2
Posted 06/11/2011 by Arno in Columns
 
 

Weekly dose of Fear Itself wrap-up – Fear Itself in trades en hardcovers

Welkom bij de aller-, allerlaatste Weekly dose of Fear Itself, de column die gedurende een dik half jaar wekelijkse updates bracht over het Marvel-event van 2011! Fear Itself zit er sinds vorige week officieel op (hoewel de Aftermath nog wel eventjes aan de gang zal blijven), dus rest het ons nog om een korte terugblik te schenken op het event en haar vele tie-ins. Welke reeksen waren nu de moeite? Welke kunnen maar best vergeten worden? En hoe gaat Marvel dit nu allemaal bundelen in trades en hardcovers?

Fear Itself werd aanvankelijk bedoeld als een kleine crossover tussen Captain America en Thor, Marvel’s twee nieuwste filmsterren, maar groeide uit tot een gigantisch event vergelijkbaar met Civil War (2006-07) en Secret Invasion (2008-09). De plot is vrij simpel: Cul, de langvergeten broer van de Asgardiaanse oppergod Odin, herrijst uit zijn tombe. Deze Asgardiaanse God of Fear, aka de Serpent, zint op wraak, zet koers naar Asgard en zaait gaandeweg overal op aarde chaos en paniek. Hij wordt bijgestaan door zijn generaals/kinderen de Worthy, van mystieke hamers voorziene en hierdoor getransformeerde superschurken uit het Marvel-universum. Het prominentst hieronder is Sin, de nieuwe Red Skull, dewelke wordt getransformeerd tot/bezeten door Skadi, de dochter van de Serpent. Odin en zijn volk bereiden zich in Asgard voor op de komende oorlog, en de oppergod schijnt er geen problemen mee te hebben om de door angst bezeten mensheid van de aarde schoon te vegen en op deze manier de macht van zijn broer te doen afnemen. De Avengers, bijgestaan door Odin’s rebellerende zoon Thor, dienen deze nieuwe dreiging tegen te gaan en de gigantische chaos op aarde te trotseren…

Een grootschalig event als Fear Itself laat geen enkele Marvel-serie onberoerd. In de onderstaande lijst vinden jullie wat tekst en uitleg bij de verschillende bundelingen onder het Fear Itself-label. Hierbij bepalen we door middel van Worthy-hamers uit te delen meteen ook welke trades/hardcovers nu de moeite zijn en welke niet. Het puntensysteem ziet eruit als volgt:

Vier Worthy-hamers: een must-read en noodzakelijk om het Fear Itself-event te volgen.

Drie Worthy-hamers: niet zozeer noodzakelijk om Fear Itself te volgen, maar wel een aan te raden comic of een reeks die dankzij het event een keerpunt meemaakte.

Twee Worthy-hamers: enkel voor de fans van desbetreffende personage(s), de relevantie van deze comics tot het grotere Fear Itself-gebeuren is maar matig tot zelfs vrij onbestaand.

Eén Worthy-hamer: hierbij is de relevantie tot Fear Itself ook maar matig of onbestaand, maar is het op de koop toe zo’n slechte comic dat deze in feite meteen mag verbannen worden tot de Asgardiaanse onderwereld!

Vanaf januari 2012 komen de eerste van deze Fear Itself-bundelingen uit en hoewel we ook de informatie hebben omtrent Marvel’s verdere releasedata, blijven zowel deze als de definitieve inhoud van enkele collecties onder voorbehoud. Voorlopig zijn ook enkel de Fear Itself-collecties van januari en februari “officieel” aangekondigd (vandaar dat je deze al kan bestellen bij Archonia), de bundelingen uit maart en april zijn dus werkelijke sneak previews.

Januari 2012

Fear Itself
(schrijvers: Matt Fraction, Ed Brubaker, tekenaars: Stuart Immonen, Scot Eaton)

Deze bundeling bevat de zevendelige kernreeks van Fear Itself, alsook de inleidende Fear Itself prologue – Book of the Skull. Voorlopig blijft het wel onduidelijk of The Mighty Thor #7 van Fraction en Pasqual Ferry, die dieper ingaat op de relatie tussen Odin en de Serpent en in feite wel een mooi boekeinde vormt, nu wel of niet in deze bundeling mee zal worden opgenomen. Hoe dan ook is deze bundeling dé plek om met Fear Itself te starten. Hoewel de proloog Book of the Skull van Brubaker en Eaton geen noodzakelijk leesvoer is, vormen Fear Itself #1-7 van Fraction en Immonen uiteraard de ruggengraat van het gehele event. De kernreeks kent een fantastische opbouw, prachtige art en enkele stevige “hell yeah“-momenten, maar leidt spijtig genoeg aan het klassieke event-syndroom. Met andere woorden, wordt de climax van het kernverhaal ondanks de prachtige opbouw plots wel enorm snel afgehandeld en leest het laatste deel eerder als een preview voor de Aftermath van de reeks (of ook de werkelijke previews uit Fear Itself #7 ook deze bundeling halen, lijkt me echter niet het geval). Desalniettemin blijft Fear Itself ondanks haar teleurstellende afhandeling een knaller, en het komt dan ook als geen verrassing dat deze bundeling een must-read vormt. Vier Worthy-hamers!

Fear Itself – Avengers
(schrijver: Brian Michael Bendis, tekenaars: John Romita Jr., Chris Bachalo, Mike Deodato)

Schrijver Brian Michael Bendis zijn beide Avengers-reeksen worden ter gelegenheid van Fear Itself in één bundeling gestoken. Fear Itself – Avengers bevat de tie-ins Avengers #13-17 (met tekenaars John Romita Jr. en Chris Bachalo) en New Avengers #14-16 (met Mike Deodato). Terwijl de tie-ins van Bendis aanvankelijk aardig wat relevantie tot de kernreeks hadden, schuift hij hier steeds verder van weg. Zodanig zelfs dat het voor sommige delen zelfs moeilijk wordt om te bepalen wanneer deze nu plaatsvinden in het grotere verhaal (waar de verschillende Avengers eveneens een grote rol in spelen). De schrijver hanteert gedurende alle hierin opgenomen delen ook zijn – love it or hate it – Avengers als talking heads in een realityshow-schrijfstijl. Vermits het hier echter draait om het grootste superheldenteam in het Marvel-universum, blijft het wel één van de grotere en voor vele lezers interessantere Fear Itself-uitgaven. Hoewel de New Avengers-delen wat minder zijn, maken de reguliere Avengers-delen dit meer dan goed. Drie Worthy-hamers!

Fear Itself – Ghost Rider
(schrijver: Rob Williams, tekenaars: Matthew Clark, Brian Ching)

Fear Itself – Ghost Rider bevat Ghost Rider #0.1 en de eerste vijf issues van de laatste nieuwe Ghost Rider-reeks. In feite kan deze bundeling gewoon beschouwd worden als het eerste volume van een nieuw deel in de grotere Ghost Rider-saga, waarin het nieuwe personage Alejandra de mantel (en motor!) overneemt van Johnny Blaze. Het vrij degelijke oorsprongsverhaal van Alejandra als de nieuwe Ghost Rider en de pogingen van Johnny Blaze om haar te redden primeren op de relevantie tot het Marvel-event (enkel Ghost Rider #1-4 werden overigens bestempeld als tie-ins). Ook al maken de Serpent, Sin/Skadi en zelfs enkele Avengers een cameo, blijft dit verhaal dus toch enkel noodzakelijk leesvoer voor de fans van de Ghost Rider. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Journey into Mystery volume 1
(schrijver: Kieron Gillen, tekenaars: Doug Braithwaite, Richard Elson)

Hoewel er misschien vrij weinig van te merken viel in de kernreeks, speelde Thor zijn verjongde stiefbroer Loki een niet onbelangrijke rol achter de schermen van het event. Deze bundeling van Journey into Mystery bevat alvast issues #622-626 van de reeks en aldus het eerste deel van de jonge Loki zijn avontuurlijke en bij momenten hilarische tocht doorheen de Nine Realms. Een must-read van jewelste en misschien wel de beste compagnon tot de kernreeks. Vier Worthy-hamers!

