0
Posted 22/11/2011 by Arno in Comics
 
 

50 jaar Fantastic Four! deel 3 – Was het nu ’80, ’90 of ’00?

Pagina 1: 80’s en 90’s
Pagina 2: Heroes Reborn

De Fantastic Four, ‘s werelds bekendste superheldenfamilie en de grondleggers van het moderne Marvel-universum, bestaan deze maand 50 jaar en dat moet gevierd worden! Hier bij Brainfreeze maken we gedurende november een reis doorheen de levens van Reed, Sue, Johnny en Ben in een (hoe kan het ook anders) vierdelige wekelijkse special! Week één stond geheel in het teken van de jaren ’60, in week twee bezochten we de jaren ’70 en ’80 en vandaag komen we aldus terecht bij de avonturen van het viertal in de late jaren ’80, de jaren ’90 (en een tikkeltje de jaren ’00)! Flame On!

Teamveranderingen (alweer!) en tijdelijke metamorfoses

Na de epische run van John Byrne nam schrijver Roger Stern (The Avengers) Fantastic Four kortstondig over. In de run van Byrne groeiden Alicia Masters – de vriendin van The Thing, blinde beeldhouwster en dochter van de Puppet Master – en Johnny Storm, de Human Torch, dichter naar elkaar toe. Hun huwelijk vond uiteindelijk plaats in Fantastic Four #300, waarin Ben Grimm, nadat hij zich bij hun keuze had neergelegd, zelfs als getuige optrad voor Johnny Storm. Toen de legendarische Avengers-schrijver Steve Englehart Fantastic Four overnam vanaf issue #304, voerde hij echter nog meer enorme veranderingen door. Reed en Sue Richards namen een pauze van het team om beter voor hun zoon Franklin te zorgen en hem leren om te gaan met zijn snel ontluikende krachten. The Thing werd hierdoor de leider van de Fantastic Four, dat naast de Human Torch en zichzelf ook terug de Inhuman Crystal bevatte (Johnny’s ex-vriendin en inmiddels de vrouw van de mutant Quicksilver).

Het nieuwste lid tot de vier werd Sharon Ventura, alias de tweede Ms. Marvel, een kennis en al spoedig de vaste vriendin van The Thing die hij leerde kennen in zijn tijd als een superkrachtige worstelkampioen (FF #306-308). Sharon vertoefde als de van superkrachten voorziene Ms. Marvel ook in de bovenmenselijke worstelfederatie maar sleurde heel wat persoonlijke bagage met zich mee. Uiteindelijk werd ze – dankzij kosmische stralen, uiteraard – getransformeerd tot een vrouwelijke versie van The Thing. (FF #310, vandaar dat ze nu beter bekend staat als She-Thing). Dankzij diezelfde extra kosmische bestraling muteerde The Thing ook zelf verder van een oranje, rotsachtig monster tot een oranje, euhm, nog rotsachtiger monster! Ook al zat Sharon aanvankelijk met zelfmoordneigingen om haar plotse mutatie, leerde ze haar nieuwe vorm en krachten te aanvaarden. Zo geraakten de She-Thing en de extremere versie van The Thing in een episch gevecht verwikkeld met – hoe kan het ook anders – de Hulk en de She-Hulk (FF #320-321). Verder kreeg het team ook te maken met de tijdreizende Kang the Conqueror (FF #323), Aron the Rogue Watcher, alias de manipulerende neef van Uatu (FF #327-332) en Doctor Doom, die alweer de macht van de omnipotente Beyonder wou stelen (in de Secret Wars III-verhaallijn uit FF #318-319, die in tegenstelling tot Secret Wars I en II wel beperkt bleef tot de pagina’s van Fantastic Four).

Deze incarnatie van het team bleef echter niet lang duren: de spanningen en nog steeds aanwezige gevoelens tussen Johnny en zijn ex Crystal liepen te hoop op, waardoor deze laatste alweer het team verliet (FF Annual #21). Schrijver Steve Englehart moest overigens van Marvel de meeste van zijn veranderingen terug ongedaan maken, en dit deed hij – uit protest – onder het pseudoniem John Harkness. Al spoedig keerden Reed en Sue dus terug tot de Fantastic Four (FF #326, nadat ze heel even behoorden tot The Avengers in issues #300-304 van deze reeks). Ben Grimm verloor alweer even zijn krachten, maar gelukkig ook zijn extremer gemuteerde uiterlijk, en werd uiteindelijk terug de klassieke versie van The Thing in Fantastic Four #350. In diezelfde issue werd ook Sharon Ventura van haar mutatie genezen door Doctor Doom, maar werd ze door de duistere monarch gedwongen tot spionage bij de Fantastic Four. Uiteindelijk zou ze haar vrienden niet verraden, maar toch spoedig uit de serie worden geschreven…

Schrijver – en niet lang hierna, ook tekenaar – Walter Simonson (Thor, X-Factor) nam de reeks over en leverde terug de traditionele grootschalige superheldenfun waarvoor de Fantastic Four gekend was. Naast verschillende avonturen doorheen de tijdsstroom en bezoekjes aan parallelle universa, introduceerde hij ook de kortstondige New Fantastic Four toen het oorspronkelijke team even verloren werd gewaand (FF #347-349). De New FF bestond uit Spider-Man, Wolverine, Ghost Rider en de Hulk (in zijn grijze Joe Fixit-incarnatie). Interessant is dat Simonson zijn run startte met een verhaal waarin de Fantastic Four naar Washington, D.C. reisden om de rechten van superhelden te verdedigen in de Senaat en de invoering van een Super Human Registration Act te beletten (FF #334-336, en deze driedelige verhaallijn speelde zich dus 16 jaar voor Marvel’s grootschalige Civil War omtrent exact hetzelfde onderwerp af!).

De kleine Franklin Richards wordt groot, de Invisible Woman neemt de leiding van de Fantastic Three en de Human Torch trouwde… met een Skrull?!

Lyja, de eigenlijke vrouw van Johnny Storm

Na Walt Simonson namen Marvel-redacteur Tom DeFalco (Spider-Man) en tekenaar Paul Ryan (Avengers West Coast) het over vanaf issue #356 voor de derde langste run op Fantastic Four (na Lee/Kirby en Byrne). Meteen werd onthuld dat de vrouw waarmee Johnny Storm trouwde in issue #300 helemaal niet Alicia Masters was, maar een buitenaardse Skrull-spionne genaamd Lyja (FF #357, de echte Alicia Masters werd al van voor de Secret Wars ontvoerd door de Skrulls, maar later gered door de FF waarna haar troebele romance met Ben Grimm rustig kon verdergaan). De inmiddels zwangere Lyja ontdekte echter dat haar gevoelens voor Johnny Storm wel oprecht waren en keerde zich uiteindelijk tegen haar meesters. Toch werd er een punt gezet achter hun relatie wanneer hun “kind” (in feite een Skrull-ei) een biowapen bleek te zijn (FF #386, I am not making this stuff up!).

Tijdens een tie-in tot de kosmische Infinity War (FF #366-370), kwam de Invisible Woman alweer in contact met haar vleesgeworden donkere zelf: Malice. Ze absorbeert uiteindelijk Malice terug in haar psyche maar ontwikkelt hierdoor een meer assertieve en extremere persoonlijkheid. Dit was duidelijk te merken aan het onthullende pak dat ze begon te dragen (met cleavage in de vorm van een ‘4’). Het uiterlijk van de hele FF werd overigens – gelukkig maar tijdelijk – wat meer edgy en 90’s gemaakt. Na een wonde in het gezicht dankzij de klauwen van Wolverine (FF #374) droeg The Thing een helm die zijn hele gezicht bedekte, en de Human Torch vond het blijkbaar nodig om een onbrandbaar leren jekker te dragen. Onderstaande cover zegt het volgens mij allemaal:

Grote geweren + cleavage + helmen + harnassen + leren jekkers + holografische cover = alles wat er mis was met comics in de jaren '90

 

Ondertussen werd de jonge Franklin Richards gekidnapt door zijn tijdreizende grootvader Nathaniel en dook hij niet veel later als de inmiddels volwassen Psi-Lord op (FF #376 en #386). Als Psi-Lord verloste hij zijn moeder van haar Malice-invloed en startte het kortstondige team Fantastic Force op. Fantastic Force hield het slechts 18 issues vol, toch nog net iets langer dan die andere, vrij onnodige spinoff-reeksen Fantastic Four Unlimited en Fantastic Four Unplugged.

De "dood" van Reed Richards en Doctor Doom

Hoe dan ook, de Fantastic Four zouden spoedig gereduceerd worden tot de Fantastic Three wanneer Reed Richards – na een gevecht met Doctor Doom – de hand van zijn gevallen vijand vastnam en beide heren schijnbaar tot as gereduceerd werden (FF #381). De treurende Invisible Woman gaf echter de hoop niet op, en werd een zeer capabele leidster voor het team. In deze periode werden de Fantastic Three ondermeer bijgestaan door Lyja, Scott Lang, aka de tweede Ant-Man en Sue’s oude vlam Namor (en nee, er gebeurde uiteindelijk niets tussen die twee). Deze incarnatie van het team werd uiteindelijk doorheen enkele parallelle dimensies en een confrontatie met een krankzinnige alternatieve versie van Reed genaamd de Dark Raider geloodst (FF #387-392), alsook door een oorlog tussen de Watchers en de Celestials (FF #396-400) en de Atlantis Rising-crossover (FF #401-402)

Zowel Reed Richards als Doom werden uiteindelijk teruggevonden in Fantastic Four #406-407. Het bleek dat ze werden ontvoerd naar een andere dimensie door de superschurk Hyperstorm, die de toekomstige zoon van Franklin Richards en Rachel Summers – zelf in een alternatieve tijdslijn de dochter van X-Men Cyclops en Jean Grey – uit een parallelle dimensie bleek te zijn (FF #408-409, en nee, het valt echt niet simpeler uit te leggen dan dat). Uiteindelijk werd het team eindelijk herenigd met Reed Richards, werd ook Franklin terug zijn jonge, kindse zelf (FF #414) en zat de ingewikkelde run van DeFalco en Ryan erop.

Fantastic Four Animated deel twee

Na de beruchte animatiereeks met H.E.R.B.I.E. uit de jaren ’70, verkregen de Fantastic Four ook hun derde animatieserie in 1994. Fantastic Four werd, samen met Iron Man en later The Incredible Hulk, een deel van het Marvel Action Hour en adapteerde de oude Lee/Kirby-avonturen. Het eerste seizoen kreeg echter nog te kampen met vrij kinderlijke dialogen en een mindere animatiekwaliteit (Ant-Man lachte de serie zelfs vierkant uit in een korte gag uit Fantastic Four #396). Maar vanaf het tweede seizoen – waarin er ook aandacht werd geschonken aan de run van John Byrne – werden de scripts en animatie van de reeks fel verbeterd. In totaal werden er 26 afleveringen gemaakt, verspreid over twee seizoenen. De serie kreeg, zoals gewoonlijk met 90’s-animatiereeksen, in Marvel Action Hour featuring the Fantastic Four, ook een korte comicreeks als tie-in. Ik blijf alvast het theme song van het eerste seizoen vreselijk, maar desalniettemin enorm catchy vinden. Oordeel vooral zelf:


Pagina 1, Pagina 2»

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.