1
Posted 28/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

De nieuwe status quo voor Loki (spoilers)

Nadat Odin, de koning van de Frost Giants (Laufey) vermoordde, vond hij een klein kind. Dit kind was Loki, zoon van Laufey die hem verborgen hield van de rest van zijn volk omdat hij zich schaamde voor het kleine gestalte van zijn kind. Omdat de kleine Loki kracht en moed vertoonde nadat Odin zijn vader vermoordde, spaarde Odin hem en voedde hem op als zijn eigen zoon naast zijn biologische zoon Thor. Reeds vanaf hun kindertijd, werd Loki verbitterd door de verschillen in de manier waarop de burgers van Asgard hem en Thor behandelden. Zij zijn namelijk een volk dat een enorme waarde hecht aan kracht en moed op het strijdveld, en toevallig was Loki altijd al inferieur aan Thor op dit vlak! Maar, wat hij niet had in grootte en fysieke kracht dat maakte hij echter goed met zijn aanleg en onvoorstelbare krachten als een magiër! Wanneer Loki iets ouder werd, groeide ook zijn talent om kattenkwaad uit te halen en kreeg hij dus zijn bijnaam als de God of Lies and Mischief. Uiteindelijk veranderde dit kattenkwaad meer en meer in echt kwaad en groeide zijn honger naar macht en wraak. Meer dan eens probeerde hij zich via verscheidene trucjes te ontdoen van zijn broer Thor en de heerschappij van Asgard over te nemen. Aldus geraakte Loki uiteindelijk gekend als de God of Evil!

Recentelijk maakte Loki een deel uit van Norman Osborn zijn Cabal, zo was hij aanwezig wanneer een Doombot Osborn aanviel omdat deze Namor in handen wilde krijgen. Het was ook Loki die, na Osborn zijn gesprek met de president, hem de raad gaf om een incident te creëren. Dit zou dan, volgens Loki, een invasie van Asgard meer dan rechtvaardigen. Zoals het een ware manipulator beaamt, gaf hij Osborn zelfs de oplossing! Loki stelde namelijk, dat Osborn meer dan dankbaar gebruik kon maken van de aanwezigheid van de Asgardiaan Volstagg in Chicago. Misschien dat hij de U-Foes op de olijke dikkerd kon afsturen en zo er voor zorgen dat er een gans voetbalstadium vernietigd wordt waarbij duizenden mensen sterven! Zoals altijd bespeelde Loki echter beide kampen, hij waarschuwde Balder in verband met Osborn zijn komende aanval op Asgard (die hij tevergeefs had proberen tegen te houden). Terwijl hij toch in Asgard was, doodde Loki een Asgardiaan die deze aanval had voorspeld en sloot hij Heimdall ergens op zodat deze niemand kon waarschuwen. Maar Loki kwam geen van beide kampen helpen tijdens dit Siege-event, hij stuurde namelijk the Hood en zijn mannen versterkt met de Norn Stones! Loki had namelijk andere dingen te doen, via deals en trucjes slaagde hij erin om Hela te overtuigen om zijn naam uit de Books of Hel te schrappen. Hierdoor was Loki niet meer aan Asgard of Hel gebonden en had hij dus absolute vrijheid. Uiteraard had Norman Osbonr geen kans tegen al de helden van het Marvel-universum, maar voor Thor te weten kon komen waar Loki was, verdween de Sentry en kregen onze helden de ware vorm van zijn alter ego de Void te zien! Deze verschrikking begon snel korte mette te maken met de helden en verwoestte Asgard. Loki bleek uiteindelijk toch niet door en door slecht te zijn, hij begon tot zijn vader Odin te bidden om hem de Norn Stones terug te geven zodat hij hun krachten kon gebruiken om de helden een kans te geven. De Void merkte echter wat Loki aan het doen was en doodde hem voor de ogen van Thor. Met zijn laatste woorden verontschuldigde Loki zich en Thor, aangedaan door deze woorden en het verlies van zijn broer, vernietigde de Void/Sentry met een bliksemschicht en liet zijn dode lichaam nadien verdwijnen in de zon.

