0
Posted 04/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Halloween Special: the Spectre

We hebben deze maand onze niet-al-te-innerlijke geek reeds twee keer kunnen tevreden stellen: we hebben namelijk al twee gelegenheden gehad waarop we ons ongegeneerd konden verkleden in ons favoriete comicbookpersonage! Uiteraard heb ik het over het weekendje F.A.C.T.S. en over Halloween, ook gekend als All Hallows Eve aka de avond voor Allerheiligen. Inmiddels is Halloween reeds voorbij maar op Brainfreeze loopt nog steeds een wedstrijd met als thema, je raadt het nooit: Halloween! Reden te meer om jullie ook eens te verblijden met een Halloween Special!

Doorheen de jaren hebben vele uitgeverijen ook enkele fantastische horrortitels gehad en daarom kijk ik vandaag met jullie naar één van de personages hieruit: The Spectre van DC Comics!

Waarom nu juist the Spectre? Laten we eerlijk zijn, het is nooit echt een immens populair personage geweest maar in de laatste jaren sinds Geoff Johns zijn Green Lantern: Rebirth en Blackest Night heeft deze wreker meer en meer aandacht gekregen. Het is zo dat ik hierdoor ook meer interesse in het personage kreeg en dus het volledige vierde volume van The Spectre ruilde met iemand. Hierin is de Spectre namelijk niemand minder dan de voormalige Green Lantern: Hal Jordan! Met zijn missie als bovennatuurlijke wreker is hij dan ook een ideaal personage om in deze Halloween Special te bespreken.

In den Beginne

De Spectre zag voor het eerst het daglicht in More Fun Comics #52 in februari 1940. Hij was het geestelijke kind van Bernard Baily (Hourman, More Fun Comics) en Jerry Siegel, jawel één van de twee mannen verantwoordelijk voor ‘s werelds eerste superheld: Superman. Het avontuur van deze nieuwe superheld begon wanneer de stoere en ruige politieagent Jim Corrigan werd vermoord. De manier waarop men zich wou ontdoen van zijn lijk was respectloos en gruwelijk: hij werd in een houten vat geduwd dat nadien werd opgevuld met cement zodat het naar de bodem van de rivier zou zakken. De geest van de overleden Jim Corrigan werd echter de toegang tot het hiernamaals ontzegd. Een entiteit die enkel gekend staat als The Voice stuurt hem namelijk terug naar de aarde waar hij het kwaad zal moeten bestrijden.

De Spectre begint zijn missie door bloederige wraak te zoeken op de moordenaars van Jim Corrigan (en dat op een zeer grimmige en bovennatuurlijke manier). Eén van de huiveringwekkende manieren waarop hij afrekent met de moordenaars is door één van hen gewoon aan te raken waarop de man in een skelet veranderde! Uiteindelijk wordt de Spectre in All Star Comics vereerd met een lidmaatschap in ‘s werelds eerste superheldenteam: de Justice Society of America. Jim Corrigan wordt later ook terug tot leven gebracht in More Fun #75 uit januari 1942, slechts twee jaar na het eerste optreden van de Spectre. Toch verlaat de Spectre hem niet en van tijd tot tijd neemt de geestelijke vorm bezit van zijn lichaam, al kan deze ook onafhankelijk van hem functioneren. De JSA en dus ook de Spectre, werden tegengehouden om te gaan vechten tijdens de Tweede Wereldoorlog door de mystieke en mythische Spear of Destiny: de speer waarmee destijds het leven van Jezus Christus werd beëindigd! Deze was namelijk jammer genoeg in het bezit gekomen van niemand minder dan Adolf Hitler! De Speer gaf hem macht en controle over alle superhelden die zich zouden begeven op grondgebied dat onder de controle van de Nazi’s stond.

Wanneer tijdens de jaren ’40 de populariteit van superheldencomics begon te dalen, werd de Spectre zijn rol gereduceerd tot die van beschermengel. Wie moest hij beschermen? Ene Percival Popp, the Super Cop. Een mompelend en ronduit idioot personage dat voor het eerst verscheen in More Fun Comics #74 (december 1941). Wanneer Jim Corrigan uiteindelijk dienst nam in het leger en vertrok om te gaan vechten in WOII, werd de Spectre permanent onzichtbaar en een tweederangspersonage in zijn eigen serie. Uiteindelijk zou de Spectre zijn laatste optreden in de Golden Age maken met de Justice Society of America in All Star Comics #23 uit 1944.

Silver Age en Bronze Age

Midden jaren ’50-begin jaren ’60 begon de zogenaamde Silver Age van de superheldencomics. Daarom liet redacteur Julius Schwartz (Superman, Detective Comics), de Spectre terug nieuw leven inblazen en keerde deze terug naar zijn oorspronkelijke rol van een wraak nemende geest in Showcase #60 uit 1966. Onder zijn toezicht, begonnen schrijver Gardner Fox (Hawkman, Zatanna) en tekenaar Murphy Anderson (Action Comics, Hawkman) de Spectre terug te introduceren bij nieuwe lezers. Het waren zij die de reeds bestaande krachten van het personage namen en enorm uitvergrootten! Er waren zelfs tijden waarin zijn krachten het niveau van omnipotentie bereikten! Na een try-out in Showcase die drie issues duurde, verscheen de Spectre in de comic van DC haar nieuwste superheldenteam Justice League of America #46-47. Het was namelijk in deze issues dat de JLA een team-up had met haar voorgangers the Justice Society of America. Enkele maanden later zou hij samenwerken met Barry Allen, de Silver Age Flash in The Brave and the Bold #72. De Spectre kreeg nadien in december 1967 zijn eigen reeks en maakte tegelijkertijd een tweede optreden in The Brave & the Bold maar dit keer tesamen met Batman. In zijn eigenste reeks The Spectre, kwamen er vaak veranderingen in de creatieve teams verspreid over de tien gepubliceerde issues (waaronder legende Neal Adams)! In de laatste twee issues, werd de serie een horrorverhaal waarin het titelpersonage niets anders was dan de verteller van verscheidene kortverhalen. Wanneer ook dit tijdperk haar einde zag in Justice League of America #83, met nogmaals een JLA/JSA crossover, werd de Ghostly Guardian blijkbaar vernietigd .

In de jaren ’70 bracht DC de Spectre terug in Adventure Comics beginnende met het twaalf pagina’s lange The Wrath of … the Spectre in issue #431. Schrijver Michael Fleisher en tekenaar Jim Aparo zorgden samen voor tien verhalen die al vrij snel controversieel werden omwille van het gruwelijke maar toch bloedeloze geweld. Omdat zelfs de lezers moeite hadden met deze nieuwe versie van de Spectre, introduceerde Fleisher een nieuw personage dat de lezers hun bezorgdheid deelde: de reporter Earl Crawford. Toch werd ook deze serie uiteindelijk stopgezet, ook al waren de scripts reeds geschreven. Het zou enkele jaren duren eer deze laatste hoofdstukken door Aparo getekend werden en uiteindelijk uitgegeven werden als de Wrath of the Spectre-mini-serie uit 1988. De tien originele verhalen van Fleisher en Aparo werden herdrukt in de eerste drie issues en gevolgd door de nieuwe verhalen. Verder zou de Spectre nog een gastoptreden maken in Doctor Thirteen uit Ghosts #97-99 om zo uiteindelijk af en toe eens op te duiken in andere DC-titels zoals The Brave and the Bold, DC Comics Presents en All-Star Squadron.

Modern Age

Dan kwam er de Crisis on Infinite Earths waarin de Spectre het opnam tegen niemand minder dan de Anti-Monitor en zo het grootste deel van zijn krachten verloor. Eerder werd al onthuld in Allan Moore‘s Swamp Thing dat the Spectre een poort naar de hel zou bewaken en in de conclusie van American Gothic in werd hij uiteindelijk verslagen door the Great Evil Beast. Nadien, in de Last Days of the Justice Society of America-special, faalt de Spectre erin om een bepaalde situatie op te lossen en wordt hij dus gestraft door God zelf. In zijn vierde soloserie onder schrijver Doug Moench, werd Corrigan de centrale figuur in het verhaal van een privédetective die zich vooral bezighoudt met occulte zaken. De krachten van the Spectre waren in deze reeks enorm verminderd zodat zelfs wanneer hij nog maar uit het lichaam van Jim Corrigan kwam dit enorme pijn veroorzaakte bij allebei! Na het einde van deze reeks in issue #31, zou the Spectre nog een gastoptreden maken in The Books of Magic van Neil Gaiman tesamen met nog enkele anderen van DC’s occulte personages.

Drie jaar later zou de Spectre terug zijn eigen serie krijgen, dit maal geschreven door John Ostrander, een theologiestudent. Ostrander wou  beide aspecten van het personage verkennen: dat van Avenging Wrath of the Murdered Dead en dat van een brutale politeagent uit de jaren ’30. Hij plaatste de Spectre ook in complexe en moreel twijfelachtige situaties zoals: welke soort van wraak geef je een vrouw die haar man in zijn slaap vermoord heeft wetende dat deze man haar sloeg? Er was ook een man die ten onrechte beschuldigd en veroordeeld was tot de doodstraf die dankzij de Spectre een levenslange gevangenisstraf kreeg. Had men deze doodstraf uitgevoerd had, dan had de Spectre iedereen in de staat New York gedood omdat zij dan in zijn ogen schuldig zouden zijn aan moord. Hij voegde ook enkele nieuwe en interessante concepten toe aan de geschiedenis van het personage. Zo bleek dat de Spectre namelijk dienst deed als de belichaming van de Wraak des Gods op aarde en dat Jim Corrigan slechts de zoveelste menselijke geest was die hem moest bijstaan als een gids in zijn missie. We kwamen ook te weten dat ooit, enorm lang geleden, de Spectre een engel was genaamd Aztar die aan de zijde van Lucifer gevochten had en dus ook gevallen was. Omdat hij spijt vertoonde van zijn daden, werd hij vergeven maar moest hij als straf toch de belichaming van God Zijn Woede worden!

Hal Jordan en Day of Vengeance

Nadien speelde de Spectre een belangrijke rol in Zero Hour waarin hij het opnam tegen de villain van het verhaal: Parallax! Hij was namelijk de enige held die er toe in staat was om de schurk te confronteren in een gevecht zodat de andere helden de tijd kregen om een plan te bedenken en dit in werking te stellen. Uiteindelijk zou de ziel van Jim Corrigan na al die jaren zijn welverdiende rust verdienen en laat hij de Spectre achter zodat hij naar het hiernamaals kan gaan. Wanneer echter een gevallen engel (dankzij de demon Etrigan) de krachten van de Spectre voor zichzelf probeert te winnen in Geoff Johns zijn Day of Judgement-verhaallijn, vragen de helden van het DCU aan Corrigan om terug te keren. Deze heeft echter vrede gevonden en weigert, maar hij stelt Hal Jordan voor als de nieuwe gastheer voor de wrekende entiteit. Deze wil namelijk toch boete doen voor zijn wandaden als Parallax waarin ie ver het gehele universum vernietigde! Met behulp van de andere helden uit het DC-universum, en dan vooral de occulte personages zoals Zatanna en the Phantom Stranger, slaagt Jordan er uiteindelijk in om de nieuwe Spectre te worden. Kort nadien kreeg deze nieuwe Spectre ook een eigen reeks geschreven door J.M. DeMatteis waarin Jordan de missie van de Spectre veranderd van een wraakmissie naar één van verlossing. Buiten de hoofdrol in zijn eigen reeks, dook deze Spectre her en der op in het DCU. Zo stond hij Superman bij met raad tijdens de Emperor Joker-verhaallijn en gebruikte Hal de krachten van de Spectre om zijn gesneuvelde vriend Oliver Queen, beter gekend als Green Arrow, terug tot leven te brengen. Hij is tevens een van de enigste personages die zich bewust is van het Crisis on Infinite Earthsevent. Jammer genoeg werd ook deze soloserie van de Spectre stopgezet en keerde Hal Jordan tijdelijk terug naar zijn missie van wraak. Dit gebeurde na een confrontatie tussen de nieuwe JSA en de Spirit King die er in geslaagd was al de geesten die de Spectre naar de hel verbannen had terug tot leven te brengen. In Green Lantern: Rebirth van Geoff Johns kwamen we te weten dat de Spectre Hal Jordan niet als gastheer koos omdat hij hem waardig achtte maar in een poging om de Parallax-entiteit die Hal Jordan zijn ziel geïnfecteerd had te vernietigen. Nadat hij de laatste restjes van Parallax uit Jordan gezuiverd had, verliet hij hem en ging op zoek naar een nieuwe gastheer.

Door het rondzwerven zonder menselijke gastheer, begint de Spectre meer en meer onstabiel te worden en overal wraak te nemen in de naam van God. Het wordt zelfs zo erg dat hij niet enkel gewoon moordenaars vermoord, hij begint ook mensen te doden die kleine misdaden begaan hebben zoals diefstal! In Day of Vengeance wordt Jean Loring de nieuwe Eclipso en overtuigt ze de Spectre om alle magie uit het DC-universum te doen verdwijnen. Ze doet dit door de Spectre uit te leggen dat alles dat zich in de fysieke wereld bevind, de wetten van God moet volgen en dat alles wat deze wetten niet volgt dus per definitie kwaadaardig is! Vermits magie vrijwel alle regels binnen in de fysieke wereld breekt of buigt, is dit uiteraard van oorsprong een enorm kwaadaardige kracht die uit een wel zeer kwaadaardige bron moet voortkomen. Daarom vernietigt de Spectre alle magische constructies, instituties die magie aanleren of magische dimensies. Hij gaat zelfs zo ver dat hij in een bepaalde dimensie wel meer dan zevenhonderd magiërs doodt! Zelfs enkele van de krachtigere magiegebruikers in het DCU blijven niet gespaard. Zo verandert hij de Phantom Stranger in een muis, zet hij Doctor Fate gevangen in zijn eigen helm, vernietigt hij de ogen van Madame Xanadu zodat ze niet meer kan kaartlezen en vermoord hij de tovenaar Shazam. Een van de ergste gebeurtenissen is de vernietiging van het door magie aangedreven koninkrijk Atlantis, het koninkrijk van de superheld Aquaman. In de Day of Vengeance: Infinite Crisis Special, vermoord the Spectre Nabu (die verantwoordelijk was voor de verandering van Kent Nelson in Doctor Fate) de laatste van de Great Lords of the Ninth Age en geraakt the Presence eindelijk bij de gebeurtenissen betrokken. De Spectre vindt echter terug een nieuwe gastheer en geraakt hierbij alweer onder controle. Voordat hij sterft, onthult Nabu echter dat hij en de andere Lords van plan waren om de perfecte gastheer voor de Spectre te vinden.

In Brightest Day, In Blackest Night …

In Gotham Central #38, wordt Crispus Allen vermoord door een agent genaamd Jim Corrigan (niet de Corrigan die eerst dienst deed als gastheer voor de Spectre). Terwijl Allen zijn lichaam in het mortuarium ligt wordt de Spectre tegen zijn wil gedwongen om in Allen zijn lichaam te treden en hem zo als zijn nieuwe gastheer aan te nemen. Het is dus ook deze nieuwe Spectre die opduikt tijdens Blackest Night. De villain Black Hand onthuld dat de Spectre in de weg staat van de Black Lanterns hun missie om vrede in het universum te brengen en daarom laat hij de Black Lantern, Pariah, verscheidene zwarte ringen op Crispus zijn lichaam afsturen. Zo verandert hij in een Black Lantern en zit de Spectre als het ware in diens lichaam opgesloten! Nadat Crispus zichzelf omtovert in een reusachtige Spectre, verklaart hij dat hij Hal Jordan terug wil. De Phantom Stranger slaagt er in om de Spectre tijdelijk te bevrijden maar de Black Lantern overwint deze terug en gaat verder om wraak uit te oefenen op Hal Jordan. Deze komt hij tegen in Coast City en hij geniet dankzij de macht van de Spectre bescherming van de gecombineerde krachten van het Emotionele Spectrum. Omdat de Spectre echter schrik heeft van Parallax, laat Jordan deze weer bezit over zijn lichaam nemen om zo de Spectre te verslaan.  Als Parallax scheurt Hal Jordan de echte Spectre uit de Black Lantern. Uiteindelijk verslaat the Spectre Parallax en richt hij zijn aandacht op Nekron. Omdat deze echter geen ziel heeft, werken the Spectre zijn krachten niet op hem en wordt hij door Nekron weggestuurd.

De Spectre, met Crispus Allen als zijn gastheer, duikt nadien weer op in het gebergte van Montana waar hij het spoor volgt van de Butcher (de Red Lantern-entiteit). Deze is namelijk op weg om bezit te nemen van een man wiens dochter vermoord werd door een man die nu op zijn doodstraf wacht in de gevangenis. Ondanks de Spectre zijn pogingen om de Butcher tegen te houden slaagt deze er in om de gevangene te doden en probeert vervolgens bezit te nemen van Atrocitus. Uiteindelijk bevechten Atrocitus en de Spectre samen de Butcher en slagen ze er in om hem op te sluiten in Atrocitus zijn power battery. De Spectre wil dan een oordeel vellen over Atrocitus maar kan dit niet doen omdat diens missie een heilige missie blijkt te zijn. Wanneer de Spectre vertrekt waarschuwt hij hem echter dat die missie niet voor eeuwig heilig zal blijven …

The Spectre en het DCnU?

Je kan je nu wel afvragen, vermits het personage niet echt populair is en de JSA momenteel niet voortkomt in het DCnU, is er dan nog wel een toekomst voor de Spectre? Ik beweer niet dat ik de toekomst kan voorspellen maar als je weet dat er een televisiereeks in verband met het personage voor ons in petto staat en dat de JSA ook terug zal verschijnen, dan schat ik de kansen groot in dat onze favoriete wreker des Gods terug tot leven (onleven?) zal komen in de comics! Of dit de Spectre zal zijn zoals we hem kennen is een grote vraag. Het DCnU gaat namelijk om dingen te vernieuwen. Het zou dan wel eens kunnen dat de krachten van het personage verminderd worden, of expansioneel vergroot! Het kan zelfs wel ineens een vrouw zijn, ik weet het niet maar we shall see Galvatron, we shall see

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be