0
Posted 16/11/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Chris Claremont doneert zijn archief aan Columbia University

X-Men-fans mogen gaan sparen voor een reis naar New York.

Chris Claremont (Uncanny X-Men, New Mutants) zocht een plek waar hij 40 jaar aan materiaal kon dumpen. Hij had namelijk nog bergen notitieboeken,scripts en kladversies van zijn verhalen liggen. Ook materiaal van zijn eerdere toneelcarrière heeft hij al die jaren bewaard. Via een gezamenlijke kennis van Claremont en de bibliothecaresse bij Columbia kwam hij terecht bij de Columbia University. Hier hadden ze wel interesse in de paperassen van Claremont. Zijn archieven moeten de basis gaan vormen van een onderzoekscentrum voor New Yorkse comics/comicmakers.

De archieven zijn verpakt in dozen en mappen. Bij Columbia zijn ze verbaasd dat Claremont alles zo nauwgezet heeft gearchiveerd. Wanneer alles is ingeleverd bij de bibliotheek zullen de archivisten de boel indexeren en catalogiseren. Het geheel zal zodanig worden opgeslagen dat onderzoekers er makkelijk toegang tot zullen krijgen.

Is zo’n collectie nu interessant? Paul Levitz, voormalig DC-hoofd en schrijver van The Legion of Super-Heroes, zegt dat de wijze waarop Claremont zijn verhalen opzette baanbrekend is geweest. Hij heeft de weg vrij gemaakt voor comics die meer volwassen zijn. Als onderzoekers in de toekomst de popcultuur onderzoeken dan zullen zijn papieren een waardevolle bijdrage zijn. Louise Simonson (New Mutants, X-Factor), zijn voormalige editor, zegt dat Claremont zijn paperassen ook de evolutie van het comicbookmedium in beeld zullen brengen. Niet alleen de manier waarop comics in de loop der jaren gemaakt werden, maar ook de manier waarop ze in Amerika en in de rest van de wereld zijn verkocht.

Columbia University is overigens niet de enige Amerikaanse universiteit die de archieven van stripmakers beheert. De bibliotheek van de Ohio State University bijvoorbeeld heeft het archief van Milton Caniff (Terry and the Pirates) en de originelen van Jeff Smith (Bone) in beheer.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar