2
Posted 24/11/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Mark Millar zegt:”Koop geen digitale comics”

Digitaal is de heilige graal. Menig uitgever probeert hun uitgaven te digitaliseren en via appstores en aanverwante plekken voet aan de grond te krijgen. De algemeen aanvaarde wijsheid leert ons dat we binnenkort alles via onze ipads en telefoons tot ons nemen en dat papieren boeken iets voor oude mensen zijn.
Mark Millar (Kick-Ass,Superior) voelt daar niets voor. Sterker nog, hij heeft het liefst dat zijn lezers gewoon de papieren comics kopen. Hij begrijpt wel dat uitgeverijen ervoor kiezen om hun eieren in het digitale mandje te leggen: “De uitgevers denken slim te zijn door de tussenpersoon uit te schakelen. Maar ook digitaal publiceren en verkopen heeft zo zijn kosten. En is het wel slim om de stripwinkel de nek om te draaien? Het zijn niet alleen winkels. Vaak zijn het kleine gemeenschappen die in vele jaren tijd zijn opgebouwd. Gemeenschappen die worden voortgedreven door enthousiaste winkeliers met een passie voor het medium.”

Bovendien zijn we ze ook wel wat loyaliteit verschuldigd. Ze hebben ons jarenlang ondersteund.  Ook in slechte tijden.

Millar ziet er niets in om digitale verkopen het speerpunt van je uitgaven te maken. Hij trekt een vergelijking met de manier waarop films op de markt worden gebracht. Eerst een vertoning in de bioscoop. Daarna komt de dvd in de winkel.En eventueel daarna een vertoning op de tv.  De losse papieren issue is dan de bioscoop. De trades zijn de dvd’s en de tv-vertoning zijn de digitale uitgaven. Die komen aan het einde van de keten. Er is een ander publiek voor alle vormen van uitgeven. Het hoeft elkaar niet in de weg te zitten.

Hij kan ook uit eigen ervaring putten. Hij heeft de winkeliers betrokken bij de promotie van Kick-Ass. De eerste issue (die werd uitgegeven voordat er plannen waren voor een film) ging uiteindelijk zo’n 125.000 keer over de toonbank. Dat was alleen mogelijk doordat hij de winkeliers achter zijn comic wist te krijgen.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar