0
Posted 09/11/2011 by Brainfreeze in Comics
 
 

Crazy Belgians

60 jaar geleden gingen 3 mannen, tekenaars met elk een eigen doel, op reis. Vanuit België vertrokken zij naar Noord-Amerika. Een zekere Joseph Gillain, beter bekend onder zijn artiestennaam Jijé (Don Bosco,Jan Kordaat) zocht een ander land om zijn kinderen in op te laten groeien. Europa was namelijk druk bezig met de wederopbouw na WO II en hij dacht dat zijn continent weleens verpletterd zou kunnen worden tussen Amerika aan de ene kant en de USSR aan de andere. In zijn kielzog trokken een jonge Waal en een jonge Vlaming mee. Maurice de Bevere (beter bekend als Morris) wilde bij Disney gaan werken. En André Franquin (Robbedoes, Guust Flater)? Die ging vooral mee omdat het kon.

Het drietal trok al tekenend door Mexico om uiteindelijk in de VS te belanden.

Daar gingen zij hun eigen weg. Uiteindelijk zouden ze weer terug naar Europa trekken waar ze de Europese striprenaissance van de jaren ’50 vorm zouden gaan geven. Franquin als tekenaar van Robbedoes, Morris met zijn Lucky Luke en Jijé als het artistieke genie wat hij was.

Scenarist Yann (Pin-Up,XIII Mystery,Empire USA) zocht alle quotes die de tekenaars over deze trip hebben gemaakt op en smeedde er een verhaal van. De tekenaar Olivier Schwartz brengt dit alles op verbluffende wijze in beeld. De reis word uiteindelijk een tweeluik. In het eerste deel getiteld Gringos Locos zien we het drietal door Mexico trekken. In het tweede deel Crazy Belgians belanden Jijé en Morris in New York. De laatste zal daar op de burelen van MAD Magazine een zekere jonge Fransman genaamd René Goscinny (Asterix,Iznogoedh)tegen het lijf lopen en een vriendschap smeden voor het leven.
Als de reis natuurgetrouw wordt weergegeven dan krijgt de lezer met eigen ogen te zien hoe dicht de Europese strip op een bepaald moment langs de Amerikaanse comic schuurde en hoe anders de wereld eruit zou hebben gezien als de heren in Amerika hun geluk hadden gevonden.

Begin 2012 liggen de Nederlande vertalingen van deze Dupuis-albums in de winkel. Kopen! Dit is cultuurgeschiedenis.

Comments

comments


Brainfreeze

 
avatar