0
Posted 20/11/2011 by Arno in Comics
 
 

Review: Fear Itself #7.1, 7.2 en 7.3 – Captain America, Thor en Iron Man!

Fear Itself en onze Weekly dose zitten er dan misschien wel op, maar de Aftermath van Marvel‘s event van het jaar is nog volop aan de gang onder de noemer Shattered Heroes. Aanvankelijk werden er drie speciale Shattered Heroesone-shots rond Captain America, Thor en Iron Man aangekondigd, maar deze werden herdoopt tot Point One-issues als aanvulling op de kernreeks van Fear ItselfFear Itself #7.1, 7.2 en 7.3 – dewelke in de afgelopen weken in de winkelrekken belandden – leveren alledrie een overgangsfase. Hierin worden dus de Fear Itself-verhaallijnen van de drie Avengers afgesloten alsook een eerste blik op hun onmiddellijke toekomst gegeven. Tijd voor reviews!

Review: Fear Itself #7.1 – Captain America (schrijver: Ed Brubaker, tekenaar: Butch Guice)

Een grootschalig event zoals Fear Itself verloopt natuurlijk nooit zonder de nodige slachtoffers. Bucky Barnes – de voormalige sidekick van Captain America en gedurende deze tijd zelfs de drager van het schild – sneuvelde schijnbaar in een gevecht met de tot Worthy getransformeerde Sin in Fear Itself #3. Hoewel we doorheen de kernreeks de dichte vriendenkring van Bucky zoals Cap, Nick Fury en de Black Widow zagen treuren naast zijn lijk en er zelfs even een stuk van zijn begrafenis werd getoond, zorgt vaste Captain America-schrijver Ed Brubaker hier voor een heuse – maar desalniettemin zeer welgekomen – retcon, die je hier kan lezen.

Ook al wordt door deze nieuwe wending de impact van Steve Rogers zijn grafrede en vooral de herdenkingsdienst van Bucky wat geminderd, levert Ed Brubaker toch een zeer degelijk verhaal af met voldoende emotionele impact (dat mag ook wel, want dit is immers al de tweede keer dat hij zoiets met Bucky flikt). De sketchy, donkere tekeningen van Butch Guice (Captain America) brengen het verhaal in een donkere sfeer die zeer toepasselijk is voor de scènes met spionnen zoals Black Widow, Nick Fury en voor Bucky zijn tijd als de Winter Soldier. Ook zeer leuk is dat Nick Fury hier terug wat meer van zijn manipulerende trucjes bovenhaalt, ook al wordt zijn vroegere rol nog steeds (tijdelijk) vervuld door een terug in het Captain America-kostuum gehulde Commander Steve Rogers.

Review: Fear Itself #7.2 – Thor (schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Adam Kubert)

Fear Itself-schrijver Matt Fraction en tekenaar Adam Kubert (Ultimate X-Men) beginnen deze issue met de belangrijke quote “Gods are just stories we tell ourselves“, waarmee hij zijn kijk aantoont op de aard van “Goden” zoals de Asgardianen die zowel in de Noorse mythologie als in het Marvel-universum hun levens inderdaad lijken te leiden naar de verhalen die over hen geschreven zijn (kijk maar naar hun eeuwig wederkerende Ragnarok-cyclus). Fear Itself #7.2 staat voornamelijk in het teken van de begrafenis van Thor, die in Fear Itself #7 – alweer volgens een voorgeschreven profetie – zijn leven gaf tegen de Serpent. We zien hierin dan ook de emotionele reacties van de vaste Thor-cast zoals Jane Foster, Odin, Sif en de Warriors Three.

Het was al langer duidelijk dat Thor in zijn eigen titel tijdelijk zou vervangen worden als god van de donder door Tanarus. Uit deze issue blijkt echter dat deze Tanarus niet enkel Thor zijn reeks zal overnemen, maar zijn hele leven! In alweer een gigantische retcon blijkt nu dat Tanarus diegene was die al die jaren terug naar de aarde werd gestuurd, een Avenger werd, Asgard nabij Broxton, Oklahoma bracht en de Serpent versloeg zonder hierbij te sterven. Enkel Thor zijn stiefbroer Loki blijft van deze mindwipe gespaard. Hoewel dit een zeer belangrijke issue is voor de fans van The Mighty Thor en Journey into Mystery, ben ik na het lezen hiervan zelfs nog minder geneigd om de in mijn ogen nu al vreselijk saaie Tanarus een kans te geven. Laten we hopen dat deze verhaallijn van Fraction niet te lang blijft aanslepen en dat Thor snel terugkeert om deze valse opeiser van zijn titel op zijn donder te geven (see what I did there?).

Review: Fear Itself #7.3 – Iron Man (schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca)

Hoewel Fraction vrij hard aan het falen is als een Thor-schrijver, levert hij met Invincible Iron Man wel zeer degelijk werk af. De grootste gebeurtenis in deze titel tijdens Fear Itself was ongetwijfeld wel de verstening van Parijs door de tot Worthy getransformeerde Grey Gargoyle. In deze issue wordt een confrontatie tussen Tony Stark en de gevangengenomen Gargoyle zeer mooi naast een verhitte discussie tussen Iron Man en Thor’s vader Odin geplaatst. De vraag van de dag is waarom God (als ie al bestaat, maar over het bestaan van een goddelijk wezen als Odin in het Marvel-universum valt echter niet te twijfelen) de val van Parijs kan toelaten? Fraction en vaste tekenaar Salvador Larroca leveren een zeer indringende karakterstudie van Tony Stark – een man van de wetenschap – en zijn visie op godheden zoals Odin. Hoewel Parijs enigszins in ere wordt hersteld (ook al gingen er heel wat levens verloren) en er hiermee alweer een soort retcon plaatsvindt, blijft de issue toch nog geweldig overeind en levert het een mooi slot tot Iron Man zijn Fear Itself-avontuur.

Zoals jullie al merken, werd in deze drie issues de impact van drie belangrijke gebeurtenissen uit Fear Itself – de dood van Bucky, de dood van Thor en de vernietiging van Parijs – enorm gemarginaliseerd of zelfs geheel tenietgedaan. Denk ervan wat je wil, maar het toont toch mooi aan dat ook Marvel niet vies is van af en toe een keer de resetknop te gebruiken. Hoewel alle schijnbaar grootschalige gevolgen van events doorheen de jaren weleens een keer worden geminimaliseerd (zo werkt het genre nu eenmaal), gebeurde dit bij Fear Itself toch wel enorm snel. Matt Fraction heeft hiermee voor mij alleszins bewezen dat ie toch nog wel even mag wegblijven bij Marvel’s toekomstige events en dat de uitgeverij haar zogeheten illusie der verandering in het vervolg toch wel wat beter mag camoufleren.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.