5
Posted 01/01/2012 by Brainfreeze in Comics
 
 

Brainfreeze Crew’s eindejaarslijstjes: Beste comicreeks van 2011

Gelukkig nieuwjaar iedereen! Het is vandaag de eerste dag van 2012, maar hier bij Brainfreeze zetten we nog één keer het voorbije jaar in de spotlight. Onze verlanglijstjes voor onder de kerstboom weten jullie al, maar we vroegen aan elk crewlid ook om een eindejaarslijstje te maken met daarin zijn/haar keuzes voor de beste (en minste) comics, verhalen, personages en artiesten van het afgelopen jaar. Gedurende de week zal je onze resultaten in deze reeks specials te weten komen, maar natuurlijk horen we ook graag jullie eigenste best and worst of 2011 in de comments! We beginnen alvast met een stevige klepper: de Beste Comicreeks van 2011! Zowel lopende als minireeksen kwamen hiervoor in aanmerking…

Malkavian:

Geen makkelijke opdracht want ik lees enorm veel reeksen en veel van hen zijn zeer leuk leesvoer, maar als ik eentje moet uitzoeken om de stempel “Beste Reeks” te krijgen dan zeg ik Demon Knights. Deze reeks was voor mij een volledige verrassing bij de DC-reboot. Paul Cornell brengt een heerlijke sword & sorcery doorspekt met echte mythologie en gekende DC-mythen & sagen. In elke issue (op dit moment zijn er al vier verschenen) kwam spanning, actie, humor en zelfs romantiek aan bod. De tekeningen van Diogenes Neves zijn ook zeer prachtig en passen perfect bij Demon Knights. Ik ben al jaren een Green Lantern-fan maar als ik merk dat Demon Knights steevast bovenaan mijn leesstapel komt te liggen, zelfs als Green Lantern op dezelfde dag verschijnt, dan weet je dat ik het een zeer leuke reeks vind.

Wade Wilson:

Geen simpele vraag, maar ik denk dat ik het op de Flashpoint tie-in Batman: Knight of Vengeance door Brian Azzarello en Eduardo Risso moet houden dan. Hoewel het Flashpoint-event op zich veel beloftes had, was het nogal rap gedaan en kon het beter uitgewerkt worden. Toch was deze tie-in naar mijn mening een must-read voor iedere Batman-fan en was de herinterpretatie van het personage redelijk geloofwaardig.

 

Lav:

2011 is zeker geen slecht jaar geweest voor de comicliefhebbers, wat deze categorie een moeilijke keuze van maakt om een favoriet in aan te duiden. Ondanks vele goede reeksen van verschillende uitgevers die in een lange run hun niveau steeds hebben kunnen behouden, gaat mijn keuze toch uit naar een nieuwe reeks: Animal Man door Jeff Lemire en Travel Foreman. Een mysterieus verhaal dat je op het eerste zicht niet zou verwachten bij superhelden, laat staan één die nog steeds algemeen beschouwd werd als B-list-held, en een unieke, mooie weergave van zijn wereld door Travel Foreman, voor sommigen helaas een doorn in het oog maar voor mij alvast een grote meerwaarde. De reeks is nog niet zo lang bezig maar ik ben er al helemaal verzot op.

Arno:

Zoveel reeksen die ik hier kan plaatsen: Marvel‘s Journey into Mystery en Uncanny X-Men (beide volumes) onder schrijver Kieron Gillen waren consistent goed, Dan Slott maakte The Amazing Spider-Man beter en leuker om te lezen dan ooit, maar als ik er maar eentje kan uitkiezen, ga ik voor DC‘s Action Comics. De reeks vatte het jaar aan met de verderzetting van Superman‘s aartsvijand Lex Luthor zijn zoektocht naar goddelijke macht in The Black Ring door schrijver Paul Cornell, vierde haar maar liefst 900ste deel in een gigantische anniversary issue, en zag haar laatste verhaallijn met de, toegegeven, iets mindere Reign of Doomsday. In september werd de comic herstart met een nieuwe, historische nummer 1 (of deze effectief ook ooit voor meer dan twee miljoen dollar over de toonbank zal gaan, blijft nog maar de vraag) waarin schrijver Grant Morrison hoofdpersonage Superman terugbracht naar zijn Golden Age-roots. Deze eerste verhaallijn blijft nog eventjes duren en, hoewel ze voorlopig nog niet als de beste Superman-origin kan bekroond worden, blijft Action Comics voor deze Brainfreezer toch elke maand veruit de interessantste nieuwe reeks van het DCnU.

Alterrock:

Morning Glories door Nick Spencer en Joe Eisma. Zoals al gebleken is uit mijn reviews van deze serie, is dit één van mijn favoriete reeksen. Het verhaal is spannend, intrigerend en origineel. Elke keer als ik een nieuw deel open dan ben ik geboeid aan het lezen en kan ik niet wachten om het volgende deel in handen te nemen.

 

 

bilalben:

Fantastic Four/FF door Jonathan Hickman, Dale Eaglesham en Steve Epting. Simpelweg om de reden dat ik nooit had gedacht ooit Fantastic Four te lezen. Heb niet zoveel met sci-fi, Green Lantern vind ik bijvoorbeeld ook niet echt helemaal mijn ding (sorry Malkavian..). Maar dit is super, leuk, sterk, mooi en noem maar op. Ik ben echt verrast dat dit zo goed is. Het blijft me verrassen en de gebeurtenissen volgen elkaar dan ook snel op. Heerlijk leesplezier!

 

Yann:

Batgirl door Bryan Q. Miller. In het vernieuwde DCnU is Barbara Gordon eens te meer Batgirl, maar voor de relaunch werd die rol 24 nummers lang door Stephanie Brown vervuld.  “Puur goud”, zo noemde ik deze reeks niet zo lang geleden. Pure superheldenfun, met in de hoofdrol een heldin die het koudste hart kan doen smelten. De reeks is verzameld in drie trade paperbacks. Een must van begin tot eind. Waar wacht u op om ze in huis te halen?

De runner-up is Uncanny X-Force door Rick Remender, niet voor niets een favoriet bij verscheidene Brainfreezers. Steph moesten we voorlopig vaarwel zeggen, Uncanny X-Force gaat gelukkig nog even door!

De Baard van Alan Moore:

Uncanny X-Force. De eerste Marvel-reeks die vernieuwend durft te zijn, maar daarbij niet de oudere fans over het hoofd ziet.

Art Grafunkel:

Uncanny X-Force. Rick Remender slaagt erin om van een tweedehands serie, over een belegen groepje van versleten personages, één van de beste stripreeksen van de laatste jaren te maken. Geen overgeacteerde soap-toestanden over GEVOELENS!!! enzo: nee, stilte zegt soms veel meer dan eindeloos gemekker. Het tekentalent waar Remender zich mee omringt is ongelooflijk sterk, van Opeña tot Tan. Stevige tekenaars die weten waar ze mee bezig zijn, maar toch elk hun eigen stijl hebben. Deze uiteenlopende stijlen worden dan wel weer overgoten met een supermooi kleurensausje van Dean White. Ik was er eindelijk vanaf, de jarenlange therapie had mooi zijn werk gedaan, maar… ik ben terug verslaafd aan de X.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar