0
Posted 14/11/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Review: Who is Jake Ellis?

I don’t know the layout here, but my guess is anything important is done below ground. Move when I say,stop when I say stop. It’s wat I’m best at.

Iedereen kent het wel. Als je nadenkt dan hoor je vaak een stem in je hoofd. Maar, stel je nu eens voor dat deze stem een eigen bewustzijn had? Dat de stem zich aan je voorstelt als Jake Ellis? En dat die Jake Ellis dan roept dat je als de sodemieter moet bukken omdat er enkele zware jongens met machinegeweren aankomen…
Dan kan je jezelf voorstellen hoe het Jon Moore, de hoofdpersoon van deze comic, vergaat.
Mensen zitten achter hem aan. Jon is ongetraind en heeft geen speciale skills. Het enige wat hij heeft is de stem van de mysterieuze Jake Ellis die hem door Europa heen loodst terwijl ze samen zoeken naar antwoorden.

Het schrijfwerk van Nate Edmondson (Grifter) is bijzonder knap. In feite is het een hele lange discussie tussen twee personen. Maar als lezer heb je dit niet direct in de gaten omdat de hachelijke situaties waarin Jon terecht komt je afleiden. Je gaat op in het mysterie en de actie.  De schrijver strooit met kruimels en je blijft maar achter hem aanlopen om niets te missen. Deze comic lijkt af en toe wat op de filosofische toer te gaan. Is Jake Ellis een onderdeel van Jon? Of is Jon slechts een vehikel voor de dromen van Jake? Misschien is Jake gewoon een denkbeeldig vriendje van Jon? ARGH! Een mens zou van minder hoofdpijn krijgen. Maar wees gerust. Er gebeurt verder genoeg.

Alle actie word zeer dynamisch in beeld gebracht door tekenaar Tonci Zonjic (Daredevil,Heralds). Zonjic is een tekenaar die een Europese stijl combineert met de Amerikaanse manier van layouten. Het levert heel heldere paginas op die het verhaal goed in beeld brengen. Geen lijntje wordt verspild en je ogen worden als het ware over de pagina heen geleid. Dat kunnen niet veel tekenaars.

Deze comic is een gezonde mengeling van spionagecomics gecombineerd met een snuifje weird science. Als je superhelden even beu bent en/of James Bond/Jason Bourne erg kan waarderen dan is dit de comic voor jou.  Deze trade – die de eerste vijf nummers van de reeks verzamelt – heeft ook een open einde. Dus mocht je meer willen lezen dan kun je je borst natmaken. De verkopen waren goed genoeg om een ongoing-serie te rechtvaardigen. Edmondson en Zonjic gaan volgend jaar dus verder met nieuwe avonturen van Jake Ellis. Who is Jake Ellis? ligt vanaf volgende week in de winkels.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar