0
Posted 28/12/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Happy Birthday Stan Lee

It was 89 years ago today… Een Beatles-referentie die een stuk jonger is dan diegene waarover dit artikel gaat. Stan Lee (Amazing Spider-Man,Fantastic Four) wordt vandaag, 28 december, namelijk 89 jaar jong! Zonder Stan was er geen Spider-Man, Fantastic Four, Avengers of X-Men. Zonder Stan Lee hadden velen onder ons waarschijnlijk geen comics gelezen. Ik durf te stellen dat het voor mij in ieder geval geldt.
De man is meer dan 70 jaar actief in de comicsindustrie. Op zijn 16de werd hij door zijn oom binnengeloodst bij Timely Comics (zo heette Marvel toen). Hij begon als een soort manusje van alles. Maar uiteindelijk zou hij daar uitgroeien tot een comicschrijver. Dat was eigenlijk per ongeluk want Lee wilde oorspronkelijk romans gaan schrijven. Stan Lee was een pseudoniem, zijn echte naam is Stanley Lieber, want hij wilde zijn echte naam niet verpesten met het schrijven van comics (die in zijn jonge jaren nog echt als pulp gezien werden).

Voor zijn grote doorbraak zou hij echter nog 22 jaar moeten wachten. In 1961 trof hij doel en met de Fantastic Four en ontketende hij de Marvel-revolutie (zie ook dit artikel). De jaren zestig zouden een zeer creatief decennium voor hem worden. Hij reeg de lucratieve titels aaneen: The Amazing Spider-Man, The Avengers, The X-Men, The Hulk en The Mighty Thor. En als het in het begin niet aansloeg, zoals dat bij de Hulk en de X-Men het geval was, dan werd het later wel een hit. Zijn speels geschreven brievenpagina’s speelden overigens ook een belangrijke rol in dat succes. Menig oudere lezer krijgt tranen in de ogen bij de gedachte aan Stan’s Soapbox.

Schrijven doet Stan al tijden niet meer. Hij is nu vooral actief als promotor en ideeënman. Zo zien we hem nog weleens opduiken in kleine rolletjes wanneer er weer een Marvel-film in de bioscoop verschijnt. Oude Stan heeft ook zijn eigen bedrijf opgericht. Met zijn Pow! Entertainment maakt hij de entertainmentindustrie nog steeds onveilig. Zo creëerde hij recent de superheld Chakra voor Liquid comics en maakte hij mascottes voor de NHL (de Amerikaanse ijshockeyleague).

Op zijn 89ste is Stan actiever dan heel wat mensen die 40 jaar jonger zijn. Laten we hopen dat we nog lang van zijn aanwezigheid mogen genieten. (Al is het maar voor alle Brainfreezers die hem in het voorjaar van 2012 gaan opzoeken in London).

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar