1
Posted 01/02/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Peter Panzerfaust #1

What a way to wake up this morning, am I right, boys?

De titel Peter Panzerfaust zegt stiekem alles. Het is een variant op de naam Peter Pan, de jongen die niet wilde opgroeien. Panzerfaust is niet alleen een woordspeling. Het is ook de naam van het wapen dat hij bij zich draagt: de Panzerfaust! Ik mag aannemen dat iedereen weet wie Peter Pan is. Heb je het verhaal van J.M. Barrie niet gelezen, dan is ongetwijfeld de Disney-tekenfilm of Steven Spielberg’s Hook weleens voorbij gekomen op de tv.

We zien een oude man die in gesprek is met zijn therapeut. We leren al vrij snel dat het Tootles is. Eén van de ‘Verdwaalde jongens‘. Hij neemt ons mee naar het Calais van de jaren 1940. De Franse stad is bijna in handen van de Duitsers gevallen. Enkele jongens lopen verdwaasd door de puinhopen van hun stad terwijl de Duitsers binnentrekken. Eén jongen trekt hun aandacht en vraagt hen in het Engels om hem te volgen. Zij naam is Peter Panzerfaust en hij heeft een plek waar ze kunnen schuilen totdat het ergste achter de rug is.
Wat volgt is een hachelijke tocht doorheen de stad waarbij de kogels en granaten in het rond vliegen.

Ze komen over de brug en Peter blijkt inderdaad een schuilplaats te hebben. Maar veel tijd om bij te komen hebben ze niet. Een gewonde man strompelt niet veel later hun plekje binnen. Helaas zitten er een paar Duitse soldaten op zijn hielen. Als dat maar goed afloopt…

De makers van deze comic — schrijver Kurtis Wiebe (Green Wake, The Intrepids) en tekenaar Tyler Jenkins (Proof) — begeven zich per definitie op glad ijs. Laat ik eens eerlijk zijn. Deze titel past in de lange rij van comics die gebaseerd zijn op oude verhalen die zich in het publieke domein bevinden. Denk aan de talloze Alice in Wonderland-verhalen of versies van Sherlock Holmes. Ik denk dat dit aangeeft wat ik bedoel. Deze comic is Peter Pan, maar dan ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Er komen wel verwijzingen in voor naar de originele verhalen. Maar er is geen spoortje magie te vinden in de pagina’s van deze titel. Het is realisme wat de klok slaat.

Wat deze comic goed doet is amuseren. Ik heb me kostelijk vermaakt tijdens het lezen. Wat deze comic echter niet goed doet, is dat je er in een vloek en een zucht doorheen bent. Het tempo is enorm. Het zorgde ervoor dat ik gemengde gevoelens heb over deze comic. Hoewel het zeker amusant is en potentie heeft, voelde ik me toch wat bekocht met deze issue.

Ondanks dat ga ik hem toch aanraden. Want ik denk stiekem dat het een hele toffe rit zal gaan worden.


Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar