0
Posted 07/11/2011 by Yann in Comics
 
 

Review: Justice League International #3

Whoa. This place is to the Batcave what the Ritz is to a pup tent… No offense.

Een stand van zaken: in Justice League International #1 werd een team bijeengebracht dat internationale dreigingen het hoofd zou bieden onder mandaat van de Verenigde Naties. Een select groepje helden van over de hele wereld werd uitgenodigd om hun land te vertegenwoordigen in de JLI. Hoewel hun superkrachten ook een beslissende factor speelden, zien verschillende grootmachten binnen de VN deze onderneming in de eerste plaats als een PR-stunt. De eerste missie van het team was het opsporen van een vermist onderzoeksteam in Peru. Eenmaal ter plekke gooide het opduiken van een reusachtige robot echter roet in het eten. De JLI bond de strijd aan, maar in het vorige nummer bleek algauw dat ze geen partij waren voor de onverwoestbare metalen gigant. Booster Gold liet de aftocht blazen. De zaken gingen van kwaad naar erger toen er nog drie robotten opdoken. En dan zijn onze helden nog niet eens op de hoogte van de nieuwe booswicht die op weg is naar de aarde om onze planeet te verwoesten! Geen tekort aan actie, kortom, en nog een stevige klus in het verschiet voor de JLI.

Scenarist Dan Jurgens (Superman, Thor) duikt er meteen weer in met Justice League International #3. Met een gesprek tussen het hoofd van de intelligentiedienst van de VN en zijn assistente brengt hij nog even in herinnering wat voorafging. Het neemt amper één pagina in beslag en daarop kan een nieuwe dolle rit beginnen.

Het team heeft zich opgesplitst in groepjes van twee die elk één van de metalen monsters van naderbij zullen onderzoeken. In opdracht van Booster banen ze zich een weg naar de verborgen onderaardse ruimte onder de voeten van de robots. Eén voor één worden ze echter aangevallen door mysterieuze ondergrondse levensvormen. Green Lantern Guy Gardner is nog steeds te koppig om lid te worden van een team waarin hij het niet voor het zeggen heeft, maar ondertussen heeft hij al wel lucht gekregen van het ruimteschip dat op onze aardkluit afstevent. Hij gaat solo op onderzoek uit. Het levert hem een tik op zijn schedelpan van de nieuwe superschurk Peraxxus op.

Het verteltempo ligt hier beduidend hoger dan in de hoofdreeks Justice League, waar Geoff Johns wel heel erg zijn tijd neemt om de boel op gang te trekken. Dan Jurgens verstaat de kunst om zijn personages te ontwikkelen en hun karakter over te brengen in dialogen doorheen de actiegedreven scènes. Hij maakt daarbij van de gelegenheid gebruik om de powersets van de personages voor nieuwe lezers toe te lichten. Toegegeven, Jurgens gaat niet altijd even subtiel te werk. Het accent van de Russische Rocket Red wordt nu en dan een beetje te karikaturaal. Anderzijds zorgt het wel voor een aantal grappige momenten. Zo geeft Rocket Red aan Ice te kennen geeft dat hij haar vriendin Fire wel ziet zitten: “Da! Would light Rocket Red’s rockets!” –  “Rrriiiight…” Jurgens zorgt ervoor dat elk van de personages toch sympathiek blijven overkomen, waardoor je gemakkelijk voor ze kunt supporteren.

De immer competente Aaron Lopresti (Justice League: Generation Lost) stelt ook niet teleur met zijn vloeiende, expressieve tekeningen. Hij combineert een eerder klassieke maar gedetailleerde stijl — perfect voor de onvermijdelijk razend knappe exemplaren van het mannelijk en vrouwelijk geslacht — met een zekere lichtvoetigheid die het scenario goed complementeert. Met de opeenvolging van heroïsche momenten moet deze comic voor hem een dankbare opdracht zijn.

Een klassieker in wording die onder geen beding gemist mag worden is Justice League International wellicht niet. De plot is vrij rechttoe rechtaan en van nieuwlichterij kun je Dan Jurgens moeilijk beschuldigen. De reeks blijft echter goed toegankelijk voor nieuwe lezers en het kleurrijke team en de prima uitgewerkte superheldenactie staan bovendien garant voor een hoge funfactor. Dit alles maakt de reeks voor mij onontbeerlijk in het DCnU.


Comments

comments


Yann

 
avatar
Eindredacteur, recensent en nieuwsposter Popcultuurliefhebber in het algemeen en comiclezer in 't bijzonder