Loki zou echter geen ware trickster zijn als dit waarlijk zijn einde was, en aldus in Thor #617 brengt Thor (die zijn broer mist) hem terug tot leven. Zo wou Thor hem een tweede kans geven. Loki was nu een jongetje uit Parijs dat luisterde naar de naam Serrure en geld verdiende door mensen te bestelen met kaartspelletjes terwijl zijn handlanger hun portefeuille ontvreemde. Wanneer Thor, vermomd als burger, dit merkte achtervolgde hij de herboren Loki en als resultaat kreeg deze zijn herinneringen terug. Echter niet volledig, maar hij draagt wel een schuldig geweten met zich mee voor dingen die hij zich niet herinnerd (net als Tony Stark). Omdat hij toch niets te verliezen had, volgde Loki zijn broer naar wat er nog overbleef van Asgard. Toen hij zag dat Odin ook terug leefde sloeg Loki op de vlucht. Zo kwam hij dan weer Iron Man tegen en werd net op tijd gered door Thor die hem zijn redenen uitlegde waarom hij Loki had terug gebracht.

Omdat de burgers van Asgard nog steeds wantrouwig tegenover hem stonden besloot Loki, met meer dan goedkeuring van Thor, om de aarde eens van dichterbij te bekijken en de mensheid te bestuderen. Maar wanneer er plots een ekster in zijn kamer lande en deze hem een mysterieuze sleutel gaf, stak dit een heuse keten van gebeurtenissen in gang. Aan het einde hiervan, kwam Loki in contact met de echo van zijn vorige zelf. Zo kwam hij te weten waarom de vorige Loki zichzelf opofferde in het gevecht tegen de Void, zowel zijn dood als terugkeer was gepland! De jonge Loki weigerde echter om hetzelfde pad op te gaan als zijn vorige incarnatie en transformeerde de echo in een ekster die hij Ikol doopte. Wanneer hij terugkeerde naar Asgard, zag hij iets onverwachts: Odin die Thor neersloeg en liet gevangen zetten! Direct nadien begon Odin een plan in werking te zetten om zijn volk voor te bereiden voor een nog niet gekende oorlog. Deel van dit plan betekende de ondergang van Midgard (aarde) waardoor Thor in opstand kwam tegen zijn vader. Loki ging niet akkoord met zijn vader en moest bij Volstagg in de stallen gaan werken zodat hij zichzelf niet in de problemen bracht. Daar gebruikte Loki de wol van de geiten om af te zakken naar de wortels van de World Tree. Ikol had hem namelijk aangeraden om daar de raad te zieken van de Nornse vrouwen die daar wonen. Voordat hij aan een plan begon, deed Loki iets dat zijn vorige zelf nooit zou doen: hij vroeg Thor om raad! Nadien bevrijdde hij een van de gevangen gezette hellehonden en bond deze in zijn dienst. Zo begon Loki een ganse queeste tijdens Fear Itself om zijn broer te bevrijden en zijn oom, de Serpent, te verslaan!

Nu dat Fear Itself is afgelopen, moet Loki echter met de gevolgen van zijn daden leven: Volstagg heeft een misdaad begaan door voor hem de Destroyer te dragen, Hela heeft haar rijk terug, de Disir moeten terug naar Mephisto en lusten Loki dus rauw, Surtur is terug op vrije voeten en Thor is gestorven! Maar dat is niet alles dat veranderd is voor de jonge Loki: zo heeft zijn vader Odin iedereen de rug toegekeerd en heeft ie Gaea, Freya en Idunn de positie van All-Mother gegeven. Om nog maar te zwijgen van de mysterieuze Tanarus die ineens opdaagt in de plaats van Thor en iedereen die zich niets van onze held blijkt te herinneren. Niemand behalve Loki! De gehele status quo voor onze jonge anti-held is dus grondig veranderd, er zit dus niets anders op dan zijn broer te zoeken en hem terug te brengen. Geen gemakkelijke taak als je weet dat de All-Mothers weten wat hij gedaan heeft en een speciale missie voor hem in petto hebben! Persoonlijk vind ik deze langzame evolutie van Loki verbluffend en hoop ik dat Marvel eens iets doet waar ze eigenlijk nooit goed in geweest waren: verder gaan met een nieuwe richting die ze genomen hebben!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be