2
Posted 11/11/2011 by Arno in Comics
 
 

RIP Mick Anglo, de man achter Marvelman


Mick Anglo, foto via Bleeding Cool

Zopas werd de comicbookwereld opgeschrikt door het nieuws dat de Britse auteur, comicbookschrijver en -tekenaar Maurice Anglowitz, beter bekend als Michael “Mick” Anglo, vorige week overleed. Hij werd 96.

Mick Anglo begon zijn carrière in de jaren ’40 en werkte aan sciencefictionreeksen zoals Space Commandos. In 1954 creëerde hij voor de Britse uitgever L. Miller & Son de superheld Marvelman. De uitgeverij herdrukte eerder de zeer populaire Amerikaanse Captain Marvel van Fawcett Comics. Maar toen Fawcett, de kapitein en zijn familie zwichtten onder de druk van een meer dan tienjarige rechtszaak tegen DC Comics – die vonden namelijk dat Captain Marvel te hard op hun Superman geleek – stopten zijn avonturen. Captain Marvel zou later onder de naam Shazam gepubliceerd worden door DC zelf (Marvel Comics was inmiddels namelijk al met de trademark gaan lopen voor hun eigen Captain Marvel, een buitenaardse Kree).

De klassieke Marvelman, door Mick Anglo

Vanwege de stopzetting van Fawcett’s, nu DC’s Captain Marvel, kon L. Miller & Son dus ook niet langer zijn avonturen herdrukken voor het Britse publiek. Marvelman werd dan maar gecreëerd door Mick Anglo als een vervanger voor de Amerikaanse kapitein. Captain Marvel was een jonge radioreporter genaamd Billy Batson die zijn krachten verkreeg van een tovenaar en kon transformeren in een volwassen superheld door het magische woord “Shazam!” uit te roepen. Marvelman was een nieuwsreporter genaamd Micky Moran die zijn krachten verkreeg door een astrofysicus en zijn transformatie in gang zette door het woord “Kimota!” (“Atomic” achterstevoren) uit te roepen. Marvelman was dus in feite gewoon een blonde versie van Captain Marvel, zonder cape en in een blauw pak gestoken. Net zoals zijn inspiratie, verkreeg Marvelman ook een eigen Marvel Family. De Amerikaanse Captain Marvel, Jr. en Mary Marvel werden omgedoopt tot Young Marvelman en Kid Marvelman.

Op deze manier kon L. Miller & Son het populaire concept achter Captain Marvel redden. Marvelman liep tot 1963 en verkreeg 346 issues en enkele spinoffs in negen jaar tijd. Het et merendeel hiervan werd geschreven en getekend door Mick Anglo zelf. Het waren voornamelijk zeer generische superheldenavonturen, bestemd voor een jong publiek.

De deconstructie van Marvelman/Miracleman

Het personage werd uiteindelijk in 1982 terug opgegraven. Schrijver Alan Moore (later bekend voor ondermeer Watchmen) maakte van Marvelman een volwassen superheldenstrip en één van de allereerste deconstructies van het genre. Moore plaatste Micky Moran en zijn gevolg in een realistische, donkere omgeving, met alle verschrikkelijke gevolgen vandien en leverde ons één van de eerste blikken op de manier waarop superhelden de echte wereld kunnen transformeren. Neil Gaiman (Sandman) volgde Moore zijn run op maar kon deze nooit afwerken wegens het faillissement van uitgeverij Eclipse Comics. Gedurende deze periode werd het personage ook omgedoopt tot Miracleman (want daar had je Marvel met hun trademarks weer).

Na een gigantisch ingewikkeld rechtenconflict tussen Mick Anglo, Alan Moore, Neil Gaiman, Todd McFarlane (Spawn) en Marvel zelf werd op de San Diego Comic Con van 2009 bekendgemaakt dat Marvelman eindelijk toebehoort aan Marvel. Nochtans bracht de uitgeverij voorlopig enkel reprints uit van de oudere Mick Anglo-verhalen en blijft de felbegeerde periode van Moore en Gaiman schijnbaar nog vaststeken in een rechtenconflict. Ik blijf alvast hopen dat Marvel dit conflict snel oplost, waardoor we een herdruk van de Miracleman-periode kunnen verwachten. Wie weet werkt Neil Gaiman zijn run verder af en komt er nog een crossover van tussen DC’s Captain Marvel en Marvel’s Marvelman (wishful thinking, I know).

Mick Anglo leverde met Marvelman/Miracleman een personage af dat begon als een goedkope imitatie, maar uiteindelijk één van de belangrijkste creaties werd in de comicsindustrie en haar superheldengenre. He will be missed.

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.