0
Posted 27/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Future Foundation Volume 1

I saw you show up with the Mad Thinker. I brought the Wizard and his A.I.M. lieutenants. I also saw Diablo and the High Evolutionary … Oh, and who could forget one Victor Von Doom. Do you know what they all have in common? Through the years I have beaten every one of them. Over and over. Badly.

De Fantastic Four, ‘s werelds bekendste superheldenfamilie en de grondleggers van het moderne Marvel-universum, bestaan deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden! Hier bij Brainfreeze doen we dit met naast onze wekelijkse specials er heel wat Fantastic Four-reviews ertegenaan te smijten!

Vorige keer had ik het met jullie over de (naar mijn mening) enorm teleurstellende Fantastic Four-film uit 2005. Dit keer wil ik het echter met jullie hebben over de nieuwste incarnatie van de Fantastic Four in de comics: de Future Foundation! Wat zal dit geven?

Zoals de trouwe fans van Marvel haar eerste familie alvast zullen weten, is heethoofd Johnny Storm in de strijd overleden. Hij heeft echter een holografische boodschap achtergelaten voor het geval dat ie ooit zou sterven. In deze boodschap moedigt hij zijn familie en teamgenoten Susan, Ben en Reed aan om zeker en vast hun strijd niet op te geven! Sterker nog, hij wil dat ze er nog een schepje bovenop doen en hun grenzen verleggen. Ook staat hij er op dat zijn goede vriend Spider-Man zijn plekje in het team krijgt. Maar, Reed Richards en de anderen willen geen Fantastic Four meer zijn zonder hun gevallen broeder en vriend. Toch willen ze de strijd ook niet helemaal opgeven, en daarom besluiten ze om een geheel nieuw team op te richten. Een team dat nog steeds zal opereren vanuit het Baxter Building en dat zich zal concentreren op het verbeteren van de toekomst ten ere van Johnny zijn opoffering: de Future Foundation! Iedereen uit de grotere Fantastic Four-familie (de kinderen, de aliens, robots en de 3 overlevende Fantastic Four-leden) voegen zich alvast bij de rangen van deze nieuwe organisatie en – zoals Johnny Storm het had gewenst – krijgt Spider-Man ook een plaatsje in het team. Nu heeft onze Friendly Neighbourhood Spider-Man er niet alleen weer een cool kostuum bij, maar een uit onstabiele moleculen dat van kleur en patroon kan veranderen net zoals dat van de overige Future Foundation-leden. Al is Spider-Man dolenthousiast dat hij een lid van het team is, sluiten Benjamin en enkele van de kinderen zich voorlopig nog af met hun verdriet. Veel tijd om te rouwen is er echter niet wanneer de jonge Valeria Richards (wünderkind van het huis) doodleuk aankondigt dat ze een gast hebben: Doctor Victor Von Doom, de aartsvijand van de Fantastic Four! Volgens haar is het in hun belang dat ze Von Doom zijn geheugen helpen te herstellen zodat deze in ruil hen kan helpen met een mysterieus probleem dat Valeria gehiem heeft gehouden. Maar welk probleem kan er zo groots en bedreigend zijn dat de Future Foundation niet enkel moet samenwerken met Doctor Doom maar dat hij ook nog eens een lid van het team wordt?

Jonathan Hickman (Fantastic Four, Secret Warriors) zet eigenlijk gewoon zijn eerdere run op Marvel’s eerste familie voort in Future Foundation. Hij mag deze superhelden min of meer opnieuw uitvinden en een nieuw doel in het leven geven. Ook maakt hij dankbaar gebruik van het feit dat hij met Spider-Man mag spelen dit keer! Omdat hij verder bouwt op zijn run op Fantastic Four, merk je in dit eerste volume nog steeds de gevolgen daarvan. Johnny Storm is dood en niet alle personages verwerken dit evengoed (en dan vooral niet Benjamin “The Thing” Grimm)! Hickman slaagt er in om gebruik te maken van het potentieel van al ‘zijn’ personages en schudt de status quo grondig door mekaar, zoals men het graag heeft bij Marvel. Of de Future Foundation lang zal blijven bestaan of niet, legt Hickman hier toch een grondige basis voor een stevig verhaal vol actie, drama, de nodige humor en onverwachte wendingen en blijft hij in mijn ogen nog steeds (één van de) beste Fantastic Four schrijver(s).

Om nieuw leven te blazen in de Fantastic Four, werd Jonathan Hickman bijgestaan door tekenaars Steve Epting (Aquaman, Captain America) met wie hij eerder al samenwerkte aan de Fantastic Four-titel, en Barry Kitson (The Amazing Spider-Man, Iron Man 2.0). Beide mannen leveren echt zeer goed werk af met Future Foundation! De eerste issues in dit volume zijn van Epting en de overige van Kitson, maar ook al zijn het andere tekenstijlen stoort dit totaal niet! Wat er van actie aanwezig is in deze comic wordt door beide mannen mooi tot leven gebracht. Hetzelfde geldt voor de omgevingen en de details op de achtergrond, maar vermits er niet echt veel actie in dit volume voorkomt (het zijn vooral dialogen) en het geheel vooral focust op verdriet omwille van Johnny en hoe het komende kwaad te bestrijden, gaat alle aandacht voornamelijk naar gelaatsuitdrukkingen. En ook hier heb ik geen negatieve opmerkingen te maken (al gaat mijn voorkeur naar Barry Kitson zijn werk, die mijn favoriete Spider-Man-tekenaar is en me een coole Deadpool-tekening gaf op F.A.C.T.S.).

In alle eerlijkheid kocht ik de eerste issues van deze reeks enkel en alleen omdat Spider-Man deel uitmaakt van de cast en ik toen nog de Amazing Spider-Man-reeks volgde. Toch slaagden zijn nieuwe teamgenoten er in om mij direct een fan te maken van deze reeks, alleen al door de toevoeging van Doctor Doom! FF by Jonathan Hickman volume 1 bevat de eerste vijf issues van de reeks.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be