0
Posted 01/12/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

De pikante geheime geschiedenis van Marvel Comics

Een tijdje geleden gaf Fantagraphics hun catalogus van 2012 uit. Nu staan ze nogal bekend als een ietwat elitaire uitgeverij van de ‘betere comic’. Dat is zeker een rekbaar begrip, maar af en toe willen er nog weleens wat leuke titels onder hun naam verschijnen. Zo werd mijn aandacht getrokken door een boek dat in augustus 2012 zal verschijnen getiteld The Secret History of Marvel Comics.

Dit nieuwe boek is echter niet de zoveelste lofzang op het genie van Stan LeeJack Kirby of de glorieuze opmars van Marvel die 50 jaar geleden begon en het hele superheldengenre opnieuw uitvond. Nee, dit is een nieuw verhaal.

In de jaren ’30 en ’40 maakte Marvel (dat toen nog bekend stond als Timely Comics) namelijk niet alleen comics.  Er werden ook roddelblaadjes uitgegeven, pulps met een seksuele ondertoon en bladen met pikante foto’s (al zouden we bij dat laatste in deze tijd onze schouders ophalen). Veel van de Marvel-tekenaars uit die tijd zoals Kirby, Alex Schomburg (Captain America Comics) en Bill Everett (Sub-Mariner) deden ook het nodige werk voor ‘het andere Marvel‘.

De schrijver Blake Bell kreeg het idee voor dit boek toen hij de imposante verzameling van Michael J. Vassalo bekeek. Vassalo heeft een behoorlijke collectie van oude obscure Marvel-memorabilia. En Bell wilde daar wat mee doen. Vandaar dat ze begonnen zijn met het optekenen van de ‘andere geschiedenis van Marvel‘. Blake Bell schrijft elke week op zijn blog een stukje over de voortgang van het boek en laat daarbij de nodige foto’s zien. Heel interessant, al zeg ik het zelf. Wat mij betreft kan het niet snel genoeg augustus zijn.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar