2
Posted 10/01/2012 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Action Comics #5

This is the history of the mission, and how the mission was accomplished.

Grant Morrison zal voor mij altijd de man blijven die mij geleerd heeft om Superman te waarderen en in een ander daglicht te zien. Zoals zovelen, kende ik hem vooral als die brave borst: de zogenaamde Blue Boyscout en All-American Man. De verfilmingen die ik gezien heb deden ook niet veel om mijn interesse in het personage op te wekken (capes die bewegen in de ruimte, ja, kleine Wade was een betweter!). Niet dat ik nu met andere ogen terugkijk op die vorige werken, maar ik blijf trouw Grant Morrison zijn werk op de Last Son of Krypton volgen.

In de vorige issue vond onze held Superman zijn variant van Mozes zijn kribbe terug: het ruimteschip waarmee ie het destijds tot de aarde haalde! Dit gaat uiteraard gepaard met enkele flashbacks van de baby Kal-El, zijn ouders en het jammerlijke einde van hun thuisplaneet Krypton. In de tussentijd is Lex Luthor nog steeds op de vlucht voor zijn meester/informant (we weten het nog niet) en zijn de Tesseract nog steeds aan het aanvallen. Veel kan ik echter niet zeggen in verband met het verhaal omdat ik niets wens te spoilen! Als nevenverhaal hebben we aan het einde van deze issue een blik op Ma en Pa Kent. Het gaat hier over hun problemen om zelf kinderen te krijgen en hoe ze de toekomstige redder van onze planeet vinden.

Schrijver Grant Morrison (All Star Superman, Final Crisis) breit weer naadloos een vervolg aan zijn (nog steeds) spannende Action Comics-saga! Dit keer ligt de nadruk echter niet zo zeer op de actie zelf (het heet tenslotte Action Comics, dus dat is wat je als lezer wil!). Toch stelt Morrison zijn fans, en die van Superman, niet teleur! Met zijn vijfde issue voor deze reeks, licht hij namelijk de sluier op rond de origine/oorsprong van Superman. Iets waar vele fans reeds op hoopten en misschien voor vreesden. Superman zijn origineverhaal is tijdloos maar men blijft het steeds aanpassen. Morrison neemt reeds bestaande elementen zoals de ouders van Superman, vernietiging van Krypton en zelfs de hond Krypto en maakt er zijn eigen ding van. (SPOILER) Een van de dingen die mij bevallen aan deze ‘nieuwe’ origine, is dat Jor-El en Lara hun zoon niet wegsturen naar de aarde zodat hij onze messias kan worden zoals in de films, ze sturen hem weg om zijn leven te redden (zoals in de meeste comics) en daar blijft het bij. Het is en blijft de spannendste Superman-comic die ik reeds gelezen heb. Persoonlijk vond ik het ook leuk om de Phantom Zone en haar gevangenen en Krypto te mogen zien. Om nog maar te zwijgen over de onthulling van de gevonden alien uit een vorige issue! Toch bevalt het einde mij niet … het wordt afwachten wat Morrison hiermee van plan is tot volgende maand!

Andy Kubert (Batman & Son, Flashpoint) vervangt tijdelijk Rags Morales, wat ik toch lichtjes betreur. Alhoewel, Andy Kubert levert uiteindelijk wel een mooi getekende comic maar zijn typerende grimassen springen mij iets te rap naar boven. Veel actie is er niet in deze vijfde issue maar Kubert slaagt er wel in om enkele mooie sfeerbeelden te tekenen. Als je de nogal dikkopige baby Kal-El negeert, is de pagina van een piepjonge Superman die naar de aarde toevliegt zeer mooi gedaan! Jammer genoeg krijgen we van Krypton zelf niet echt veel te zien, iets waar ik persoonlijk naar uitkeek.

Na deze vijfde issue ben ik nog steeds een fan van deze reeks. Je kan wel zeggen dat het einde me een beetje moeilijk ligt maar ik heb alle vertrouwen in Grant Morrison. Mensen die reeds fan zijn van Superman gaan ook genieten van de kleine knipoogjes naar eerdere werken over hun blauwe superheld! Zo zie je waar Superman zijn cape vandaan heeft en krijgt Krypto ook een heldhaftig gastoptreden. Met de manier waarop Morrison de alom gekende Brainiac schrijft, doet me vermoeden dat ze min of meer de Smallville-weg op zullen gaan met dit personage. All things considered: nog steeds een bom van een comic!

 

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be