel ver nam. Het verhaal speelt zich af in de toekomst. Eentje waar niemand nog fysiek buitenkomt maar alle activiteiten gebeuren via Surrogates, menselijke robots die van thuis uit kunnen bestuurd worden. De mensen in de toekomst kruipen dus in een machine en besturen deze replica’s van zichzelf via hun gedachten. Zij zien wat de robot ziet, zij horen wat de robot hoort. Alleen beleven ze dit alles virtueel. Er is geen gevaar voor de bestuurder, want als de robot een ongeluk heeft gebruiken ze gewoon een ander model. Maar plots gebeuren er rare dingen, mensen thuis dood aangetroffen nadat hun Surrogate vernietigd werd op een speciale manier. Blijkbaar is er toch een schadelijke link tussen de robot en de mens. Wie is de moordenaar, hoe kan hij zoiets doen en wat is de link met de Anti-Surrogate Cult? De reeks uit 2005-2006 werd in 2009 geadapteerd tot de film Surrogates met Bruce Willis in de hoofdrol, niet als Lt. Harvey Greer (hoofdpersonage uit de comic), maar als FBI-agent Tom Greer. De eerste van uiteindelijk vele verschillen…

9. The Mask

Stanley Ipkiss, een eersteklas sukkel, vindt een magisch masker dat hem waanzinnige krachten geeft en zijn stoutste dromen laat uitkomen. Dat is het verhaal van de film in een notendop. The Mask was één van de eerste grote films voor Jim Carrey en zorgde ervoor dat de smoelentrekker zich volledig kon laten gaan. Cameron Diaz was de schone deerne waar Ipkiss een oogje op had. Iedereen heeft deze film wel gezien, maar ondanks dat de film heel wat tekenfilms en andere spin-offs kent, is het niet zo geweten dat de iets donkerdere en cynische Dark Horse-comicreeks van schrijver John Arcudi en tekenaar Doug Mahnke aan de basis hiervan lag. Doug Mahnke zal waarschijnlijk wel een stevig belletje laten rinkelen, aangezien hij de laatste jaren furore maakt in de JLA– en Green Lantern-reeksen.

8. 30 Days of Night

Steve Niles en Ben Templesmith‘s 30 Days of Night is een comic met een zeer speciale visuele stijl en een stevig horrorverhaal. Stel je voor dat je boven de noordpoolcirkel in Alaska woont. Daar komt elk jaar een heel speciaal natuurfenomeen voor, namelijk dat de zon gedurende dertig dagen niet meer boven komt. Dertig dagen lang die gesluierd zijn in duisternis. Een ideale plaats dus om als vampier te komen overwinteren of zelfs met gans de bende zwaar te gaan “feesten”. Kortom alles in huis om een horrorfilm van formaat te worden. En dat was ook juist de bedoeling van Steve Niles. Hij wou zijn verhaal eerst verkopen als filmscenario maar helaas lukte dat niet en toen besliste hij om er een comic van te maken, die uiteindelijk werd uitgegeven door IDW in 2002. En kijk, enkele jaren later, in 2007, werd er toch een film van gemaakt. Soms heeft de filmindustrie gewoon een duwtje nodig…

7. Bulletproof Monk

Een Tibetaanse monnik die een heilige boekenrol moet beschermen belandt in New York. Hij is al 60 jaar op de vlucht en zoekt aflossing van de opdracht. De monnik komt toevallig de straatdief Kar tegen wanneer deze gaat lopen met de boekenrol. De monnik wordt in de verfilming uit 2003 door niemand minder dan Chow Yun-Fat gespeeld, die we kennen van Crouching Tiger, Hidden Dragon en een reeks John Woo-films zoals Hard Boiled en The Killer. Kar is dan weer niemand minder dan The Stiffmeister uit American Pie: Seann William Scott. De film is slechts zeer losjes geïnspireerd op de comic, dewelke door Image Comics werd uitgegeven en werd gecreëerd door onder meer Michael Avon Oeming (Power, Mice Templar), Tim Sale (Batman: The Long Halloween, Heroes) en Dave Johnson (100 Bullets, Superman: Red Son)

6. From Hell

We nemen Johnny Depp, geven hem een kostuum van 120 jaar geleden, plaatsen hem in het London op het einde van de 19de eeuw en maken hem verslaafd aan iets, deze keer is het opium. Zo’n combinatie zorgt altijd voor een schitterende film, waar een inspecteur op zoek gaat naar de ware identiteit van Jack The Ripper. Dat deze duistere film ook een comicgeschiedenis heeft is minder goed geweten. Nochtans is de schrijver van From Hell niet zomaar de eerste de beste: Alan Moore. Moore zijn we al eens tegen gekomen op puntje 11 van deze lijst en hij heeft nog enkele verfilmingen op zijn palmares staan (al staan deze niet in de lijst omdat ze nogal overduidelijk geïnspireerd werden op comics, namelijk League of Extraordinary Gentlemen met o.a. Sean Connery en natuurlijk Watchmen. De tekenaar van From Hell was Eddie Campbell en de zwart-wit graphic novel kwam uit in verschillende volumes tussen 1991 en 1996. Het complete gebundelde verhaal telt meer dan 500 pagina’s, waarin zowel de vertelstijl als de karakteristieken van het hoofdpersonage enorm hard verschillen van de uiteindelijke filmadaptatie.

Volgende 5 films –>

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar