0
Posted 26/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: The Mighty Thor #8

You are not my brother! My brother was … was …

Voor iedereen die Fear Itself gelezen heeft – of, net als ik, gewoon de hoogtepunten volgde via het internet – is het meer dan duidelijk: Thor is (nogmaals) dood. Zoals de legende het vertelde, zou Thor sterven na zijn strijd met de Serpent. Onze helden treurden en eerden hun gevallen broeder en het leven ging verder. Nu introduceert het House of Ideas een nieuwe God of Thunder in The Mighty Thor: een Asgardiaanse burger die naar de naam Tanarus luistert. Wat echter opvallend is aan deze Tanarus is dat iedereen zijn voorganger, Thor vergeten blijkt te zijn! Het is alsof Thor nooit bestaan heeft en het altijd al Tanarus was die Thor zijn heldendaden verrichte, zelfs het gevecht met de Serpent! En hij overleefde dit gevecht wél! Wanneer Loki dan nog eens de enige is die zich hiervan bewust is, weet je dat er iets niet pluis is in het Marvel-universum.

Na de val van Thor en zijn oom de Serpent, alias de God of Fear, verliet de All-Father Odin het aardse rijk en trok terug naar huis (Asgard) en sloot iedereen buiten. Zelfs de alziende Heimdall weet niet wat Odin daar doet met het lichaam van zijn gevallen broer, maar omdat de World Tree beschadigd werd kon iedere Asgardiaan naar de aarde emigreren. Als resultaat hiervan, bevinden er zich nu wezens uit alle Negen Werelden op de aarde en zijn ze allen burgers van het aardse Asgard! Odin liet deze wezens en zijn volk echter niet gewoon aan hun lot over, hij gaf Freya en Gaea en Idunn de positie van All-Mother. Onder hun leiding, en met hulp van de overgebleven Asgaardse Goden wordt het aardse Asgard herbouwd maar een nieuwe heerser en nieuwe bevolking vraagt ook om een nieuwe vorm van regering! Toch is er iets niet pluis in het Marvel-universum, Loki heeft namelijk een deal gesloten met drie heksen om het leven van zijn broer Thor te redden. Deze raakte namelijk gewond tijdens een gevecht in de World Tree en zo ontstond er een scheur in ruimte en tijd! Loki herinnert zich echter de naam van zijn broer niet meer. De rest van de wereld herinnert zich zelfs niets meer van Thor, in zijn plaats hebben we nu Tanarus …

Matt Fraction (The Invincible Iron Man, Fear Itself), zet zijn Thor-saga verder in deze achtste issue maar introduceert een nieuw personage die (althans voorlopig) het hoofdpersonage zal moeten vervangen. Al ben ik een enorme fan van Matt Fraction zijn run op de Invincible Iron Man-reeks, vind ik zijn Mighty Thor nog steeds teleurstellend! Zo is deze issue slechts een vage introductie voor een oncharismatisch personage wiens origine zogenaamd in mysterie gehuld moest worden maar reeds aan het einde van dit issue onthuld wordt! In alle eerlijkheid mis ik J. Michael Straczynski, zijn Thor las veel vlotter en was tenminste boeiend.

Tekenaar van dienst is Pasqual Ferry (Young Avengers, Ultimate Fantastic Four) wiens tekenstijl me eigenlijk nog best bevalt maar teniet gedaan wordt door de inkleuring van Frank D’Armata. Bij de tekeningen van Ferry krijg je een beetje een DC-gevoel, wat niet zo raar is vermits hij daar ook reeds heeft gewerkt, maar waarmee ik vooral wil zeggen dat het minder krasserig en haastig getekend is dan de meeste Marvel Comics. De weinige actiescénes (Fraction zijn verhaal doet vooral dienst als een introductie voor de weer eens vernieuwde status quo) worden zeer subtiel in beeld gebracht. Zijn gelaatsuitdrukkingen zijn misschien niet altijd even goed maar Ferry is de enige reden dat ik de volgende issues ook nog ga lezen. Al hoop ik dat ze D’Armata snel vervangen want zijn overbelichte inkleuringen zijn gewoon onnozel.

Er is veel talent ten huize Marvel Comics, maar het wordt tijd dat ze dit talent misschien correct leren te gebruiken. Hoewel Matt Fraction een goede schrijver is, kan zijn Mighty Thor me helemaal niet boeien en keer ik me steeds tot Journey Into Mystery voor mijn portie Asgard. Liefhebbers van Thor die mijn mening niet delen, zullen dan misschien weer afhaken door de nieuwkomer Tanarus en het feit dat Fraction in deze issue reeds onthuld wie dit is en waar Thor zich bevindt!

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be