4
Posted 11/02/2012 by Malkavian in Comics
 
 

Top 20 films met een comicverleden dat je niet wist (deel 1)


Top 20 – 16
Top 15 – 11

Iedereen weet wel dat de echt grote filmfranchises rond superhelden van DC en Marvel hun oorsprong vonden in het medium der comics. Toch bestaan er heel wat films waarvan veel mensen niet weten dat ze op een comic werden gebaseerd. Brainfreeze zet vandaag daarom de eerste 10 van uiteindelijk 20 films op een rij met een comicverleden dat je misschien nog niet wist.

20. Blade

Voor elke comiclezer is onze nummer 20 een vrij logisch iets maar voor vele fans van de films was het niet direct duidelijk. Blade is immers een Marvelpersonage, gecreëerd door Marv Wolfman en Gene Colan, dat nooit echt in de schijnwerpers heeft gestaan. Daarom was hij alleen bekend bij een lezerspubliek. De eerste film uit 1998 en haar twee vervolgen uit 2002 en 2004 volgden ook geen vast verhaal uit de comics, maar vertelden gewoon mogelijke verhalen waarin een beetje aandacht werd gegeven aan zijn oorsprong en krachten. Maar Blade was in de eerste plaats een zalige actiefilm vol gemene bloedzuigers en gelukkig geen glinsterende vampieren. Het comicspersonage heeft achteraf wel flink gekeken naar de film, want de huidige Blade op de strippagina heeft wel een zeer hoog Wesley Snipes-gehalte.

19. The Losers

De timing van deze film was wat ongelukkig want The Losers kwam in dezelfde periode uit als The A-Team, dat andere eliteteam bestaande uit soldaten op de vlucht. The Losers was in de jaren ’70 oorspronkelijk een oorlogscomic van DC over zo’n A-Team, ik ben er zelfs zeker van dat het werkelijke A-Team inspiratie had gevonden in die oude comics. De vernieuwde The Losers van Andy Diggle en Jock bij Vertigo kwam enkele jaren geleden uit en vormde de basis voor deze verfilming: een team van soldaten die uit alle takken van het leger komen met elk hun specialiteit. Zo had je de sniper, de tech-dude, de meester planner en de explosievenspecialist. De film zelf was zeker niet slecht maar het miste veel elementen uit de comics waar ik naar uitkeek. De comics van Diggle zijn stukken beter. Topklasse als je van spionage en actie houdt. Vond je de film wel ok maar miste je iets aan het verhaal? Lees dan zeker The Losers, je zal niet teleurgesteld zijn.

18. Wanted

Angelina Jolie heeft in een superhelden-, of eerder superschurkenfilm mee gespeeld, ja het is echt. In Wanted speelde Jolie de verleidelijke huurmoordenaar The Fox. In de Wanted-comic was Fox een Catwoman-achtige slechterik (getekend naar Halle Berry) in een vossenpakje. Zoals je merkt is er een groot verschil tussen de film en de comic. In de film draait het om een groepering huurmoordenaars die in opdracht van een goddelijk weefgetouw mensen neerknallen. In de comic zijn het de superslechteriken die de wereld controleren en alle superhelden hebben vermoord. Het hoofdpersonage Wesley (gespeeld door James McAvoy, maar in de comic gemodelleerd naar rapper Eminem) blijft een sukkel en hij komt in aanraking met de organisatie nadat zijn vader vermoord wordt, maar al de rest is enorm verschillend. Wanted, de comic, geschreven door Mark Millar en getekend door J.G. Jones, behoort tot een van mijn favoriete comicreeksen. Millar schrijft echt zeer leuke bad-ass personages en in Wanted steekt het er vol van. Zo zal Wesley zijn vijanden op een heel creatieve manier ombrengen o.a. met een WC-ontstopper. Kick-Ass !!

17. Barb Wire

Ok, toegegeven,  het is nu niet echt een film die we moeten zien en zelfs de comics zijn niet van het aardje “Must Have“. Maar in deze top 20 past deze film volledig. Barb Wire was één van de weinige films waar Pamela Anderson de hoofdrol in speelde, voor sommige fans van deze blonde vamp een leuk gegeven maar voor de filmfans een geluk dat het slechts bij enkele bleef. Barb Wire vertelt het verhaal van een bounty hunter die tevens een bar open houdt in Steel Harbor, een post-apocalyptische stad. Van de Dark Horse-comic zijn er eigenlijk zeer weinig delen verschenen, in totaal slechts een 13 (9 in de reeks en 4 in een minireeks) en deze is mooi te vinden in een Barb Wire-Omnibus, zoals we van Dark Horse gewoon zijn.

16. Time Cop

JCVD‘s bekendste en misschien zelfs grootste kaskraker is Time Cop. In de nabije toekomst hebben we een extra politie corps nodig, de zogenaamde Time Cops. Nee, ze zijn er niet om te kijken of je wel op tijd op je werk komt, maar om de tijdstroom te controleren. In de toekomst hebben ze namelijk ontdekt hoe je terug in de tijd kan reizen en zoals we allemaal wel weten: wanneer je iets verandert in het verleden heeft dat catastrofale gevolgen in de toekomst. Aan de Time Cops dus om dat te verhinderen. Ik denk dat iedereen deze film ooit wel al eens heeft gezien en indien dit nog niet gebeurd is, doen! Het is een heerlijke jaren ’90 actiefilm met Jean Claude Van Damme in de hoofdrol. Ook deze film is net zoals de vorige geïnspireerd op een Dark Horse-comic. Beide werden geschreven door Mark Verheiden, die later ook aan Smallville, de nieuwe Battlestar Galactica en Heroes meeschreef. Het opvallendste is dat de film en de comic bijna gelijktijdig zijn verschenen en dat maakt van Time Cop een speciaal geval. De film is wel degelijk gebaseerd op een comicreeks, maar deze reeks werd dan ook haast onmiddellijk verfilmd, waardoor er nooit echt een fanbase van de comicserie (slechts 3 delen in de reeks Dark Horse Comics en later een tweedelige adaptatie van de film zelf) is ontstaan. Hierdoor komt het ook dat sommigen zelfs zeggen dat de comics gebaseerd zijn op de film en niet omgekeerd. Ik zelf heb het even gecontroleerd en Time Cop nog eens in de VCR gestoken en het staat in de begingeneriek wel degelijk “based on the comic series“. Mystery solved . . . al kunnen we zeggen dat de comic hier echt wel louter als reclame voor de film werd gebruikt.

Volgende 5 films –>

Comments

comments


Malkavian

 
avatar
The One & Only Malkavian