0
Posted 21/12/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Savage Dragon #177

Everyone knows Osama Bin Laden can’t resist Whitney Houston! He was obsessed with her!

Islam en comics. Het blijft een heet hangijzer. Dit jaar waren we al getuige van Frank Miller (Sin City, Daredevil) zijn Holy Terror. Een comic die op zijn zachtst gezegd nogal controversieel was. Erik Larsen (The Amazing Spider-Man, Nova) doet daar nog eens een schepje bovenop met de 177ste issue van The Savage Dragon.

Dit jaar vonden de Amerikanen eindelijk Osama Bin Laden, het meesterbrein achter de aanslagen op 9/11 en ook nog eens een van de invloedrijkste figuren van het voorbije decennium. Natuurlijk was Bin Laden niet opgewassen tegen de kogels van de Amerikanen. Hij stierf en daarmee kwam er een einde aan de eerste fase van de oorlog tegen het terrorisme. Om te voorkomen dat zijn graf een bedevaartsoord werd voor kwaadwillende terroristen in de dop gaf men hem een zeemansgraf. Daar stopte het.

Althans, dat dachten we. Het lijk werd met de stroming meegevoerd. Heftige gevechten tussen onderwaterwezens veroorzaakten een stroming die de overblijfselen van Bin Laden mijlenver wegvoerden. Ondertussen was er een aardbeving die de beruchte tsunami veroorzaakte die insloeg op Fukushima. De kerncentrale werd getroffen en radioactief materiaal kwam in het water terecht. Raad eens wat daarmee in aanraking kwam? Juist..Het lijk van Bin Laden! Dat kwam weer tot leven en groeide uit tot gigantische proporties. Hij kon zijn werk afmaken: de vernietiging van Amerika! Maar hij heeft niet gerekend op Malcolm, de zoon van de Savage Dragon. Samen met zijn vriendin Battle Girl gaat hij de strijd aan met deze fundamentalistische Godzilla!

Deze comic is in vergelijking met Holy Terror een stuk kolderieker. Dit neigt wat meer naar een publiciteitsstuntje. Dat merk je niet alleen aan de Osamazilla maar ook aan de scène waarin de Savage Dragon iedereen nog maar eens verteld wat hij de afgelopen tijd heeft gedaan. Ja, dat komt inderdaad overeen met wat hij in issue #175 al eens eerder deed. Het ergerde me, maar ik begreep het ook wel.

Het verhaal had iets fouts. Als je inhaakt op echte gebeurtenissen dan moet je, mijn inziens, in ieder geval een poging doen om het serieus te nemen. Larsen is geen groot humorist, een andere keuze heeft ie dus ook niet, zou je zeggen… Maar toch maakt hij er een groot pulpfestijn van. Sommige zinnen zorgden wel voor een milde glimlach. Maar het gros van de grappig bedoelde scènes viel in het water. Verder komen zo’n beetje alle clichés voorbij die je in een Godzilla-comic zou kunnen verwachten.  Als opstappuntje of als potentieel eBay-goudmijntje heeft het echter wel wat. Als dat soort dingen je niet kunnen boeien dan zou ik deze Savage Dragon #177 laten liggen.

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar