8
Posted 06/12/2011 by Arno in Comics
 
 

Avengers Vs X-Men – Het Marvel event van 2012

Onlangs verklaarde Scott Summers, alias mutantenleider Cyclops, in de nieuwe Uncanny X-Men #1 dat zijn nieuwe X-Men — en dus niet The Avengers — in feite altijd al Earth’s Mightiest Heroes geweest zijn. In 2012 zal hij de kans krijgen om dit te bewijzen in Marvel’s volgende massale event: Avengers Vs X-Men!

Veel tijd om hun wonden te likken na X-Men: Schism en Fear Itself krijgen de teams niet, want de crossover zal al van start gaan in april en belooft de twee grootste teams uit het Marvel-universum tegen elkaar op te zetten in een twaalfdelige maxiserie. Er zal tevens nogal een onconventionele manier van werken worden toegepast: de reeks zal geschreven worden door maar liefst vijf verschillende schrijvers, die elkaar per issue zullen afwisselen. Het draait hier om vijf van Marvel’s grootste namen: Brian Michael Bendis (Avengers), Matt Fraction (Fear Itself), Jonathan Hickman (Fantastic Four), Jason Aaron (Wolverine and the X-Men) en Ed Brubaker (Captain America). Aan dit project zijn dan ook weer drie verschillende tekenaars verbonden, die elk vier opeenvolgende issues voor hun rekening zullen nemen: John Romita Jr. (Avengers), Olivier Coipel (Thor) en Adam Kubert (Ultimate X-Men).

Oplettende lezers zullen bij het zien van deze namen ondertussen al wel doorhebben dat het hier wel degelijk draait om het event dat al in oktober met de “It’s Coming”-teaser werd aangekondigd. De reden voor de oorlog tussen de Avengers en de X-Men is dan ook de terugkeer van de Phoenix Force, een immens machtige kosmische kracht die vernietiging en wedergeboorte symboliseert.

Een grote rol is dan ook weggelegd voor twee speciale dames: mutantenmessias/al dan niet doembrengster Hope Summers en Wanda Maximoff, aka de Scarlet Witch, mutante heks, dochter van Magneto alsook ex-Avenger. De Scarlet Witch werd tot krankzinnigheid gedreven in Avengers Disassembled (2004-05) en was verantwoordelijk voor de tijdelijke opsplitsing van haar team. In de climax van House of M (2005) fluisterde ze dan weer de drie magische woorden: “No More Mutants“, waardoor het mutantenras met uitsterven bedreigd werd wanneer het in één klap werd gereduceerd van miljoenen leden tot amper een tweehonderdtal.

Hope Summers was in X-Men: Messiah Complex (2007-08) dan weer de eerstgeboren mutante na deze catastrofale M-Day. Zij werd daarna in bescherming genomen door de X-Men en meerbepaald haar surrogaatvader Cable, door wie ze werd opgevoed in de toekomst. Niet zo lang geleden was ze in X-Men: Second Coming (2010) dan weer deels verantwoordelijk voor de plotse aanwakkering van vijf nieuwe mutanten in het Marvel-universum (zie ondermeer Generation Hope). Er is echter nog iets speciaals met Hope Summers: ze lijkt namelijk sprekend op Jean Grey, de eerste X-vrouw, ex van Cyclops alsook voormalige gastvrouw voor de Phoenix Force. Nu de Phoenix Force terugkeert naar de aarde komt het als geen verrassing dat deze Hope zal uitzoeken als volgende gastvrouw. Maar, de X-Men en Avengers zullen er duidelijk een andere visie op na houden hoe ze Hope en de wereld dienen te beschermen van de Phoenix.

In april 2012 gaat het event van start met een speciale one-shot dewelke dient als proloog. Deze zal worden geïllustreerd door Frank Cho (Mighty Avengers) en twee verhalen bevatten. Brian Bendis zal hierin de lezers up-to-speed brengen met de Scarlet Witch, terwijl Jason Aaron hetzelfde zal doen voor Hope Summers. Twee andere mini-events die lezers ook in de gaten mogen houden zijn de op haar einde lopende negendelige minireeks Avengers: The Children’s Crusade (2010-11) van Allan Heinberg (Wonder Woman) en Jim Cheung (Young Avengers), waarin de Scarlet Witch centraal staat en natuurlijk Avengers: X-Sanction. Deze laatste vierdelige miniserie zal van start gaan in december en niemand minder dan Cable zien terugkeren in een poging om Hope te beschermen van de Avengers. Jeph Loeb (Batman: The Long Halloween) schrijft, Ed McGuinness (Hulk) tekent. Verwacht wordt dat deze reeks de primaire inleiding vormt op Avengers Vs X-Men.

De schaal van Avengers Vs X-Men belooft alvast immens te worden, met voldoende aandacht voor de twee teamleiders Cyclops en Captain America, alsook enkele superhelden die tot beide teams behoren/behoorden (denk maar aan Wolverine, Beast, Namor, en vrij recentelijk ook Storm). Hoewel het zeker niet de eerste keer is dat beide teams lijnrecht tegenover elkaar staan — denk bijvoorbeeld maar aan de vierdelige miniserie X-Men Vs Avengers uit 1987 — zal het wel de eerste keer zijn sinds de originele Secret Wars uit 1984 dat Marvel nog eens op de proppen komt met een werkelijke twaalfdelige maxiserie van dit kaliber.

Een oorlog tussen de twee machtigste superheldenteams, het traditionele verkoopspraatje dat het Marvel-universum op haar grondvesten zal daveren en voor eeuwig veranderd zal worden alsook de focus op het potentieel van de Phoenix Force om werelden te vernietigen en herboren te laten worden doen bij sommigen al vermoeden dat Marvel aan het denken is aan hun eigen relaunch. Zover zal het volgens deze Brainfreezer voorlopig nog niet komen, maar hoe dan ook ben ik wel benieuwd om te zien wat ze er nu weer van gaan maken (ook al heb ik het precies allemaal al weleens eerder gelezen). Wat denken jullie, beste lezers? Zin in een Weekly dose of Avengers Vs X-Men?

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.