12
Posted 04/11/2011 by Wade Wilson in Comics
 
 

Arno & Wade gingen naar de Boekenbeurs

We springen even terug in de tijd naar donderdag 3 november 2011 en Wade heeft nog eens zin om naar de Antwerpse Boekenbeurs te gaan vermits niemand minder dan Jeff Smith (het brein achter Bone) daar die dag kwam signeren. Na eventjes enkele mensen een sms te hebben gestuurd (het is altijd leuker om een sidekick mee te hebben uiteindelijk!), zegt Brainfreeze-collega Arno dat hij best wel mee wil gaan om eens uit te checken wat voor comics de Boekenbeurs nu aanbiedt. Flash forward naar omstreeks 14u30 aan de Groenplaats in Antwerpen, onze twee koene helden staan klaar om op avontuur te vertrekken. Nadat Arno op adem is gekomen van in sneltempo de Mekanik Strip en de McDonald’s te passeren en een flinke slok revitaliserende cola kreeg van yours truly, vertrokken we naar de tram.

Hier ging het reeds mis, ik had namelijk het verkeerde tramnummer onthouden waardoor we op tram 5 in plaats van op tram 6 zaten. Iets dat pas enige tijd later opviel vermits Arno en ikzelf ons weer eens diep in gesprek bevonden (het onderwerp was uiteraard superhelden). Nadat we, dankzij een opmerking van Arno, onze fout beseften namen we uiteindelijk de correcte tram, vatten ons gesprek verder en waren op weg naar de Boekenbeurs voor een meet & greet, een schets, een handtekening of misschien een leuke babbel met Jeff Smith himself! Aangekomen op de Boekenbeurs zochten we direct naar de plek waar deze man zich zou bevinden in dit complex vol doolhoven en merkten we dat hij in de zogenaamde rode kamer zou zitten. Na een tijdje aan te moeten schuiven om de trap op te kunnen, kwamen we in deze rode kamer en kregen we te horen dat Jeff Smith hier niet zou signeren. We vermoeden dat het om een soort van panel ging, we weten het niet zeker want we zijn niet terug willen gaan (waarover later meer).

Vermits we goed op tijd waren en Jeff Smith pas om 16u30 zou beginnen signeren, konden we eens goed kijken wat het aanbod van comics, graphic novels en vooral indy comics was op de Boekenbeurs. Zoals te verwachten, zagen we meteen veel Watchmen, Batman, The Walking Dead en V for Vendetta. De mainstreamcomics, en dan vooral deze die je uiteindelijk in de meeste boekenwinkels vindt, waren dus redelijk goed vertegenwoordigd. Er waren voldoende trades (geen single issues gezien) van de giganten zoals Marvel Comics en DC Comics (veel Batman, X-Men en Ultimate Spider-Man) maar ook van Image, Dark Horse, IDW en vele anderen. Al hadden ze er iets teveel comics van de hand van Alan Moore voorzien als je het mij vraagt, de man heeft enkele ware meesterwerken geschreven maar je kunt hem best terecht overschat noemen. Tussendoor maakten Arno en ik ook enkele grapjes over wat er zich nu exact zou bevinden onder de baard van Alan Moore (daarmee bedoelen we dan letterlijk de baard, niet onze Brainfreeze-collega!) en of één van onze favorieten, Grant Morrison, misschien een eeuwenoude vraag zou kunnen beantwoorden: “Is it really that shite being Scottish?“. Nadat we even gepraat hadden over de verfilming van B.P.R.D. met Ryan Reynolds en Jeff “The Dude” Bridges, werd het tijd om eens naar de prijzen te kijken. Hier viel het al even in het water, ze pasten namelijk hetzelfde systeem toe als in de Mekanik Strip: 1 dollar is gelijk aan 1 euro. Dat wil zeggen, beste comiclezers, dat je jezelf best de 6 tot 8 euro inkom bespaart en richting Mekanik trekt als je die prijzen aantrekkelijk vindt. Verder was er ook niet echt genoeg aanbod om er inkom voor te betalen. Ja, ze hadden wel een redelijke collectie (althans veel meer dan we hadden verwacht) maar de prijzen staken tegen (er is een reden dat Wade niet meer koopt in Mekanik, deze reden vindt je overigens onderaan elke review die je op Brainfreeze kunt lezen). Toch was het plezant om eens tussen de indy comics te kijken en zagen we enkele lachwekkende titels en een peperduur artbook over Bat-Manga!.

Na deze zoektocht in de enige comicstand op de beurs, werd het tijd om eens te gaan informeren waar Jeff Smith nu juist zou zitten om comics te signeren. Er werd ons gezegd dat men binnen een half uurtje een tafel zou klaarzetten en dat de mensen maar moesten aanschuiven. Om deze tijd even te doden, keken we dan maar tussen de Nederlandstalige strips waarvan we niet zoveel weten maar waarvan wel een mooi aanbod was. Eén van de vrouwen die de boel daar organiseerde zei nog dat je een nummertje moest trekken. Om aan zo een illuster nummertje te geraken moest je gewoon iets kopen van hun stand. De prijzen lagen misschien wel hoog maar ik had Chew zien staan voor 9 euro dus ik dacht, laat ik even die comic kopen. Maar, dit was echter niet voldoende: je moest namelijk iets van Jeff Smith zélf kopen. Op zich nog ergens te begrijpen maar ik heb de volledige eerste cyclus van Bone reeds in mijn bezit en voor slechts één Bone-trade vroeg men daar al 29,50 euro. Als je dan weet dat die volledige eerste cyclus bij Fnac (peperdure winkel) nog geen tien euro meer kost (38,50 euro) dan stel je dus de logische vraag: “Mevrouw, ik begrijp uw standpunt maar ik heb reeds alles van Bone, ik heb dit nu bij. Kunt u niet even een uitzondering maken dan koop ik desnoods die Chew-comic, die ik NIET heb en toch wil kopen.” Jammer genoeg viel er niet met de organisatie te praten en hebben we dus geen meet & greet, geen korte babbel en geen handtekening of schets van Jeff Smith kunnen krijgen omwille van een idiote regel waar hij zelf waarschijnlijk niets aan te zeggen had. Moest ik ooit de kans krijgen hem toch te zien stel ik alvast de vraag: “Wat vind u van de manier waarop de Boekenbeurs uw fans behandelde in 2011?”.

Teleurgesteld trokken m’n trusty sidekick Arno en ikzelf naar het Comics Kaffee te Antwerpen om daar nog een dikke vijf uur te praten over comics en weer eens verhaallijnen voor onder andere een Superman-filmtrilogie te verzinnen.

Comments

comments


Wade Wilson

 
avatar
www/popcul.be