0
Posted 18/12/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Avengers – X-Sanction #1

This is war… You’re just another casualty – Cable

Avengers: X-Sanction #1 is het eerste deel van een vierdelige miniserie die de terugkeer uit de dood inluidt van ieders favoriete, van een techno-organisch virus en een sh*tload aan wapens voorziene, telekinetische mutantensoldaat uit de toekomst: Cable! Het project van schrijver Jeph Loeb en tekenaar Ed McGuinness (het team achter Hulk en Superman/Batman) startte dan ook oorspronkelijk als Cable Reborn, maar groeide uit tot iets groters. Nu wordt in deze reeks, vrij letterlijk, het startschot gegeven voor Marvel‘s grote event in 2012: Avengers Vs X-Men!

Na zijn schijnbare dood in de X-Men: Second Coming-verhaallijn duikt een stervende Cable op in een toekomst waar alles, maar dan ook alles, verloren is. Dankzij zijn oude vriend en Askani-broeder Blaquesmith komt hij te weten dat het post-apocalyptische landschap waarin hij zich bevindt te wijten is aan de verdwijning van Hope Summers. De jonge mutantenmessias was namelijk niet op post om de wereld te redden. Hope wordt nota bene door Cable gezien als zijn ‘dochter’, dewelke hij in bescherming nam en opvoedde in de toekomst. Hij komt te weten dat niemand minder dan de Avengers verantwoordelijk zullen zijn voor de verdwijning van Hope en dus deze mogelijke dystopische toekomst veroorzaakt hebben. Vastberaden om Hope te beschermen, reist Cable — die nog nauwelijks een dag te leven heeft vanwege de verspreiding van het techno-organisch virus in zijn lichaam — naar het hedendaagse Marvel-universum voor één allerlaatste missie: de Avengers van de kaart vegen vooraleer deze toekomst zonder Hope werkelijkheid wordt…

Cable is van plan om de Avengers één voor één uit hun tent te lokken en systematisch uit te schakelen. In deze issue neemt hij alvast de Falcon gevangen, waardoor zijn oude partner Captain America meteen van de groep wordt afgesplitst en er zich een gevecht tussen deze twee oude rotten van het strijdveld afspeelt. De actie is luid en snel en wordt, zoals we van hem gewend zijn, zeer mooi weergegeven in de gepatenteerde opgeblazen, cartoony tekenstijl van Ed McGuinness. De plot en dialogen — waarvan vooral die van Cable uit een vrij typische jaren ’80 actiefilm lijken te komen — hebben we aan Jeph Loeb te danken (die, passend genoeg, ooit het script van de jaren ’80 Arnold Schwarzenegger-klassieker Commando heeft geschreven).

Loeb is één van die schrijvers die zijn eigen naam in de laatste jaren enorm hard heeft bezoedeld. Hij heeft ooit werkelijke klassiekers van comics geschreven (denk maar aan zijn werk met tekenaar Tim Sale zoals o.a. Batman: The Long Halloween, Batman: Dark Victory en Hulk: Gray) en leverde degelijk werk op Cable’s soloreeks in de jaren ’90. Maar in de laatste jaren schreef hij bijna de ene miskleun na de andere, voornamelijk zijn werk op het Ultimate Marvel-universum (Ultimates 3, Ultimatum) laat — zelfs na twee semi-reboots — nog steeds een slechte nasmaak na en zou weleens zijn reputatie voorgoed beschadigd kunnen hebben. Hij gebruikt hier nog steeds zijn welbekende stijl om verschillende personages op een hoop te smijten als een stel actiefiguren en te zien wat er van komt. Hiermee dreigt een ander bekend schrijfkenmerk van Loeb, namelijk de gedachten van de hoofdpersonages in caption boxes doorheen de hele comic te plaatsen, overheerst te worden door de actie. Al weet Loeb zeer goed hoe Cable in elkaar steekt, is de introspectie hier inderdaad vrij hard zoek omdat de toekomstsoldaat — met zijn eeuwige one purpose mind en totale focus op zijn missie — niet meteen een zeer diepgaand personage is, verre van zelfs.

Desalniettemin is Avengers: X-Sanction zeker geen slechte comic. De fans van Cable zullen verheugd zijn hun favoriete soldaat terug te zien keren (en hoe!), maar een must-read is het zeker niet, zelfs niet voor diegenen die in april Avengers Vs X-Men willen volgen. Verwacht er gewoon niet meer van dan louter wat snelle actiescènes met de nodige clichès van het genre die hieruit volgen. Verstand op nul zetten en lezen maar (hmm, misschien moet ik toch nog maar eens die oude VHS van Commando afstoffen).

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.