1
Posted 04/01/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Fatale #1

Why are men such damned fools?

Afgelopen zomer deed een bericht menig wenkbrauw fronsen. Uitgeverij Image Comics had het duo Ed Brubaker (Sleeper, Daredevil) en Sean Philips (7 Psychopaths, Incognito) binnengehaald. Ze zouden hun nieuwe titel Fatale dus via hen gaan uitgeven. Waarom wekte dit zoveel verbazing? Wel, beide heren zaten immers bij Marvel/Icon waar ze hun eigen comic Criminal uitgaven. Waarom dan de gang naar Image? Op die vraag kregen we nog geen antwoord. Tijd om te beginnen aan de review.

Brubaker’s voorkeur ligt bij het noir-genre. Hij is een crimi-freak en als het even kan dan zoekt hij in zijn werk de onderkant van de samenleving op. De plekken aan de rand van het bestaan. Daar waar de mooie verhalen zijn te vinden.

De hoofdpersoon van Fatale is Nicolas Lash. Een vriend van zijn vader overlijdt. Een man die vooral bekend is als schrijver van commercieel succesvolle detectiveromans. Aangezien zijn vader al enige jaren in een instelling zit gaat Nicolas dan maar naar de begrafenis. Hij is immers aangewezen als executeur van het testament. Hij ontmoet de kleindochter van de man en het spreekt voor zich dat hij zijn hart aan haar verliest. In het huis van de man vindt hij een oud onuitgegeven manuscript. De eerste roman van de man? De datum wekt in ieder geval de suggestie. Dan duiken er ineens enkele lieden op met machinegeweren. Komen die voor het manuscript ? Veel tijd om na te denken is er niet. Vluchten is het devies. De kleindochter duikt ineens op en ze neemt Nicolas op sleeptouw: een wilde achtervolging, een ongeluk… Nicolas ontwaakt en moet leren leven met één been. Op het nachtkastje in het ziekenhuis ligt het manuscript. Er zit niet veel anders op dan om het te lezen…

Wat dan volgt is een verhaal uit het leven van de overleden schrijver over hoe hij een vrouw ontmoette die op de vlucht was voor iets. Enkele onbekenden duiken op en er is ook iets kwaads dat door de plaatjes naarbuiten sijpelt. Het echte verhaal gaat beginnen…

Gek genoeg begrijp ik waarom dit niet bij Marvel/Icon wordt uitgegeven. Qua thema en structuur lijkt dit op het eerste gezicht op een van de misdaadcomics waar Brubaker en Philips hun faam als duo mee hebben opgebouwd. Maar zodra Nicolas de roman openslaat verandert deze comic van toon. Een heel verschil natuurlijk met Criminal. Dus dan wil je de fans niet in verwarring brengen…

Deze comic heeft ook weer enkele extraatjes die Brubaker in zijn losse issues stopt: een essay van zijn hand en een stuk van een collega-schrijver. In dit geval is het een stuk over de Amerikaanse schrijver H.P Lovecraft. Deze stukken worden niet herdrukt in de verzamelbundel. Als je dus houdt van achtergrondinfo bij je verhalen dan ben je bij deze issues aan het goede adres.

Als je houdt van van wat duistere verhalen met een noir– en horrorsausje,  dan is dit een aanrader. Als lezer zijnde werd ik langzaam in de comic getrokken. En zoiets kan me niet vaak genoeg overkomen.

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar