2
Posted 11/02/2012 by Cosmonaut in Comics
 
 

The Walking Dead: Tony Moore klaagt Robert Kirkman aan

Het recente nieuws dat tekenaar Tony Moore (Fear Agent, The Exterminators) jeugdvriend en collega-schrijver Robert Kirkman (Invincible, The Walking Dead) voor het gerecht heeft gedaagd zorgde reeds voor heel wat ophef in de comicindustrie. In het verleden heeft de samenwerking tussen beide heren al titels zoals Battle Pope en Brit in het leven geroepen. Hun derde samenwerking is echter hun meest lucratieve geweest, namelijk The Walking Dead. Of toch alleszins voor één van hen beiden zo blijkt.

Voor zij die niet echt op de hoogte zijn van de reeks volgt een korte geschiedenis. The Walking Dead werd in oktober 2003 gelanceerd door Image Comics en aangeprezen als een samenwerking tussen Kirkman en Moore. Na zes nummers zet Moore echter een stap terug, waarna Charlie Adlard (The Walking Dead, 2000 AD) het potlood voor het binnenwerk overneemt. Tot nummer #24 zou Moore de reeks nog van covers blijven voorzien en in 2005 zou hij het team volledig verlaten.

Rond die tijd gingen er geruchten rond dat Robert Kirkman plannen had een tv-serie, gebaseerd op de comic, op poten te zetten. Moore, die op dat moment nog vijftig procent van de rechten bezat als co-creator, moest hier natuurlijk mee akkoord gaan. Kirkman informeerde hem dat er geen deal kon komen met een productiehuis als hij zelf niet de volledige rechten bezat. Na wat onderhandelen zou Moore deze uiteindelijk afstaan, maar nu beweert hij dat Kirkman hem er heeft ingeluisd. Er werd hem toen namelijk beloofd bepaalde winstpercentages te ontvangen van elke reeks waar ze samen aan hebben gewerkt. Tot op heden is dit nog niet gebeurd zoals het in hun overeenkomst afgesproken was. En dit is waar het schoentje knelt, Moore wil namelijk een deel van de opbrengsten.Enkele jaren later kent natuurlijk iedereen het succesverhaal van de hitserie The Walking Dead die het nu ook zeer goed doet bij de tv-kijker.

Robert Kirkman heeft in The Hollywood Reporter gereageerd met het volgende statement :

The lawsuit is ridiculous, we each had legal representation seven years ago and now he is violating the same contract he initiated and approved and he wants to misrepresent the fees he was paid and continues to be paid for the work he was hired to do. Tony regularly receives payment for the work he did as penciler, inker and for gray tones on the first six issues of The Walking Dead comic series and he receives royalties for the TV show, to assert otherwise is simply incorrect.

Als fan van de comic hoop ik toch dat ze dit op een min of meer vriendschappelijke wijze kunnen regelen. Hoewel het kwaad nu al geschied is. Het zou zonde zijn van zowel hun vriendschap als hun talent om dit te laten escaleren…

Comments

comments


Cosmonaut

 
avatar