Fear Itself – Thunderbolts
(schrijvers: Jeff Parker, Joe Caramagna, Jen Van Meter, Frank Tieri, tekenaars: Kev Walker, Declan Shalvey, Eric Canete, Valentine De Landro)

Met de vernietiging van hun hoofdkwartier The Raft en de transformatie van hun teamlid Juggernaut tot een Worthy, betekent Fear Itself een keerpunt voor de Thunderbolts. De relevantie blijft in het begin zeer hoog maar zakt uiteindelijk af naarmate we het einde van deze collectie, die Thunderbolts #158-162 bevat, naderen. De tie-in tot Fear Itself begon zeer goed maar wordt in feite nooit degelijk afgerond en dat is zeer spijtig. Deze collectie blijft echter wel enorm belangrijk voor de Thunderbolts-lezers. Drie Worthy-hamers!

Februari 2012

Fear Itself – Heroes for Hire
(schrijvers: Dan Abnett en Andy Lanning, tekenaars: Kyle Hotz, Brad Walker, Tim Seeley)

Hoewel Fear Itself in de titel staat, bevat deze bundeling van Heroes for Hire issues #6-12 van de reeks. Dit betekent dat slechts de helft van de hierin opgenomen issues een tie-in vormden tot het Marvel-event (issues #9-11, om precies te zijn). Maar zelfs dan blijft de relevantie tot Fear Itself beperkt tot de algemene chaos in de straten en de vernietiging van de gevangenis The Raft. De vrij generische tie-in, dat pas het tweede verhaal in deze collectie vormt, had evenzeer zonder de Fear Itself-achtergrond verteld kunnen worden. Het eerste verhaal bevat dan weer een gastoptreden van niemand minder dan Spider-Man, waardoor dat deel zelfs interessanter wordt dan de eigenlijke tie-in tot Fear Itself. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Hulk
(schrijver: Jeff Parker, tekenaars: Elena Casagrande, Garbiel Hardman)

Deze collectie start met het gevecht van de Red Hulk tegen de tot Worthy getransformeerde Thing (een epische clash die in feite al in een betere versie werd weergegeven in de Fear Itself – Avengers-bundeling), maar de tie-in tot Fear Itself loopt al na twee issues tot een einde. Enkel Hulk #37-38 hebben iets te maken met het Marvel-event, terwijl issues #39-41 zich louter concentreren op het uitbouwen van de Red Hulk zijn eigen rogues gallery. Fear Itself – Hulk is in feite een zeer interessant Red Hulk-verhaal, maar de relevantie tot Fear Itself is ver te zoeken. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Secret Avengers
(schrijvers: Nick Spencer, Cullen Bunn, tekenaars: Scot Eaton, Peter Nguyen)

Hoewel de eveneens hierin opgenomen Secret Avengers #12.1 helemaal niets te maken heeft met Fear Itself, behoren Secret Avengers #13-15 – met hun spotlights op Beast, Valkyrie en Black Widow – tot enkele van de betere tie-ins. Het geheel wordt ook nog afgerond met de one-shot Fear Itself – Black Widow. Hierdoor valt er in feite geen enkele slechte comic in deze bundeling te bespeuren. Drie Worthy-hamers!

 

Fear Itself – Deadpool/Fearsome Four
(schrijvers: Christopher Hastings, Brandon Montclare, tekenaars: Bong Dazo, Ryan Bodenheim, Simon Bisley, Michael Kaluta)

Vermits vele Fear Itself-minireeksen slechts drie tot vier issues telden, zal Marvel de meeste hiervan twee per twee bundelen. Fear Itself – Deadpool/Fearsome Four bevat de driedelige tie-in/parodie van ieders favoriete merc with a mouth, Deadpool, alsook de vierdelige reeks rond de nieuwste incarnatie van de Fearsome Four – bestaande uit Howard the Duck, She-Hulk, Nighthawk en het monster van Frankenstein – en hun poging om de op hol geslagen Man-Thing te stoppen. Hoewel de reeks rondom de Fearsome Four potentieel had, werd het al snel een vrij chaotische en irrelevante warboel. Toch was deze reeks nog steeds iets beter dan de enorm flauwe parodie die Fear Itself – Deadpool heette. Al bij al is het maar goed dat Marvel twee van de zwakste minireeksen samen bundelde, zo kunnen ze beide mooi in één keer de tocht naar de Asgardiaanse onderwereld maken. Eén Worthy-hamer!

Maart 2012

Fear Itself – Avengers Academy
(schrijver: Christos Gage, tekenaars: Andrea Di Vito, Tom Raney, Sean Chen)

De jonge rekruten van de Avengers Academy ondergingen tijdens Fear Itself hun vuurdoop in het hectische bestaan van een superheld. Naast een reddingsmissie kregen velen onder hen het ook aan de stok met twee Worthy. Het Marvel-event betekende een keerpunt in het leven van de jonge helden, alsook van het concept achter de Academy zelf. Deze bundel, die de tie-ins Avengers Academy #14-20 (alsook #14.1 bevat) is misschien geen hoofdnoodzakelijke Fear Itself-lectuur, maar een oerdegelijke comic is het zeker wel. Drie Worthy-hamers!

Fear Itself – Black Panther: The Man Without Fear
(schrijver: David Liss, tekenaars: Jefte Paolo, Francesco Francavilla)

De voormalige koning T’Challa van Wakanda kende een vrij leuke maar, met slechts drie issues, evenzeer vrij korte tie-in tot Fear Itself. Naast deze tie-ins (Black Panther #521-523), bevat deze bundeling nog een avontuur met Storm en Kraven the Hunter (Black Panther #519-520) alsook een tie-in tot Spider-Man‘s mini-event Spider-Island (issue #524). Een zeer aangename collectie voor de fans van T’Challa’s nieuwe richting in Hell’s Kitchen, maar weinig relevant  voor de Fear Itself-lezers. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Herc
(schrijvers: Greg Pak, Fred Van Lente, tekenaar: Neil Edwards)

Deze bundeling bevat de eerste zes issues van de nieuwe Herc-serie, waarvan de laatste vier tie-ins vormden tot Fear Itself. Hercules, die nog steeds goddelijke wapens bezit maar nu door het leven moet gaan als een gewone sterveling, beleeft hier zijn eerste avontuur in zijn nieuwe habitat Brooklyn. Net zoals bij Ghost Rider wordt hier de nieuwe status quo van het hoofdpersonage geschetst tegen de achtergrond van Fear Itself en net zoals bij de Black Panther zien we de effecten van de Serpent zijn aanval op één welbepaalde buurt in New York City. Herc wordt wel geconfronteerd met zijn grootste angst, maar het geheel blijft eerder een vrij thematische, doch enorm leuke, tie-in tot het Marvel-event. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Invincible Iron Man
(schrijver: Matt Fraction, tekenaar: Salvador Larroca)

Matt Fraction, de schrijver van de kernreeks, breit hierin de niet onbelangrijke rol van Tony Stark in Fear Itself verder uit. Tevens legt hij meteen al de zaden voor de toekomst van Iron Man zijn soloreeks: voornamelijk betreffende Tony’s offer aan de oppergod Odin en de nachtmerrie die zijn assistente Pepper Potts in het door een Worthy versteende Parijs meemaakte. Al kon, net zoals in de kernreeks, het einde beter, is deze collectie – die het B-verhaal uit Invincible Iron Man #503, issues #504-509 alsook Iron Man zijn Fear Itself #7.2 one-shot verzamelt – verplichte lectuur voor elke Fear Itself-lezer. Vier Worthy-hamers!

