0
Posted 29/12/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Rob Liefeld vertelt over zijn toekomstplannen

Vorige keer luchtte hij al zijn hart over Marvel en DC. Maar wat zijn de verdere plannen van Rob Liefeld? Lees het in dit tweede samengevatte deel van de tekenaar zijn interview op de Wordballoon-podcast.

We beginnen met Liefelds band met Robert Kirkman (Haunt, The Walking Dead). De veteraan volgt Kirkman al sinds 2003, maar hoe kwam hun samenwerking tot stand? Beide heren hebben elkaar ontmoet in San Diego in 2010. Ze hadden niet veel meer nodig dan één lunch om de reeks The Infinite op te zetten. Het concept was dat een bepaald personage (Bowen) terug in de tijd zou reizen om zijn jongere zelf op te leiden en een oorlog te voorkomen. Het feit dat een jonger iemand wordt opgeleid door zijn oudere zelf zorgt voor een interessant verhaal. Wie zou er niet terug in de tijd willen reizen om zijn jongere zelf even te bitchslappen? We zien dan ook dat zijn jongere zelf allesbehalve geneigd is om de raad van de oudere Bowen aan te nemen, een thema dat leuk is om te verkennen. Het team werd samengesteld in issue #4. Dan is de cast compleet en kan de actie beginnen.

De tweede arc wordt echter nog beter. Liefeld ligt Kirkman ook niets in de weg (deze laatste schrijft immers enkele succesvolle comics en een tv-reeks. Liefeld kent dus zijn plaats). Af en toe bakkeleien ze over een naam, maar verder is de taakverdeling helder. Aan het einde van de rit plukken ze beiden de vruchten van hun samenwerking.

Een nieuwe serie uitbrengen in deze tijd is lastig. DC’s New 52 heeft dan wel veel publiciteit gegenereerd, maar dat houdt ook in dat winkeliers minder geld overhouden om aan andere series te besteden. Marvel en DC zijn onaantastbaar. Maar het publiek dat hun series koopt bleek toch bereid te zijn om te investeren in The Infinite. Je moet wel actief lobbyen en stampei blijven maken.

Liefeld is blij dat hij nog altijd relevant is (hij werkt al in comics sinds 1987). Hij is gaan kijken naar de comicmakers die werkzaam waren in de tijd dat hij debuteerde. En dan ziet hij toch dat er veel mensen zijn weggevallen. Relevant blijven is dus niet iedereen gegeven. Hij is de fans dankbaar dat hij nog altijd dit werk mag doen.
De concurrentie in deze wereld is moordend, aldus Liefeld. De rekken hebben nog nooit zo vol gelegen. Het lijkt wel alsof iemand de geheime code van de comic heeft gekraakt. Rijke studentjes, filmschrijvers, iedereen maakt comics.

Hoe zit het met de Extreme-relaunch? Liefeld liep al erg lang met de plannen hiervoor rond. Maar hij wilde dat de juiste mensen aan de titels zouden gaan werken. Hij overlegde met Eric Stephenson die voor hem op het vinkentouw ging zitten. Scouten voor talent en wachten op een kans. Liefeld wordt enthousiast als hij zijn mailbox opent, want elke dag krijgt hij zo weer nieuw tekenwerk binnen. Hij is lyrisch over Brandon Graham (King City, Multiple Warheads), een van Stephensons ontdekkingen, en Prophet — de comic waar Graham en Simon Roy (Jan’s Atomic Heart) aan werken — loopt over van de stoerheid. De fans van de oude Prophet moeten doorhebben dat dit een andere titel is. Het lijkt qua tekenwerk op een Europees album. Liefeld denkt dat Brandon Graham over een jaar net zo in de gesprekken opduikt als Scott Snyder (American Vampire, Batman) op dit moment.

Je hebt ook nog de interpretatie van Glory door Joe Keatinge (Popgun) en Ross Campbell (Wet Moon, Shadoweyes). Toen hij na een beurs op zijn hotelkamer zat kreeg hij een mail van Stephenson met tekenwerk van Ross Campbell. Zijn werk vond hij zo goed dat hij hem vast wilde leggen. Dat lukte. Campbell’s werk is door Liefeld omgedoopt tot Euromanga.

Hij heeft ook nog een grappig verhaal. Geoff Johns (Justice League, JSA) sprak hem erop aan dat hij vroeger een Youngblood-fan was. Hij liet Liefeld zijn ontwerpjes zien en een eerste verhaal lezen. Dat vond hij zo geweldig dat hij nu druk aan het onderhandelen is met DC om al dat spul te publiceren. Het is bijzonder dat zo’n creatieve zwaargewicht als Johns werd beïnvloed door het oude Image-werk van Rob. Er komt sowieso een nieuwe lopende reeks van Youngblood. Jon Malin, de schrijver van de film Black Swan, heeft Liefeld kunnen verleiden om verhalen voor hem te gaan tikken. Hij werd verrast door de inventiviteit van zijn voorstel.

Erik Larsen (Savage Dragon, Amazing Spider-Man) is druk bezig met het tekenen van Supreme. Hij zal de laatste door Alan Moore (Watchmen, Promethea) geschreven issue tekenen. Daarna gaat hij zelf de serie schrijven. Er zijn twee versies van Supreme: De Liefeld-versie en de Moore-versie. Larsen heeft iets bedacht waardoor hij beide groepen fans tevreden kan houden met één comictitel. Hij wil ze overigens nog wel een potje laten knokken. Kom op, we hebben het hier wel over Erik Larsen..

Creatief gezien denkt Liefeld dat digitale comics een nieuw speelveld gaan openen. Hij noemt zijn eigen Zombie Jesus als voorbeeld: “Ik had een idee en kon het binnen een paar uren presenteren aan een publiek. Binnen een dag werd er naar de comic gelinkt door Time Magazine. Dat lukt je anders nooit. Ik heb meer plannen dan dat ik kan uitgeven. Dus dat ik iets met digitaal kan doen lijkt me duidelijk.”

Stan Lee(Amazing Spider-Man, Chakra) en Jack Kirby (Eternals, Fantastic Four) creëerden de Fantastic Four en bijna het ganse Marvel-universum toen ze de veertig waren gepasseerd. Mensen als Rob Liefeld zitten nu in dezelfde levensfase. Liefeld denkt dat ze uit hetzelfde vaatje tappen. Of het grootspraak is? We zullen zien…

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar