0
Posted 05/11/2011 by Lav in Comics
 
 

Halloween Review: Severed #3

Behind these pearly whites, I got razor sharp teeth.

Scott Snyder (American Vampire, Batman) is op korte tijd bij velen één van dé favoriete horrorschrijvers van het moment geworden. Indien je je zou afvragen waarom dan kan Severed als een goed voorbeeld dienen. Deze zevendelige maandelijksz comic, die ook medegeschreven wordt door Scott Tuft, heeft sinds augustus al drie issues op de markt en het vierde deel zal bij ons vanaf 17 november in de winkelrekken liggen. Tijd dus om de vorige issues nog eens te herzien van dit originele en sinistere verhaal.

Severed start wanneer een grootvader een mysterieuze brief krijgt via zijn kleinzoon. De brief brengt hem van slag en we komen te weten dat hij zijn familie en vrienden heeft voorgelogen wat er met zijn arm gebeurt is. Vervolgens begint hij terug aan zijn jeugd te denken, toen hij nog een idealistisch en ietwat naïef klein jongetje was in 1916.
Het was toen namelijk Jack zijn droom om thuis weg te lopen in de hoop om in een lekker lui en zorgeloos leventje als hobo door Amerika rond te trekken. Pas verder in het verhaal komen we zijn ware motivatie te weten om richting Chicago te vertrekken.
Gelijktijdig hebben we ook al de ongelukkige afloop kunnen volgen van Frederick, een wees die zich onbewust was van het gevaar dat op de loer lag wanneer hij met Mr. Porter meeging om bij General Electric op leertijd te gaan. Naarmate het verhaal verder gaat zien we de vriendschap tussen Jack en Sam groeien terwijl ze nog steeds op zoek zijn naar Jacks vader. Hiervoor hebben ze uiteraard geld nodig en dankzij Jacks talent met zijn viool zullen de twee, in het derde deel van Severed, in contact komen met diezelfde Mr. Porter die ondertussen al de identiteit van een zekere Alan Fisher heeft overgenomen. Nietsvermoedend van het gevaar gaan Jack en Sam mee naar de oude man zijn verblijf, waar de spanning en suspens met iedere pagina sterk aanhoudt.

De sfeer en tijdgeest van die periode wordt mooi weergegeven door de tekeningen van de Hongaar Attila Futaki (Percy Jackson and the Olympians).  De landschappen zijn schilderachtig weergegeven en zelfs rustgevend, waardoor het gevaar een grotere impact krijgt en bepaalde personages (zoals “Mr. Porter/Alan Fisher”) er als een grotere dreiging uitzien, iets wat vooral in de derde issue uiterst goed geïllustreerd wordt.
De covers, ook het werk van Futaki, leggen de sfeer al direct op het juiste punt vast. Wat op het eerste zicht een landschap met een dreigende ondertoon zou kunnen zijn, wordt het schuilende gevaar wel letterlijk steeds meer kenbaar gemaakt, dat meteen ook gelinkt wordt met iedere issue die steeds net ietsje meer over het monster van het verhaal laat weten.

Severed had een sterke start, wat het voor Snyder en Tuft moeilijk maakte om hetzelfde niveau aan te houden. Toch slagen ze hier in en is het vooral met deze derde issue dat de spanning echt wordt opgedreven.
Hier wordt perfect aangetoond hoe horror niet enkel draait om mensen met een week hartje schrik aan te jagen maar ook psychologie en symboliek kan bevatten, zonder dat het overbodig moeilijk gemaakt wordt om te lezen.

Comments

comments


Lav

 
avatar