Fear Itself – Uncanny X-Men
(schrijver: Kieron Gillen, tekenaar: Greg Land)

Al was zijn rol in de Thunderbolts-tie-in niet gering, maakt de tot Worthy getransformeerde Juggernaut vooral brokken in deze bundel, dewelke Uncanny X-Men #540-544 verzamelt. De X-Men tonen een knap staaltje teamwerk en Colossus maakt een ultieme opoffering. Hoewel de reeks maar gedurende vier issues een tie-in tot Fear Itself vormde, wordt vreemd genoeg ook nog Uncanny X-Men #544 (het allerlaatste nummer van de reeks) in deze collectie opgenomen. Deze issue vormt wel een zeer mooi sluitstuk voor de reeks, maar vergeet tussen de Fear Itself tie-in Uncanny X-Men #543 en issue #544 niet het gehele X-Men: Schism-event te lezen! Geen noodzakelijke Fear Itself-lectuur, maar wel een vrij belangrijk hoofdstuk in het leven van de mutanten en tevens een zeer actievolle en aangename comic. Vandaar: Drie Worthy-hamers!

Journey into Mystery volume 2 – Fear Itself Aftermath
(schrijvers: Kieron Gillen, Rob Rodi, tekenaars: Whilce Portacio, Richard Elson, Pasqual Ferry)

In het eclectische tweede volume van Journey into Mystery zien we de conclusie van Loki zijn tocht (Journey into Mystery #628-629), gaan we een avondje uit tijdens Fear Itself met Mephisto (Journey into Mystery #627) en zien we Volstagg de gebeurtenissen van het event in een verbloemde vorm vertellen aan zijn kroost (Journey into Mystery #630). Ten slotte worden ook de zaden voor de toekomst van de jonge Loki gelegd in issues #626.1 en #631. Deze bundeling is een zeer eclectische mix aan verhalen, maar er zit vrijwel geen enkele slechte comic tussen. Vooral Journey into Mystery #627 en 630 leveren prachtige verhalen. Vier Worthy-hamers!

April 2012

Fear Itself – Dracula
(schrijver: Victor Gischler, tekenaars: Ryan Stegman, Goran Parlov, Dalibor Talajic, Giuseppe Camuncoli)

Deze bundeling bevat de driedelige Fear Itself-minireeks Hulk Vs Dracula, waarin de tot Worthy getransformeerde Hulk de natie der vampieren bedreigt, maar is vooral een showcase voor de oppervampier Dracula zelf. Naast de minireeks vinden we in deze collectie ook nog de one-shots Death of Dracula en Tomb of Dracula presents Throne of Blood, dewelke beiden Dracula’s nieuwe verheven positie in het Marvel-universum cementeren. Enkel voor de fans. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – The Home Front
(schrijvers: Christos Gage, Peter Milligan, Fred Van Lente, Howard Chaykin, e.a., tekenaars: Mike Mayhew, Elia Bonetti, Alessandro Vitti e.a.)

De volledige zevendelige minireeks van Fear Itself – The Home Front van verschillende artiesten wordt met al haar aparte kortverhalen, waarin enkele kleinere superhelden en gewone burgers in de spotlight werden gezet tijdens de chaos van Fear Itself, in één bundeling gegoten! Het hoogtepunt blijft echter wel Speedball zijn terugkeer naar Stamford, want daarnaast zit er in feite vrij weinig interessants in deze nochtans vrij omvangrijke collectie. Al bij al was The Home Front een leuk idee om de immensiteit van Fear Itself aan te duiden, maar zo’n belangrijke collectie aan verhalen is het niet. Twee Worthy-hamers!

Fear Itself – Spider-Man
(schrijvers: Christopher Yost, Cullen Bunn, e.a., tekenaars: Mike McKone, Tom Grummet, e.a.)

Naast de driedelige Fear Itself – Spider-Man, op zich al één van de betere minireeksen uit het event, bevat deze bundeling ook nog de ten zeerste aan te raden one-shot Fear Itself – FF en de acht kortverhalen omtrent elk van de Worthy! Dit maakt het in feite tot één van de meest relevante bundelingen en een mooie compagnon tot het hoofdverhaal. Vier Worthy-hamers!

