0
Posted 02/01/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Brainfreeze Crew’s eindejaarslijstjes: Beste Verhaallijn/Trade/Hardcover van 2011

Eerder vandaag kregen jullie al een lijstje met de beste single issues van 2011, zoals gekozen door de Brainfreeze-crew. Nu gaan we vrolijk verder met de beste verhaallijnen en/of bundelingen van het afgelopen jaar! Hiervoor kwamen zowel aparte graphic novels in aanmerking, als verhalen die twee of meerdere single issues in beslag namen, alsook gewoon in dit jaar herdrukte klassiekers in trades/hardcovers en zelfs omnibussen! Kijk alvast welke pareltjes je misschien dit jaar hebt gemist en vergeet ons ook niet jouw favoriete trade/hardcover/verhaal van 2011 te laten weten in de comments!

 

Yann:

Batman: The Black Mirror door Scott Snyder, Jock en Francesco Francavilla. De laatste nummers van Detective Comics vóór de DC-relaunch werden geschreven door Scott Snyder (die in het DCnU met Batman hoge ogen gooit). De hele run werd verzameld onder de titel Batman: The Black Mirror, en wordt door vele critici nu reeds als een klassieker bestempeld. Het is duidelijk waarom: het is een spannend detectiveverhaal vol technische snufjes, goed uitgewerkte personages en een nieuwe kijk op enkele onderbelichte elementen uit de geschiedenis van de Dark Knight, dit alles voorzien van uitstekend tekenwerk door Jock en Francesco Francavilla. Al wie nog op zoek is naar een laattijdig nieuwjaarsgeschenk, weet bij deze waar te beginnen. (bestel bij Archonia).

 

Arno:

Ultimate Comics – The Death of Spider-Man door Brian Michael Bendis en Mark Bagley/Invincible Compendium door Robert Kirkman, Cory Walker en Ryan Ottley. Wanneer we het moeten hebben over de beste afgesloten en gebundelde verhaallijn uit 2011, neig ik The Death of Spider-Man te kiezen. Brian Bendis en Mark Bagley herenigden zich voor een laatste vaarwel tot de Ultimate-versie van Peter Parker. Hoewel de verhaallijn weinig verrassingen bood (en ze zeker in haar climax deed denken aan de eerdere The Death of Superman uit 1993), werden de emotionele reacties van de personages toch prachtig weergegeven en was het geheel een waardige “vaarwel!” tot de eerste en grootste superheld uit het Ultimate Marvel-universum. (Previewbestel bij Archonia).

Maar, wanneer we het echter gaan hebben over puur de beste in dit jaar uitgebrachte trade/hardcover, dan kies ik voor de Invincible Compendium 1, een massieve trade van Image/Skybound die de eerste 47 issues (oftewel 9 trades) van Invincible verzamelt in één gigantische collectie. Invincible is nu eens een superheld die — in tegenstelling tot de grote namen bij DC en Marvel — kan gaan, staan en vliegen waar hij wil, en evolueren als personage zonder dat er steeds moet teruggekeerd worden naar een vaste status quo. Elke issue kan dus zorgen voor een nieuwe verrassing en doorheen de reeks wordt er zeer mooi gespeeld met alle conventies van het superheldengenre. Pure superheldenfun van begin tot eind (al kan het wel even duren eer je tot daar gelezen bent). (bestel bij Archonia).

 

Wade:

American Vampire vol. 1 door Scott Snyder, Stephen King en Rafael Albuquerque. In het leven moet je al eens eerlijk zijn, ik moet dus ook toegeven dat ik American Vampire aanschouwde als de zoveelste poging om geld te verdienen met de vampierenhype die momenteel heerst in de popcultuur. Toen ik de eerste Batman-issue van Scott Snyder las, besloot ik deze reeks toch eens een kans te geven. Misschien had ik dit beter niet gedaan want mijn portefeuille voelt het: ik koop nu alles van deze reeks (en van Snyder) zodra het in trade of hardcover uitkomt! (Reviewbestel bij Archonia).

 

De Baard van Alan Moore en Art Grafunkel:

The Mighty Thor Omnibus by Walt Simonson.

De Baard: Marvel bundelt de complete (en opnieuw ingekleurde) run van Walt Simonson in een kloeke omnibus. Alle The Mighty Thor-comics die hij maakte in de jaren ’80 vind je hierin terug. Het is een bundel die je mee wil nemen als de wereld vergaat. Hij houd je warm tijdens frisse nachten en hij is zo hard dat je kwijlende zombies het hoofd ermee kunt inslaan.

Art:  Het eerste wat ik moet zeggen over dit boek is dat het haast geen boek meer is: het is eigenlijk een “object“. Geen verzameling platte, tweedimensionele blaadjes papier met een beetje rug, maar een massieve, driedimensionele blok, bijna even dik als hij breed is. Het omvat alle nummers die Simonson getekend heeft, alsook degene die hij ‘enkel maar’ schreef. Dat betekent grof geschat zo’n vijftigtal issues, het ene grandioze epos na het andere, met een schat aan extra’s achteraan: 1.192 pagina’s in totaal. Toegegeven, het gaat om mythische creaturen en goden die allemaal een theatraal taaltje spreken, met veel “Forsooth!” en “Yea, verily!”, en dat taaltje wordt dan ook neergepend in een typische jaren ’80 vertelstijl: alles wordt uitgelegd, uitgelegd, en voor alle duidelijkheid nog eens uitgelegd, in lange zinnen, met véél tekstballonetjes en -kaders. Maar het blijven uiterst entertainende verhalen, uit een tijdperk waarin de helden nog échte helden waren, en geen cynische grauw-en-grimmige antihelden. Walt Simonson’s tekenwerk, hoewel al enkele decennia oud, blijft nog steeds overeind: een Kirby-esque dynamiek, strak lijnwerk, moderne layouts, en dat alles digitaal heringekleurd door Steve Oliff. Nog even een disclaimer: Bij het lezen van deze joekel wel opletten voor verzwikte polsen en blauwe plekken op je billen. (bestel bij Archonia).

 

Lav:

Habibi van Craig Thompson. Voor mij de mooiste graphic novel van 2011. Habibi is een lang en stevig verhaal dat de lezer mee sleept en een grote indruk nalaat. (bestel bij Archonia).

 

 

 

Alterrock:

Uncanny X-Force: The Dark Angel Saga door Rick Remender, Billy Tan, Richard Elson en Mark Brooks. Er is voorlopig nog maar één portie hiervan verschenen in een hardcover van maar nu het achtdelige verhaal zijn conclusie heeft gekregen in december gaat de titel van beste verhaallijn voor mij naar deze uitstekende saga. (Previewbestel deel 1 bij Archoniapre-order deel 2).

 

 

bilalben:

Thor: The Mighty Avenger Vol.1 en 2 door Roger Langridge en Chris Samnee. Mijn eerste Thor-ervaring bleek een schot in de roos. Ik werd verliefd op de stijl van Chris Samnee, verliefd omdat ik zijn tekeningen (althans, in dit verhaal) heel lief vind. Ik kan het niet anders uitleggen, heel gezellig en onschuldig. Het verhaal is ook verre van dark en gewoon heel erg veel fun! Het deed mij beseffen dat ik ooit comics begon te lezen omdat het allemaal zo verdomd leuk is! Dat vergat ik wel eens omdat ik tegenwoordig vooral een ingewikkeld en als het kan een maatschappijkritisch verhaal weet te waarderen. Maar gelukkig heeft dit verhaal mij weer doen inzien dat feel-good comics ook tot de betere kunnen behoren. (bestel bij Archonia: deel 1deel 2).

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar