1
Posted 29/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: American Jesus – Book One: Chosen

My existence meant that God was as real as McDonald’s and Burger King and if those pearly gates were really out there … could Satan and his Antichrist be far behind?

Het is een gegeven dat je in veel verhalen terugvindt: een jongeman die ergens naartoe gezonden wordt door een goddelijk iemand om de wereld te beschermen en te verbeteren. Zo is DC Comics haar sterke man, Superman, hier een zeer goed voorbeeld van. Maar dit gegeven is niets nieuws in de wereld van de literatuur, fictie en mythologie! Zo heb je Mozes die achtergelaten werd in een mandje maar ook Jezus, de zoon van God die ons waarden wou aanleren en stierf voor onze zonden.

De comic American Jesus draait rond dit gegeven. De jonge Jodie Christianson blinkt allesbehalve uit op academisch vlak: hij spijbelt, hij kijkt af van domme leerlingen en wordt betrapt, je noemt het maar op. Waar hij zich echter wel graag met bezighoudt is zijn scrapbook met prentjes van mooie vrouwen met weelderige vormen en in sexy bikini’s bij te werken. Zoals menig ander twaalfjarig puberjongetje wil hij eigenlijk ook wel eens wat meer zien van de vrouwelijk weelde (en dit verhaal speelt zich lang voor het internet af), dus wanneer hij en zijn twee vrienden een gerucht horen van een seksboekje dat ergens in een bos ligt besluiten ze hier eens in te gaan neuzen! Het is daarom dat de drie jongens spijbelen en het bos intrekken in de hoop dat het boekje hen zal opwachten, maar dan slaat het noodlot toe en geraakt Jodie verpletterd onder een vrachtwagen en verandert zijn leven voorgoed! Maar, ook al ligt de bestuurder van de vrachtwagen in een zeer zware coma en zo goed als volledig in het gips, mankeert Jodie niets! Er is geen schrammetje op zijn lichaam terug te vinden. Geleidelijk aan gebeuren er ook eigenaardige dingen met de jongeman: zo is er geen academisch feit dat hij niet kan beantwoorden, geen raadsel dat hij niet kan oplossen! Hij kan zelfs de zieken genezen en water in wijn doen veranderen! Zou hij de gereïncarneerde Jezus Christus zijn?

Het verbaast je misschien dat dit verhaal geschreven is door Mark Millar die ons vrij recentelijk nog wist te vermaken met het gewelddadige Kick-Ass en het actievolle Wanted. Millar neemt in American Jesus een zeer interessant gegeven en speelt er maar al te graag mee, zo is de herboren Jezus Christus een chronische rukker die al eens graag zijn buurmeisje bespiedt.  Net als een superheldencomic, begint dit verhaal ook bij de origine van onze held. We krijgen dus zijn evolutie te zien van twaalfjarige puber met een beetje last van zijn hormonen naar een twaalfjarige puber die pocht met de mirakels die hij kan uitvoeren. Dit verhaal wordt verteld door een reeds volwassen Jodie die zijn verhaal doet aan een groep volgelingen. Zo zien we hoe eerst de kinderen meegaan in zijn spelletje en verhalen en hoe kort nadien ook de volwassenen in het dorp stilaan in hem beginnen geloven. Millar bouwt dit allemaal zeer mooi op en legt goed vergelijkingen met de ‘historische’ Jezus, zo is Jodie ook opgevoed door een man die zijn vader niet is en wordt er gehint dat zijn moeder een maagd is. Fans van Millar gaan dit zeker en vast met veel plezier lezen.

Met tekenaar Peter Gross (Lucifer, Books of Magic) zijn werk ben ik dan weer niet bekend, en al moet ik toegeven dat hij zijn personages vrij simplistisch tekent, stoort dit eigenlijk niet. De gelaatsuitdrukkingen geven de gevoelens zeer goed weer. Actie is er niet echt in dit verhaal dus alles wordt vrij sereen getekend. Zo een basistekenstijl met zo min mogelijk lijnen en details is normaal gezien helemaal mijn ding niet, maar wist mij toch in deze comic te bekoren.

Je moet geen gelovig iemand zijn om van deze comic te genieten, ik denk dat je misschien best niet-gelovig bent of gelovig met een vrij open geest als je aan deze reeks begint. Millar-fans zullen misschien teleurgesteld zijn door het gebrek aan actie maar ik raad jullie aan deze American Jesus vol.1 toch een kans te geven.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be