 

Fear Itself – Uncanny X-Force/The Deep
(schrijvers: Rob Williams, Cullen Bunn, tekenaars: Simone Bianchi, Lee Garbett)

Terwijl Marvel met Fear Itself – Deadpool/Fearsome Four twee van de mindere Fear Itself-minireeksen bundelde, doen ze hier hetzelfde met twee van de betere. Hoewel de driedelige Uncanny X-Force weinig relevantie biedt tot het grotere event, wordt er wel een zeer degelijk verhaal rond Wolverine zijn black-ops team afgeleverd. De vierdelige en zeer actievolle Fear Itself – The Deep ziet de nieuwe incarnatie van de Defenders, onder leiding van Namor, om de troon van Atlantis vechten met de tot Worthy getransformeerde Attuma. Kortom: twee zeer leuke minireeksen in één collectie. Drie Worthy-hamers!

 

Fear Itself – Wolverine/New Mutants
(schrijvers: Seth Peck, Dan Abnett, Andy Lanning, tekenaars: Roland Boschi, David LaFuente)

Terwijl de vierdelige tie-in van de New Mutants (issues #29-32) nog aardig wat relevantie bood tot het event, werd het verhaal maar vrij generisch afgehandeld. De driedelige Fear Itself – Wolverine was dan weer een vrij typisch avontuur rond de geklauwde mutant, dat evengoed zonder de tie-in-banner kon verteld worden. Deze collectie kan ik dan ook enkel en alleen maar aanraden voor de X-fans onder ons. Twee Worthy-hamers!

 

Fear Itself – Youth in Revolt
(schrijver: Sean McKeever, tekenaar: Mike Norton)

Deze zesdelige minireeks leverde een zeer aangenaam verhaal af over de jonge helden (ex-Avengers Initiative) in het Marvel-universum en hun reacties tot de algemene chaos van Fear Itself. Het mag hier misschien niet draaien om relevante of populaire personages, maar een leuke miniserie was het zeker wel. Drie Worthy-hamers!

 

Hoe zit het dan nog met Alpha Flight en Iron Man 2.0?

Beide reeksen worden wel degelijk gebundeld, maar niet onder de Fear Itself-noemer. De enorm teleurstellende tie-in van Iron Man 2.0 (in issues #5-7 van de reeks) werd in oktober al opgenomen in de eerste bundeling van de serie, getiteld Iron Man 2.0 volume 1: Palmer Addley is Dead door schrijver Nick Spencer en tekenaars Barry Kitson, Carmine Di Giandomenico en Ariel Olivetti. Hoewel de eerste vier issues van de reeks zeker niet slecht zijn, hadden de latere Fear Itself-issues bitter weinig met het event te maken en speelde Iron Man 2.0 niet eens de hoofdrol in zijn eigen reeks. Misschien maar beter dat hier geen aparte Fear Itself-collectie van kwam, want dan hadden de tie-in issues gegarandeerd slechts één Worthy-hamer gekregen!

De achtdelige minireeks rond Alpha Flight werd dan weer gedurende de eerste vier issues een tie-in tot Fear Itself genoemd, maar buiten een gevecht met Attuma als Worthy in het eerste deel had de terugkeer van het Canadese superteam relatief weinig te maken met het event. Toch blijft de reeks een aanrader voor de fans van het team, maar Fear Itself-lezers laten deze het best links liggen. De gebundelde versie Alpha Flight by Greg Pak & Fred Van Lente volume 1 (de eerste vier delen + de Point One-issue ) verschijnt in januari. Wegens de weinige relevantie tot Fear Itself krijgt deze twee Worthy-hamers, maar de reeks zelf is zeker niet mis en een must-have voor de fans.

 

Tot zover Weekly dose of Fear Itself. Het is een hele tocht geweest. We hebben gelachen, geweend, en af en toe heeft deze reviewer het zichzelf toch een beetje vervloekt waarom hij bij Odin’s baard niet het veel kortere Flashpoint-event van DC heeft gekozen! Maar hopelijk hebben jullie evenzeer van het lezen van deze wekelijkse column genoten als ik aan het schrijven ervan. So long Fear Itself-lezers en wie weet, tot het volgende event!

Comments

comments


Arno

 
avatar
I'm not locked in here with you. You're locked in here with me.