0
Posted 24/01/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

John Rozum doet zijn boekje open over stopgezette Static Shock

Schrijver John Rozum (Static Shock, Xombi) heeft op zijn blog een boekje open gedaan over al het gebeuren achter de schermen bij het maken van Static Shock, één van de 52 reeksen waarmee DC haar universum herstartte. Na vier issues gaf Rozum er de brui aan en liet hij het hele creatieve proces over aan zijn tekenpartner Scott McDaniel (Batman, Superman).
Inmiddels zijn we een paar maanden verder en al snel is duidelijk geworden dat Static Shock de eerste DC-golf niet heeft overleefd. De in april te verschijnen issue #8 zal de laatste zijn.

Op zich is dat niet erg. Maar Rozum krijgt wel de schuld van de deplorabele kwaliteit van deze serie en dat kan hij niet over zich heen laten gaan. Hij was in feite niet verantwoordelijk. Op zijn eigen blog legt hij uit dat de editor al zijn ideeën min of meer aan de kant gooide en volledige voorrang gaf aan alle input van McDaniel. Die laatste was brutaal genoeg om Rozum er ook nog erop te wijzen dat zijn schrijfwerk niet goed was. Het voldeed niet aan de methode die hij had gelezen in Story, het beroemde boek van Robert McKee over scriptschrijven. Dat McDaniel zelf nog nooit iets geschreven had maakte verder niets uit.

Het stuk van Rozum is redelijk neutraal opgesteld. Al kan je goed merken dat hij erg teleurgesteld is over de gang van zaken. Zijn bevindingen sluiten echter goed aan bij een verhaal dat je al een paar jaar hoort rondzingen bij DC. Men heeft de tekenaars de touwtjes in handen gegeven en de schrijvers op een zijspoor gezet (de echt grote namen uitgezonderd).

Het is ergens ook wel zonde. Static Shock was één van de weinige niet blanke superhelden met een eigen reeks. Doordat deze serie alweer is stopgezet blijft een oud vooroordeel over comics en minderheden intact. Al moet gezegd worden dat Rozum benadrukt dat DC zeker geen dubieuze motieven had om juist deze serie zijn nek te laten breken.

Voor de rest van het stuk verwijs ik jullie in ieder geval door naar zijn blog.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar