3
Posted 04/01/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Brainfreeze Crew’s eindejaarslijstjes – Beste Schrijver van 2011

Eerder vandaag kregen jullie onze keuzes voor de beste artiesten van 2011, nu is het de beurt aan de schrijvers! Wie schreef dit jaar de leukste en interessantste verhaallijnen en verleenden het beste hun stem aan de personages in de comics? Bekijk de keuzes van de Brainfreeze-crew alvast hieronder en vergeet, zoals gewoonlijk, niet jullie eigen picks te vermelden in de comments!

 

Lav en bilalben:

Scott Snyder (Batman, Detective Comics, Severed, American Vampire, Swamp Thing).

Lav: Hij kan niet alleen een goed verhaal schrijven, maar ook aan verschillende projecten werken zonder kwaliteitsverlies. Hoewel zijn verhalen zich meestal in het horrorgenre bevinden kan hij toch steeds origineel uit de hoek komen en de lezer al snel in de ban houden.

bilalben: The man is on fire! Batman, American Vampire, Swamp Thing, het maakt hem niets uit. Jonathan Hickman (Fantastic Four, Ultimate Comics Ultimates) is voor mij ook een favoriet, maar ik denk dat vooral Scott Snyder zich in 2011 tot één van de grootste comicschrijvers van het moment heeft gewerkt. Vooral omdat hij zeer constant is met vrijwel geen zwakke arcs of series.

 

Arno:

Chris Roberson (Superman). J. Michael Straczynski verloor bij mij haast alle respect toen hij in 2010 zowel Superman als Wonder Woman overnam, in geheel nieuwe richtingen uitstuurde en, nadat hij het nieuws over de DC-relaunch vernam, besloot dat het toch niet echt “telde” en de reeksen na amper vier issues verliet. Chris Roberson kreeg de dubieuze eer om de Superman: Grounded-verhaallijn van dialogen te voorzien, waarin een depressieve man van staal te voet doorheen de Verenigde Staten trok. Hoewel Roberson zich moest houden aan de flauwe, door JMS opgestelde plot, sloeg hij er toch in om Superman elke maand interessant te houden. Waarom? Omdat Roberson, in tegenstelling tot JMS, wél weet wie Superman is, waar hij voor staat en vertrouwd is met zijn comicsgeschiedenis. Naarmate Roberson zijn scripts vorderden, liet hij de man van staal, enkele burgers alsook zijn collega-superhelden in enkele leuke gastoptredens zich impliciet verzetten tegen de vooropgestelde verhaallijn van JMS (en, in latere issues, zelfs treffende sneren maken naar JMS zelf). Roberson maakte dus louter dankzij zijn dialogen de op voorhand gedoemde Grounded-verhaallijn tot een must-read en oerdegelijke karakterstudie van Superman, en dat alleen al maakt hem in mijn ogen de beste schrijver van 2011. (mijn runners-up zijn Kieron Gillen op Uncanny X-Men en Journey into Mystery en Grant Morrison op Batman, Inc. en Action Comics).

 

Alterrock:

Nick Spencer (Morning Glories, Secret Avengers, Iron Man 2.0). Voor Morning Glories heeft hij heeft de hele verhaallijn al in zijn hoofd zitten waardoor hij rustig de spanning kan opbouwen en het verhaal kan ontplooien. Het feit dat ik daarmee zo’n grote fan ben van deze serie zegt genoeg denk ik.

 

 

 

Art Grafunkel:

Rick Remender (Uncanny X-Force, Venom). Hij kwam terecht op mijn radar ten tijde van zijn indie-werk (Captain Dingleberry, Black Heart Billy), maar verdween weer even snel als hij verschenen was. Strange Girl was nog interessant, maar zeker nog geen wereldklasse, Fear Agent kreeg lovende kritiek van talloze reviewers, maar voor mij heeft hij nu een interstellair niveau bereikt met Uncanny X-Force. Tijdens het lezen van de eerste trade The Apocalypse Solution had ik enkele keren even de krop in de keel, en klonk er zelfs een gefluisterde “Fuuuuu…”. Hij greep mij, een ouwe verbitterde ex-X-Men-lezer, bij m’n nekvel, en liet me zien dat Marvel’s X-Universum nog lang niet is opgedroogd. Integendeel.

 

Yann:

Gail Simone (Secret Six, Batgirl, The Fury of Firestorm). Secret Six was jarenlang, maand na maand één van de beste reeksen die DC te bieden had, een showcase van het talent van Gail Simone, vol totaal verknipte personages, zwarte humor en menselijke warmte waar je die niet verwacht. De reeks kwam bij de relaunch van het DC-universum jammer genoeg tot een einde. De Six plaatsten Gail hoog op de shortlist voor beste schrijver, en dankzij Batgirl krijgt ze van mij de eerste plaats. De reeks kan (nog) niet tippen aan een paar andere toppers in het DCnU, maar het was ook een loodzware taak: Oracle is niet langer, Barbara Gordon is weer te been. Alleen Gail  Simone kon deze reeks schrijven, en daarvoor verdient ze dan ook alle lof.

 

Wade:

Geoff Johns (Justice League, Aquaman, Green Lantern). Deadpool is misschien mijn favoriete personage maar momenteel is er geen schrijver die mij zo kan doen meeleven met ‘zijn’ superhelden zoals Geoff Johns het doet! Of het nu gaat om ‘s werelds snelste man/traagste forensisch deskundige, een vliegtuigpiloot die het universum veilig houdt met zijn groene ring of de koning van de zeven zeeën, Johns kan er een fantastisch verhaal over schrijven dat zowel de oude als de nieuwe fans weet te bekoren. De eerste issue van het nieuwste volume van Aquaman, waarin Johns de draak steekt met al de vooroordelen rond hoofdpersonage Arthur Curry zijn hiervan het onbetwistbare bewijs.

 

De Baard van Alan Moore:

Grant Morrison (Action Comics, Batman Inc., Supergods). Hij levert consequent een groot aantal comics af die gewoon goed zijn. Niemand kan aan hem tippen.

 

 

 

 

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar