1
Posted 09/12/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Jerry Robinson overleden

Jerry Robinson en zijn bekendste creatie

In de middag van 8 december, 2011 is Jerry Robinson in zijn slaap overleden. Hij werd 89 jaar. Wie is Jerry Robinson en waarom zou ik het erg moeten vinden dat hij de pijp aan Maarten heeft gegeven? Zijn naam is bij het grote publiek misschien niet zo bekend, maar zijn grootste creatie wel. Robinson schiep namelijk begin jaren ’40 The Joker, de bekendste tegenstander van Batman. Hij was ook betrokken bij het bedenken van Robin, Alfred en Two-Face. Al was zijn rol hierbij wat minder groot.

Robinson werd als 17-jarige opgepikt door Bob Kane, de schepper van Batman, en aangenomen als inker en letteraar van de Batman-comics. Hij was erbij toen de Caped Crusader aan zijn zegetocht begon en menig iconische cover uit die beginjaren kwam van zijn hand. Robinson zat dus schouder aan schouder met grootheden als Bob Kane en Bill Finger (Batman), Jack Kirby en Joe Simon (Captain America) en Jerry Siegel en Joe Shuster (Superman).

Toen de markt voor comicbooks langzaam begon in te zakken vertrok Robinson naar de kranten. Daar zou hij nog behoorlijk wat jaren strips en illustraties voor maken. Robinson maakte ook naam als een voorvechter voor de rechten van tekenaars. Hij kwam samen met Neal Adams (Uncanny X-men,Green Lantern/Green Arrow) in actie om een compensatie voor Siegel en Shuster te regelen toen Warner Brothers de eerste Superman-film eind jaren ’70 in de bioscopen uitbracht. Zelf zou hij later nog meewerken aan de film The Dark Knight (2008) als creative consultant.

Robinson was ook actief als historicus. Zijn boek The Comics geldt als één van de eerste werken over de geschiedenis van het medium. Het toeval wil dat het recent werd herdrukt door Dark Horse. Robinson redde in de jaren ’30 en ’40 ook het nodige tekenwerk van de comics die toen werden gedrukt. Hij was hiermee een van de eersten die meer in deze pagina’s zag dan louter goedkoop voer voor de drukpersen. Het leverde hem dan ook een zeer unieke collectie van originele pagina’s op.  Het toeval wil dat hij vorig jaar is begonnen met het verkopen van veel van deze stukken. Je zou bijna denken dat hij zijn einde voelde naderen.

RIP Jerry, you will be missed…

 

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar