1
Posted 19/01/2012 by monkeyafterdark in Columns
 
 

Zoals deze maken ze er geen meer: Chase

Dan Curtis Johnson. Die naam zegt je waarschijnlijk niets en niemand zou het je kwalijk mogen nemen. Als schrijver kan je ook bezwaarlijk zeggen dat je bekend bent met een one-shotje hier en een anthology-verhaaltje daar. En toch.

Het jaar was 1998 en DC had een zoveelste neiging naar vernieuwing. Onder invloed van tendensen aangeven door DC’s sublabel Vertigo en toenmalige concurrent Wildstorm waren comics in een duidelijk post-adolescente fase aangekomen. The Dark Knight Returns en Watchmen waren verwerkt en de tijd werd rijp geacht voor een meer volwassen aanpak van comics onder de reguliere DC-vlag. En zo kwam het dat plots het eerste nummer verscheen van Chase. Een ongoing-reeks (er zou een vroegtijdig einde aan komen) over Cameron Chase, een agente van het obscure DEO, the Department of Extranormal Operations.

Doel van het agentschap is het monitoren van iedereen die over krachten beschikt. Het betere spionagewerk. Cameron zelf beschikt over een uiterst hoge intelligentie en een latent talent om de krachten van andere superfiguren in haar omgeving te dempen.

In de serie die haar naam draagt wordt Cameron Chase op pad gestuurd om helden en slechteriken in de gaten te houden. Martian Manhunter, de Teen Titans, de Suicide Squad en zelfs Batman zullen opgespoord en, indien nodig, ontmaskerd worden.
Chase zelf heeft geen liefde aan deze mensen verloren. Haar vader was een superheld en maakte deel uit van een team dat tussen de Justice Society en de Justice League actief geweest moet zijn. Hij overleefde, met codenaam The Acrobat, zijn rechtvaardige hobby niet en Cameron zou het hem altijd kwalijk nemen. Des te meer reden voor haar om achter de “capes” aan te gaan. Het spreekt vanzelf dat ze op gepaste wijze met haar verleden zal geconfronteerd worden.

Doordachte en spannende comics die de betere paranoïde tv-series van het moment (X-Files, Millennium, etc.) met gemak naar de kroon steken. Dan Curtis Johnson heeft duidelijk een ei te leggen. In ieder geval flikt Dan iets bijzonders: hij weet niet enkel een uitstekende spionagereeks neer te schrijven, hij roept meteen ook een van de sterkste vrouwelijke personages van het DC Universe tot leven.

Geen reddeloze babe, geen testosteron beladen amazone, geen hersenloze love interest. Nee, Cameron Chase is een van de meest driedimensionale vrouwen uit de comicgeschiedenis. Een eigen wil, eigen problemen, eigen oplossingen. En op de koop toe mag ze de meest duistere hoeken van de wereld doorpluizen op zoek naar geheimen die menig superheld liever niet onthuld zou zien.

Maar naast de verhalen van D. C. Johnson heeft Chase echter nog een andere troef achter de hand. En dat in de vorm van J.H. Williams III. Jawel, de tekenaar die dezer dagen terecht furore maakt in de pagina’s van Batwoman, een reeks die je ook zeker niet aan je voorbij zou mogen laten gaan.

Maar het is op de bladzijden van Chase dat Williams III voor het eerst werkelijk zijn vorm vindt. Zwierige lay-outs, sfeervolle kleuren. Het doet allemaal erg muzikaal aan. Zoals het een goede thriller betaamt. Zoals een sterk personage het verdient. Visuele jazz voor een genadeloze film noir.

De serie wist echter geen degelijke verkoopcijfers te behalen. Of toch, wat in 1998 als lage cijfers beschouwd werd. De markt was aan het krimpen en dus moesten er koppen rollen. Na negen nummers en een special was het over.

Jarenlang waren deze comics verstrooid te vinden in allerhande dollar bins. Fans moesten hun honger stillen met verschijningen van de gevaarlijk charmante Cameron Chase in Birds of Prey en het uitmuntende Manhunter. Maar met jaren komt wijsheid en ik zou iemand bij DC Comics een flinke knuffel moeten geven. Op 3 januari 2011 verscheen de TPB met daarin de negen nummers, de special en een meer dan flinke portie verhalen uit andere titels.

In het totaal 352 pagina’s om één ruk uit te lezen.

Een hele nacht door als je niet oppast.

En maar goed ook.

 

Want comics zoals deze, maken ze niet meer.

 

Comments

comments


monkeyafterdark

 
avatar