1
Posted 16/12/2011 by Arno in Comics
 
 

RIP Joe Simon, co-creator van Captain America

My Life in Comics, de meest recente autobiografie van Joe Simon

Gisteren bereikte ons het tragische nieuws dat comicslegende Joe Simon, één van de laatste grote namen uit de Golden Age der comics, overleed op 98-jarige leeftijd.

Joe Simon (echte naam: Hymie Simon) werd geboren in 1913 in Rochester, New York. Hij ging aan de slag als cartoonist in de jaren ’30 en kwam uiteindelijk terecht bij Timely Comics (de voorloper van Marvel) onder uitgever Martin Goodman. Simon creëerde onder meer de superheld The Fiery Mask en werd zelfs de eerste Editor-in-Chief bij het toenmalige Marvel. In deze positie bracht hij overigens officieel een jonge Stan Lee bij de uitgeverij binnen. Samen met zijn langdurige creatieve partner, tekenaar Jack Kirby (1917-1994), creëerde hij hier echter in 1941 ook één van de meest iconische superhelden aller tijden: Captain America.

Na conflicten met hun uitgever Goodman verliet het paar echter Timely en gingen ze aan de slag bij de concurrentie: National Comics (de voorloper van DC). Hier waren ze verantwoordelijk voor de creatie van jonge helden zoals de Boy Commandos en het Newsboy Legion, alsook de herlancering van Manhunter en de Sandman (een personage waarnaar ze in de jaren ’70 kortstondig zouden terugkeren).

Beide heren vochten mee in de Tweede Wereldoorlog en verbreedden hun horizonten na de sterk afgenomen populariteit van superhelden in de naoorlogse periode. Naast hun werk in misdaad- en horrorgenres waren ze met Young Romance #1 uit 1947 verantwoordelijk voor de allereerste comic in het romance-genre. In 1954 creëerden ze met Fighting American dan weer een satirische versie van Captain America in het tijdperk van de Koude Oorlog.

Joe Simon in 2010

Nadat zijn langdurige samenwerking met Kirby eindigde in 1955, was Simon in latere jaren nog verantwoordelijk voor het satirische magazine Sick in 1960 (een concurrent van MAD), en schreef hij autobiografische boeken omtrent comics zoals The Comic Book Makers (1990) en het recente My Life in Comics (2011).

De industrie reageerde geschokt op zijn dood, die amper een week na deze van een andere comicslegende en generatiegenoot Jerry Robinson plaatsvond. Hoewel Joe Simon zijn professionele relatie met Marvel doorheen de jaren verzuurde omtrent de eigendomsrechten op Captain America, zag hij dit jaar zijn co-creatie nog wel 70 jaar oud worden en een heuse blockbusterfilm dragen. Een review van Captain America Comics #1, de eerste verschijning van Cap geschreven en geïnkt door Simon, kan je hier nalezen. RIP, Joe.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.