0
Posted 12/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Review: Daken – Dark Wolverine #14

Yeah, that’s right. I’m the best there is at what I do and what I do best is smash your face in.
You’ve got to be -censored- joking.

Sinds zijn introductie, heb ik het personage Daken min of meer steeds gevolgd. Zeker toen hij Wolverine moest voorstellen in Norman Osborn zijn Dark Avengers. Overigens is het namelijk altijd interessant als er seksuele innuendo is tussen comicpersonages. Bij Daken is dit nog eens grappig ook, hij is namelijk biseksueel (alhoewel je over de waarheid achter deze bewering kan twijfelen) en gebruikt dit regelmatig om zijn mannelijke teamgenoten in de war te brengen. Daar waar hij zijn vader zijn gewelddadige uitbarstingen en klauwen heeft geërfd, blinkt Daken, Son of Wolverine vooral uit in psychologische oorlogsvoering. Je kan dus best zeggen dat hij eigenlijk gevaarlijker is dan Logan, want deze is de laatste jaren namelijk enorm aan het afzwakken. Daken zal nooit twijfelen om iemand te doden wanneer het nodig is, al is het enkel noodzakelijk omdat hij zich verveelt! Na de gebeurtenissen in Wolverine Origins en Dark Reign, trekt Daken eropuit om een naam voor zichzelf te maken in de criminele onderwereld, dit is zijn avontuur!

In de vorige issues zagen we onze ‘held’ in Los Angeles, hier geraakte hij verslaafd aan de drug Heat. Deze drug zorgt ervoor dat Daken zijn genezende krachten niet zo goed meer werken en verandert zijn perceptie van de realiteit. Wanneer hij niet aan het hallucineren is, ligt hij wel enige tijd knock-out. Om zijn aanwezigheid gekend te maken in de City of Angels, besluit Daken om een gepantserd geldtransport te overvallen maar loopt hierbij extreme verwondingen op aan zijn borstkas die maar niet lijken te genezen. De ideale kans voor FBI-agente Donna Kiel om hem er mee te confronteren dat er een moordenaar losloopt in Los Angeles die gebruik maakt van klauwen om mensen te vermoorden. Nu heeft Daken schrik dat hij geworden is wat zijn gehate vader ooit was: een hersenloze moordmachine! Samen met Kiel trekt hij eropuit om de Claw Killer te vatten maar niet enkel zij zitten hem op de hielen, want Moon Knight is ook op zoek naar de moordenaar! Benieuwd hoe dit gaat aflopen.

Schrijver Rob Williams (PunisherMAX, Shadowland: Ghost Rider) zet de avonturen van bad boy Daken uit de vorige issues moeiteloos voort. Het valt als lezer op dat hij een duidelijke visie heeft voor het personage maar toch komt niets eigenlijk vernieuwend of onverwacht over. In feite leest het geheel al heel de tijd als een comic over wat er zou gebeuren moest Wolverine intelligenter zijn en een villain worden, meer niet. Het is en blijft voor mij aanvoelen als een gimmick, een leuke gimmick maar toch. Williams doet zijn best om er iets van te maken en slaagt er ook in maar ik ondervind als lezer enorm veel moeite om met het personage Daken mee te leven (en dat is toch best belangrijk in een comic!). Hoewel de arrogante mutant in deze veertiende issue duidelijk iets meer een slachtoffer wordt en zelfs een gevecht verliest van een zwaargewonde Moon Knight (dat krijg je er van als je drugs neemt kinderen!) voel je geen sympathie met hem. Daken is gewoon een drugsverslaafd en kinderlijk iemand met enorm veel daddy-issues.

De tekenstijl van Mick Bertilorenzi weet me echter ook niet zo zeer te bekoren. Zo tekent hij Daken al eens vaak zonder lippen en oogt het alsof deze een misvormde mond heeft. In mijn ogen lijken zijn personages zo goed als levenloos te zijn. Langs de andere kant, brengt hij de actiescènes wel redelijk goed in beeld. Wat best handig is vermits een heel deel van dit issue draait om Moon Knight en Daken die het uitvechten!

Met al de reeksen waar je uit kan kiezen, raad ik de fans van geklauwde mutanten dan ook niet deze reeks aan maar die van X-23 (die vrouwelijke Wolverine-kloon) of om Uncanny X-Force te lezen waarin je momenteel de best geschreven Wolverine te zien krijgt. Al is de toevoeging van Moon Knight best leuk te noemen, heb ik toch niet direct van deze comic weten te genieten.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be