0
Posted 21/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Marvel slaat alweer aan het cancellen

Het gaat precies niet zo goed bij Marvel Comics. Het House of Ideas is namelijk verscheidene reeksen aan het stopzetten! Zo lieten we jullie eerder deze maand al weten dat Marvel de miniserie Victor Von Doom heeft afgelast en dat de Destroyers-reeks ook niet meer doorgaat. Toch blijft deze trend zich jammer genoeg doorzetten, zelfs X-23 zal worden stopgezet na de twintigste issue! Iets dat ik jammer vind om twee redenen: de eerste zijnde dat het één van de weinige Marvel-reeksen is die ik nog de moeite waard vond om te volgen en ten tweede, omdat het Marvel haar enige reeks is die gedragen wordt door een vrouwelijk hoofdpersonage. Sterker nog, Laura (X-23) is misschien begonnen als een Wolverine-kloon maar haar avonturen zijn als je het mij vraagt veel interessanter en beter geschreven dan de recentste avonturen van haar vader/andere zelf.

Toch is zij niet de enige geklauwde mutant die het niet haalt bij Marvel Comics! Haar “broer” Daken – de zoon van Wolverine – zijn reeks zal namelijk ook stopgezet worden. Editor-in-Chief bij Marvel Comics, Axel Alonso, wist te zeggen dat Daken zijn ongoing-reeks Daken: Dark Wolverine zijn laatste verhaallijn zal beginnen in issue #21, dat in februari in de rekken zal liggen. Afgaande op de solicit van de issue zullen we de zoveelste confrontatie zien tussen Daken en zijn gehate vader: Wolverine! Maar Daken en X-23 zullen zich helaas niet alleen moeten voelen, er zullen namelijk nog enkele andere Marvel-personages zich bij hen voegen!

Zo zal de nieuwe incarnatie van Ghost Rider ook aan een abrupt einde komen. Ik ben benieuwd wat er met de vrouwelijke Ghost Rider zal gebeuren en of we haar ooit nog terug zullen zien! Dit nieuws werd bevestigd door schrijver Rob Williams via zijn twitterpagina. Verder zal ook de reeks Black Panther: The Most Dangerous Man Alive (voorheen Black Panther: The Man Without Fear, hij nam de reeks immers over van Daredevil) stopgezet worden vanaf issue #529. De reeks zal eindigen wanneer T’Challa het opneemt tegen niemand minder dan de Kingpin en de laatste issue zal optredens bevatten van Typhoid Mary, Lady Bullseye, Falcon en Luke Cage (al dan niet met diadeem). In de solicit beweert Marvel (weer eens) dat de status quo gans veranderd zal worden en er wordt gehint dat de reeks dan misschien wel gedaan zal zijn, maar dat het personage eventueel nog zal terugkomen.

Nog een reeks die ik volg bij Marvel Comics, is de redelijk jonge serie Generation Hope. Toeval wil dat ook deze reeks op een lijst staat van minder goed verkopende comics. Wat niet wil zeggen dat weinig mensen deze reeks aanschaffen, gewoon dat een bepaalde andere uitgeverij meer boekjes verkoopt en Marvel vermoedelijk in paniek is geschoten. Als je de volgende woorden leest van schrijver James Asmus (die de reeks overgenomen heeft van Kieron Gillen), denk je toch snel dat deze reeks het uiteindelijk ook niet zal halen:

Er is me herhaaldelijk gezegd dat we zeker issues 13 t.e.m. 17 krijgen. Ik ben dus alles aan het structureren met die 5 issues in gedachten om zo een (hopelijk) bevredigend verhaal te maken dat veel doet op vlak van karakterontwikkeling. Je zal me gewoon moeten vertrouwen wanneer ik zeg dat het verhaal de moeite waard zal zijn en relevant is voor de toekomst, ook al zou de reeks niet verder gaan na issue #17. Hetgeen wat het grootste verschil zal maken of deze reeks al dan niet doorgaat zijn uiteraard de verkoopcijfers. Dus met dat in gedachte, is het beste wat je kan doen om ons als fan te helpen: het boekje kopen. Ik waardeer de steun en het enthousiasme voor deze titel vanop de message boards enorm. Ik hou echt van wat Generation Hope is en van wat het kan worden. Verder kijk ik er naar uit om meer emotionele, gestoorde, creepy, grappige en andere betekenisvolle momenten te creëren voor zij die ze willen lezen!  Hopelijk zullen wat meer mensen deze titel een kans geven, maar hoe dan ook ben ik dankbaar voor de tijd die ik gekregen heb met deze personages en met jullie: de jongens en meisjes die deze comic lezen.

Als comiclezer, stoort het me dat – in mijn ogen – saaie reeksen zoals Brian Michael Bendis zijn New Avengers, gevuld met “baby doet dit en dat”-momenten en grapjes over de geur van een gevulde luier niet stopgezet worden, maar dat de meer boeiende reeksen uit hun aanbod gaan verdwijnen. Mijn portefeuille daarentegen betreurt dit nieuws niet en kijkt al uit welke DC of Image-reeksen ik kan bijkopen om dit gat op te vullen, want op deze manier heeft Marvel enkel zichzelf liggen. Dit is alvast wat Alex Alonso te zeggen had tegen de pers:

Het is altijd teleurstellend wanneer een reeks stopgezet wordt … Ik garandeer je dat het gewoon de manier is waarop de dingen soms uitdraaien. De markt wil het niet steunen (dus de comic moet stopgezet worden). Dat terzijde, ben ik trots op de run van X-23. Ze heeft twee succesvolle limited series én een ongoing achter de rug en dat is zeker niet slecht. Hetzelfde kan gezegd worden voor Daken, wiens serie ook ten einde zal komen. Hij begon als een nevenpersonage in Wolverine: Origins om te evolueren tot een hoofdpersonage in zijn eigen reeks. Een reeks waarin hij Frank Castle in stukjes hakte waardoor we Franken-Castle kregen. Beide waren personages die het goed deden in een markt waar men niet echt veel steun vindt voor nieuw materiaal. En beide personages droegen een ware maandelijkse titel. Hier bij Marvel doen we niet aan Research & Development. We zullen een nieuwe titel gewoon een kans geven, zoals we met Spider-Girl deden, maar er komt een punt waarop een titel geld moet opbrengen en liefst zo vlug mogelijk.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be