0
Posted 30/01/2012 by Arno in Comics
 
 

Geoff Johns en Gary Frank maken zich klaar voor The Curse of Shazam!

De rechtszaak tussen DC en Fawcett uitte zich in de comics door de vele confrontaties tussen Superman en Captain Marvel, zoals deze uit Kingdom Come

Captain Marvel werd gecreëerd door C.C. Beck en Bill Parker in 1940, was met miljoenen verkochte exemplaren van Captain Marvel Adventures de bestverkopende superheld uit de Golden Age (ja, met zelfs betere verkoopcijfers dan Superman) en de ultieme wish fulfillment. Met één woord: “SHAZAM!“, kon de jonge Billy Batson transformeren in de volwassen superheld Captain Marvel. Zijn avonturen werden oorspronkelijk gepubliceerd door Fawcett Comics, maar na een lange rechtszaak tegen DC Comics — wegens zogezegd te hard op hun Superman gelijkend — kocht de publicatiegigant de Marvel Family-franchise over in de jaren ’70. Ironisch genoeg was in de tussentijd Marvel Comics met de naam “Captain Marvel” gaan lopen, waardoor DC genoodzaakt was om de franchise onder de titel “Shazam!” te houden (al werd het personage wel Captain Marvel genoemd in de comics zelf).

Geoff Johns en Gary Frank, het team achter Superman: Secret Origin en Batman: Earth One, blazen in een back-up-verhaal vanaf Justice League #7 het personage nieuw leven in met een nieuwe origine in het DCnU. Ditmaal zal het personage wel Shazam heten, dat oorspronkelijk de naam van de tovenaar was die Billy Batson zijn magische superkrachten gaf. In hoeverre dit een impact zal hebben op de tovenaar zelf en de voormalige Captain zijn extended family, zoals zijn tweelingzus Mary Marvel en sidekick Captain Marvel, Jr. blijft voorlopig nog een mysterie. Maar deze personages zullen wel degelijk te zien zijn in de nieuwe origin.

The Curse of Shazam! zal dus van start gaan vanaf Justice League #7, elk hoofdstuk telt 10 pagina’s en het iconische personage krijgt hierin een volledige reboot, met naast zijn naamverandering ook een nieuw kostuum. Verwacht wordt ook dat het (alweer!) een iets meer donkere take op de traditioneel vrij luchtige mythologie zal worden. Schrijver Geoff Johns is geen vreemde tot het personage — zie bijvoorbeeld zijn werk met Billy Batson en aartsvijand Black Adam in de Justice Society of America-reeks van voor de relaunch — en hoopt Cap… euhm, Shazam’s profiel terug wat op te drijven in de komende jaren. De schrijver deed dit tenslotte ook al met Aquaman, Hal Jordan als Green Lantern en Barry Allen als The Flash. Ook verkondigde hij in een recent interview met Newsarama dat er nog steeds hoop is op een verfilming van de Shazam-franchise met zichzelf als producer en creative consultant (gelijkaardig aan de verfilming van Green Lantern). Adventures of Captain Marvel uit 1941 was ooit de eerste film serial met een superheld in de hoofdrol, waardoor het personage in feite de allereerste superheld was die op het grote scherm viel te zien. In de jaren ’70 volgde er nog een vrij succesvolle televisiereeks op CBS. Plannen voor een langspeelfilm zijn er al sinds 2000, maar het project bleef maar aanslepen. Maar, met de nieuwe input van Johns en een back-up in de bestverkopende comicreeks van de moment is alle hoop nog niet vergaan.

Geoff Johns beseft wel dat het personage vanwege zijn vroege hoogtepunt en onregelmatige publicatiegeschiedenis voor vele mensen als haast antiek overkomt, maar hoopt dat de nieuwe take van hem en Gary Frank alvast de interesse voor Shazam terug doet aanwakkeren. Justice League #7 met het eerste hoofdstuk van The Curse of Shazam! verschijnt in maart. Hieronder vind je alvast twee previewpagina’s.

 

 

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.