2
Posted 03/02/2012 by Lav in Comics
 
 

LSCC Special: Paul Cornell

London Super Comic Convention is in zicht en dat geeft ons bij Brainfreeze een goede reden om enkele van hun guests uit de comicsindustrie eens in de spotlight te zetten. Vandaag richten we onze aandacht op Paul Cornell, een schrijver die al een tijdje werkt in zowel de comics- als tv-industrie maar pas vrij recent door het grote publiek werd opgemerkt.

Paul who?

Deze Brit zijn liefde voor Doctor Who heeft een grote invloed gehad op zijn beslissing om schrijver te worden. In zijn vroege carriére, begin jaren ’90, begon hij al met Doctor Who-romans te schrijven, waaronder de Human Nature die door vele fans hoog geprezen werd. Daarna schreef Paul voor verschillende series en werkte sinds het millennium voornamelijk voor de BBC. In 2007 kreeg hij de kans om zijn Human Nature-verhaal om te vormen tot een 2-delige aflevering van Doctor Who. Naast verschillende afleveringen van andere series zoals Robin Hood en Primeval te schrijven begon Cornell langzaam maar zeker ook zijn weg te vinden met comics.

Zijn eerste stappen zijn terug te vinden in de tijdschriften Doctor Who magazine en Judge Dredd: The megazene. Voor Marvel heeft hij verschillende miniseries geschreven zoals o.a. Wisdom (onder het Marvel MAX-imprint) en Black Widow: Deadly Origin. Maar het is pas toen hij bij DC terecht kwam en de volgende schrijver van Action Comics (#890-#904) werd dat hij veel aandacht begon te krijgen van het grote publiek. Later volgde de zesdelige minireeks Knight and Squire, en sinds het DCnU is hij de huidige schrijver van Demon Knights en Stormwatch. Vanaf 14 maart zal er een nieuwe reeks van hem door Vertigo uitgegeven worden: Saucer Country.

Paul Cornell distantieert zich van andere schrijvers door zijn werk humoristisch en optimistisch te behouden ondanks de thematiek en personages. Er wordt verder gekeken dan het fatalistisch beeld en lot dat een personage ondergaat. Hoewel de personages zich gekweld kunnen voelen bevinden ze zich wel in een betekenisvolle en optimistische wereld. Zo worden Cornell’s verhalen genuanceerder dan een kortzichtige en simplistische zwart-wit voorstelling tussen goed en slecht. Hij beschikt ook duidelijk over een goede voorkennis van de reeksen waar hij zich in engageert en biedt verschillende knipogen voor de vele fans, maar overrompelt de lezers niet om de rijke en ingewikkelde voorgeschiedenis in een plot te verweven. Zijn comics moeten niet bloedserieus aangepakt worden of het kluchtige en komische van mainstream comics ontwijken om nog steeds een goed geschreven verhaal te zijn. Met de stijl die hij hanteert onderscheidt Cornell zich hiermee van andere schrijvers van commerciële titels.

Action Comics

Zijn run in Action Comics zit verzameld in de 2 bundels Superman: The Black Ring. Het is echter een Lex Luthor-saga want ondanks het feit dat het hier over een Superman-titel gaat, is Lex Luthor het middelpunt van dit verhaal en blijft Superman opmerkelijk afwezig. Superman: The Black Ring speelt zich af na DC’s grote event Blackest Night, waar Luthor de Orange Lantern-ring ter beschikking kreeg.
Cornell weet goed hoe hij met Lex Luthor’s persoonlijkheid kan spelen, hetgeen wat het verhaal ook net zo sterk maakt is niet zozeer het plot maar de uitwerking van het hoofdpersonage zijn karakter. Cornell kan zijn lezers laten meevoelen met Lex Luthor, een schurk met vele misdaden op zijn geweten, en weet uitstekend goed hoe hij Luthor’s mentaliteit in beeld kan zetten, zonder kortzichtig te zijn. Luthor’s persoonlijkheid wordt niet blootgesteld door het in contrast te tonen met Superman, neen, Cornell toont dit voornamelijk in Luthor’s interactie met andere schurken en subliem uitgewerkt is een confrontatie met niemand minder dan Death, de zus van Neil Gaiman’s Sandman.
Ondanks de diepere analyse die hij aan Lex Luthor geeft blijft het verhaal geestig en plezierig om te lezen. Cornell toont hiermee een goed voorbeeld dat je gekwelde personages niet altijd somber of geforceerd moet uitwerken en toch humor met diepzinnigheid kan combineren. Dit werkt Cornell verfijnd uit en trekt het ook door in zijn andere werken zoals Knight and Squire.

De Britse Batman en Robin

Knight and Squire wordt vaak kortweg beschreven als de Britse variant van Batman en Robin. Dit is echter kort door de bocht gaan en want het werk dat Paul Cornell verricht met deze minireeks voelt echt anders aan dan de Amerikaanse tegenhangers. Cornell speelt hier niet alleen met de voorgeschiedenis van het DC-universum maar ook met de Britse cultuur zelf. Waarschijnlijk haal je meer plezier uit deze minireeks wanneer je zelf echt in Groot Brittannië bent opgegroeid en alle moppen en referenties direct begrijpt. De grote Britse eigenschappen van de reeks weerhouden zich waarschijnlijk dan ook van een groot internationaal succes. Toch is het verhaal goed te volgen voor de Britse popcultuur-leken onder ons en wordt er zelfs na elk deel een korte verduidelijking voorzien met alle referenties. De maatschappij die Cornell in beeld zet hoeft niet steeds hulpeloos of vijandig te zijn, een tolerante gemeenschap kan even heldhaftig en succesvol zijn als een gemaskerde superheld. Het verhaal centreert zich ook niet rond grote namen van superhelden, maar eerder B-en C-lijst-figuren van de comicsindustrie. Dit zou je echter niet mogen afschrikken want ondanks de krampachtige reputatie van deze helden en schurken krijgt de schrijver hier een zeer ruime vrijheid om creatief te werken, zonder op de fans hun tenen te trappen. Zoals eerder gezegd draait het ook niet puur om de helden en schurken zelf maar ligt de nadruk eerder op een maatschappij. Knight en Squire zijn geen “outsiders looking in” die hun eigen wil en visie op een hulpeloze massa zonder stem opdwingen, neen, ze zijn een deel van de maatschappij zelf. In dit opzicht is ieder personage in deze gemeenschap van belang.

De Paul Cornell van nu

Wie liever verlost is van de Britse popcultuur kan Knight and Squire beter links laten liggen en eerder een kans geven aan de twee DCnU-reeksen waar Paul Cornell voor schrijft: Demon Knights en Stormwatch. Deze reeksen tonen Cornell’s liefde voor fantasie en sciencefiction en zijn grote aandacht voor karaktereigenschappen en onderlinge interacties van de personages.
In de sword and sorcery-verhalen van Demon Knights werken verschillende helden en antihelden zoals Vandal Savage, Madame Xanadu en Etrigan samen tegen een groter gevaar. Hoewel de verschillende personages een rijke voorgeschiedenis kennen draagt Cornell met Stormwatch de grootste druk op zijn schouders. Stormwatch maakte oorspronkelijk een deel uit van het Wildstorm-universum maar kreeg opnieuw leven ingeblazen met de grote DC relaunch. De reeks kende echter een zeer grote fanbasis en het was Cornell’s taak om de start van Stormwatch zowel vernieuwend als vertrouwd te laten aanvoelen. De iconische figuren zoals Apollo en Midnighter zijn uiteraard nog steeds aanwezig maar ook de voormalige Justice Leaguer Martian Manhunter werd aan de groep toegevoegd.

Cornell zal binnenkort zijn plaats als schrijver voor Stormwacht, vanaf issue #9, moeten opgeven aan Peter Milligan. Cornell zal echter nog steeds sciencefictionavonturen blijven schrijven want vanaf maart ligt Vertigo’s Saucer Country in de winkels, getekend door Ryan Kelly (Lucifer, Local). Saucer Country zal gaan over de gouverneur van New Mexico die — net wanneer ze haar campagne wil aankondigen om als de volgende president van de Verenigde Staten op te treden — ontvoerd wordt door aliens. Cornell noemt het zelf: “It’s The West Wing does The X-Files.”

Paul Cornell is een schrijver die je in het oog moet houden. Ik heb deze Brit vorig jaar in levende lijve gezien, op een panel op die andere Londense comic convention, en naast een opmerkelijk schrijftalent beschikt hij ook over een zeer warm en vriendelijk karakter. Wie nog niet verkocht is, neem enkele van zijn comics bij de hand en probeer hem zeker een bezoekje te brengen op LSCC!

Must-reads door Paul Cornell:

Superman: The Black Ring Vol 1 
Superman: The Black Ring Vol 2 

Batman: Knight and Squire 

Demon Knights 

Stormwatch 

 

Comments

comments


Lav

 
avatar