0
Posted 14/11/2011 by Arno in Comics
 
 

Ontdek Jim Lee’s New 52-design voor Darkseid

Ook al behaalde hij slechts de derde plaats in onze top 15 DC-villains, bestaat er geen twijfel over wie nu de machtigste slechterik uit het DC-universum is. Hij is een duistere god die heerst over de helse planeet Apokolips en uitgroeide tot de meest gevreesde vijand van de New Gods uit de Fourth World en de Justice League. Ik heb het natuurlijk over Darkseid!

Darkseid werd oorspronkelijk gecreëerd door Jack Kirby (Fantastic Four, Thor) en verscheen voor het eerst in Superman’s Pal Jimmy Olsen #133 (1970). Doorheen de geschiedenis van DC groeide hij uit tot een gigantisch machtige schurk die het zowat met elke grote superheld aan de stok kreeg, waaronder epische knokpartijen met heavy hitters zoals Superman en Wonder Woman. In de crossover Final Crisis uit 2008 sloeg hij er zelfs in om Batman schijnbaar te doden en de halve wereldbevolking tot zijn slaaf te maken dankzij de Anti-Life Equation, een mathematisch bewijs dat hij heer en meester is over alles wat bestaat. Ook al geraakte hij in Final Crisis dodelijk gewond door toedoen van diezelfde Batman, dreigde zijn dood zowat de ganse planeet in een zwart gat mee te sleuren. Sinds de goede afloop van deze crossover werd Darkseid echter even in de kast gestopt.

Maar nu is er de DC-relaunch! Hoewel er nog geen nieuws bekend is over de status van de New Gods en Jack Kirby’s andere Fourth World-creaties, werd het al wel duidelijk gemaakt dat Darkseid zou terugkeren als heerser van Apokolips. Sterker nog, hij zal de reden zijn waarom de nieuwe Justice League – bestaande uit DC’s grootste helden – wordt samengebracht. DC gaf zopas via haar nieuwssite The Source – dewelke haar naam overigens ook ontleent aan een concept uit Jack Kirby’s Fourth World – een allereerste kijk weer op hoe Darkseid er in het DCnU uit zal komen te zien. Het plaatje komt uit Justice League #4 van schrijver Geoff Johns en tekenaar Jim Lee, die ook instond voor zijn nieuwe look.

Darkseid in het DCnU

 

Darkseid in Rock of Ages

DC belooft ook alvast dat dit zeker niet het beste shot is van Darkseid in de issue. Ik hoop het ten zeerste, want persoonlijk ben ik nog niet meteen verkocht aan de nieuwe look van deze übervillain. Op het eerste zicht lijkt zijn design me iets te druk en ziet Darkseid er, in plaats van een warlord en keizer, meer uit als een opgespoten voetsoldaat in een buitenaards leger. Het is inderdaad zelden makkelijk voor een comicbookartiest om een klassieke design van de legendarische Jack Kirby aan te passen, maar toch had ik meer verwacht van Jim Lee. Eerdere redesigns – zoals deze uit Final Crisis, de JLA hun Rock of Ages-verhaallijn uit de jaren ’90 of zelfs de videogame Mortal Kombat Vs DC Universe – bleven nog enorm dicht bij het klassieke concept. Deze versie doet me dan weer meer denken aan een duistere versie van de nieuwste Blue Beetlewhich is not a good thing. Uiteraard draait het maar om één shot en blijf ik desalniettemin wel benieuwd naar Darkseid zijn debuut in het DCnU. Ik heb er enigszins ook wel vertrouwen in dat schrijver Geoff Johns ten minste in zijn karakterisatie de duistere god waardig zal doen overkomen. Justice League #4 ligt op 21 december in de winkelrekken.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.